Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Pankkitilisi hiilijalanjälki?

Ilmastovoohotus on jännä aihe siitä, että aina löytyy uusia näkökulmia.

Kun nyt mediassa huudetaan, että me täällä Suomessa voidaan ilmastonmuutosta korjata esimerkiksi rankaisemalla autolla töissä käyviä, niin mietin, että millä muulla tavalla voitaisiin kantaa kortemme kekoon.

Tulikin mieleeni, että mitäköhän minun pienillä säästöilläni tehdään.

Suomalaisetkin ovat hirmuisia määriä rahaa sijoittaneet globaaleille markkinoille.

Moniko tietää, että mitä rahoillasi tehdään?

Tiedätkö, että sijoitustilisi varoilla ei osteta maailman eniten saastuttavaan rahtilaivaan maailman eniten saastuttavaa öljyä?

Tai tiedätkö, että sijoittajien pelimerkeiksi antamillasi rahoilla ei rakenneta Kiinaan uutta hiilivoimalaa, joita sinne nousee 1 per päivä tahtiin?

Jos säästötililläsi on vaikka 10.000e rahaa ja se tuottaa vaikka 5% voittoa, niin ennen kun ehdotat muille, että osta sähköauto, niin olethan tarkistanut, ettei se 5% tuottosi säästötilille tulee siitä, että joku kiinalainen rakentaa telkkareita hiilivoimalla ja kuskaa ne saastelaivalla maailman ääriin?

Kannetaanko vastuuta myös niistä varoista, jotka lojuvat pankkitileilläsi ja jotka olet antanut sijoittajien käyttöön vai keskitytäänkö vaan takkoihin ja autoihin, kun niistä tulee ihan näkyvää sauhua joskus?

Muista, että pankkitilisi sauhuu myös jossain päin maailmaa, ehkä enemmän kun autosi. Tai jopa enemmän kun naapurisi hienompi ja isompi auto.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

https://yle.fi/uutiset/3-9904761

Mites 200 miljardin eläkepotti? Ilmeisesti ne on sijoitettu vain päästöttömiin vaihtoehtoihin, jotka eivät rasita ilmastoa?

Mikäli hallitus ei teidä, onko näin, niin olisiko paikallaan ottaa selvää, ennen, kun asettaa haittaveroja kansalaisilleen?

Toimituksen poiminnat