Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Ministerit hippasilla

Maaseudun tulevaisuus julkaisi huimaa 1% kannatusta nauttivan Sinisten puolueen Timo Soinin kolumnin.

 

Viihdelehti Ilta-Sanomat oli saanut globalisaatiota ihannoivan Kokoomus puolueen Petter Orpon kommentoimaan Soinin mielipidettä, joka on, että ei tehdä mitään.

Jos nyt oletetaan, että IPCC:n raportti pitää paikkaansa, niin yhden hallituspuolueen ministeri (Soini) on sitä mieltä, että asialle ei pidä tehdä mitään ja toisen hallituspuolueen ministeri (Orpo) taas odottelee, että EU antaa käskyn, jota palvoa.

Keskustapuolue on myös Sipilän johdolla osoittanut, että teemme 100% sen, mitä EU käskee.

 

Jos puhutaan ilmastosta niin,  ei ole juurikaan merkitystä, mitä Suomi tai suomalaiset tekevät.

Ainoa  miten Suomi voi vaikuttaa ilmastoon, on siellä kuuluisassa EU pöydässä kertoa, että EU:n pitää korottaa päästöistä piittamattoimien maiden tullimaksuja, niin että ne vastaavat päästöistä piittavien maiden hintatasoa rahtikuluineen.

Suomen edustajat eivät missään tapauksessa saa hyväksyä EU:n päästötoimia, mikäli ne on jotain sähköautopakkoa tai puunpoltto kieltoa tai muuta vastaavaa.

 

Pitää selkeästi kertoa, että jos EU tuhoaa autoteollisuutensa ja siirtää senkin päästöistä piittaamattomiin kehitysmaihin, niin se ei pudota päästöjä, vaan lisää niitä.

Se ei myöskään tee kriisistä toiseen kahlaavalle taloudellemme hyvää.

Katainen kommentoi joskus populismia, että populisti esittää yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. Olkoon sitten niin, mutta millä lisänimikkeellä pitäisi kutsua näitä kokoomuslaisia, tai keskustalaisia ei populistipuolueita, jotka esittävät monimutkaisia ratkaisuja yksinkertaisiin asioihin?

Olisiko hölmöläinen hyvä?

Voidaanko sopia niin, että mikäli joku puolue esittää toistuvasti yksinkertaisiin asioihin monimutkaisia ratkaisuja, niin sitä puoluetta jatkossa mediassa kutsutaan hölmöläis- lisänimellä.

Muutama esimerkki:

Populisti puolue Perussuomalaiset esittää, että päästöjen rajoittamisen toimet tulisi kohdistaa sinne, mistä ne päästöt tulevat.

 

Hölmöläispuolue Siniset esittää, että riittää, kun ei mökillä pasko rantaan missä ui.

Tai

Hölmöläispuolueet Kokoomus ja Keskusta ottavat ilomielin minkä tahansa käskyn vastaan, jonka EU antaa riippumatta siitä, onko sillä mitään vaikutusta ilmastoon ja vaikka se uhkaisia pahentaa ilmaston tilaa edistämällä tuotannon siirtymistä kehitysmaihin, jossa päästöt on tuplaantunut 10 vuoden aikana EU:n harjoittaman avoimen globaalin kaupan seurauksena.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Politiikan erittäin vaikeasti hallittava erityispiirre on todellakin tehdä yksinkertaisista asioista monimutkaisia. Se on ymmärrettävää, koska puolueet ovat tiettyjen ryhmien edunvalvojia. Ei heidän tarkoituksenaan ole ajaa yleisesti Suomen tai sen kansalaisten etuja. Sitten vielä poliitikon uran tultua ammatiksi eturyhmienkin etuja ajetaan vain oman uran turvaamisen näkökulmasta. Siis systeemihän on ihan mätä, joten ei ole ihme, että on ajauduttu sote-uudistuksen tapaisiin hölmöilyihin.

Tilanteeseen olisi selkeä ratkaisu. Ensinnäkin kansanedustajat pitäisi valita korkeintaan kahdeksi kaudeksi. Porukan pitää uusiutua, jotta ajatukset eivät luutuisi. Samalla myös rajoitettaisiin selkeitä korruptionomaisia suhteita ulkopuolisiin tahoihin. Toiseksi puolueiden valtaa pitäisi suitsia. Nythän ilmiselvästi puoluetoimistot johtavat kansanedustajia ja jopa käytännössä valitsevat heidät.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Olipa siinä hyvä analyysi ja myös toi max 2 v oli hyvin perusteltu ratkaisuehdotus.

Toimituksen poiminnat