Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Talouskasvu ei ole enemmistön mielestä juurikaan hallituksen saavutus

  • Gallup
    Gallup

Kuvassa nyt ensin pistää silmään Persujen logo, vaikka tuossa luulisi olevan Sinisten logo, kun hallituksen saavutuksista tai saavuttamattomuuksista on kyse.

 

19% on sitä mieltä, että hallitus ei ole lainkaan vaikuttanut talouskasvuun.

11% taas ajatteleen paljonkin vaikuttaneen. Kysely ei tosin kerro, että mihin suuntaan olisi vaikutettu.

29% on vastannut jonkin verran ja

34% vähän.

 

Mietin, että mikähän tämän hallituksen toimista olisi sellainen, joka olisi talouskasvua Suomessa lisännyt?

 

Ja pitäisikö puhua taloustappion vähenemisestä, kun miljardi tolkulla ollaan pakkasella edelleen.

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

....., mutta kun menee huonommin se on aina hallituksen vika !

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

No eiköhän hallitus ole se taho, joka asiaan eniten pystyy vaikuttamaan?

Hallitus luonnollisesti on paukutellut saavutuksillaan henkseleitä ja pitää tätä kasvua omana työnään.

Kun alamäki kohta alkaa, niin pitääkö hallitus sitä omana vikanaan?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#1:
Tuo riippuu täysin siitä, onko äänessä hallituksen vai opposition kannattaja.
Jos talous kasvaa, hallituksen kannattajien mielestä se on hallituksen ansio ja opposition mielestä se tapahrtuu hallituksesta huolimatta.
Jos talous laskettelee alamäkeä, hallituksen mielestä syyt ovat yleisissä suhdanteissa ja kaikessa muussa kuin hallituksen toimissa. Opposition mielestä se onhallituksen vika.
Kaikissa tapauksissa minä elän mieluummin niitä aikoja ja sellaisen hallituksen alla, että oppositio väittää, että hallituksella ei ollut osaa eikä arpaa talouden kehitykseen.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Hallituksen kädet on aika sidoksissa, kun ei ole omaa rahapolitiikkaa tehtävissä, kun ei ole omaa valuuttaa.

Ainoa millä hallitus voi kilpailukykyyn vaikuttaa on pyrkiä saamaan ihmiset tekemään pienemmällä palkalla enemmän töitä. Ja senhän tämä hallitus on tehnytkin. Tosin kikyn vaikutusta on hankala arvioida, kun kikyllä on myös heikentäviä vaikutuksia ostovoimaan.

Koulutukseen panostamisen voisi ajatella myös parantavan kilpailukykyä, mutta siihen on tehty lähinnä leikkauksia.

Seuraava taantuma, jonka ennustetaan olevan nyt kynnyksellä, on pelottava siinä mielessä, että rahapoliittiset keinot on jo käytetty.

Korko on jo nollissa.

Elvytys euroja on jo luotu pari biljoonaa.

Säilyykö euron uskottavuus valuuttana, jos joudutaan lisää elvyttämään?

Olisiko koko maailman laajuneinen romahdus parempi vai huonompi kuin vain euron talousalueen romahdus?

Jonkinlainen nollaus velkoihin voisi tulla epäilen?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kallupit eivät edusta muuta, kuin ihmisten mielikuvia.

Talouskasvu on tapahtunut hallituksesta huolimatta. Onneksi SOTE jää seuraavan hallituksen työmaaksi, sillä se esitetty valinnanvapaushimmeli olisi imuroinut verovaroja siihen malliin, että konkurssiin olisi menty. Samalla kansanterveyden rapautuminen palveluiden romahtaessa olisi vienyt haaveetkin tulevasta talouskasvusta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eikös hallituksessa ollut 2 v 2 kk perussuomalaiset ja vasta 1 v 2 kk siniset? Ei sitä hallitusvastuuta voi pois pyyhkiä sillä, että on hetken ollut ulkona.

Tuon otsikon voisi myös kääntää toisinpäin. 74% katsoo hallituksen vaikuttaneen talouskasvuun ainakin jossain määrin. Yllättäväähän tuossa on vain se, että niinkin suuri osuus kuin 11% katsoo hallituksen vaikuttaneen paljon. Kuten blogistikin toteaa, ovat hallituksen vaikutusmahdollisuudet kuitenkin rajalliset.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Nyt sitten kuitenkin kansalaisilla on luja usko, että Touko Aallon tai Antti Rinteen johtamalla hallituksella on ylivertaiset kyvyt. Sitten hallitus pystyisi vaikuttamaan suhdanteisiin ja Suomi nousisi johtavaksi maaksi maailmassa. Varmaan sitten Trump syöstäisiin vallasta?

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Nähtäväksi jää mihin kansa uskoo.

Hallitus ei pysty rahapolitiikkaan vaikuttamaan niin kauan, kun olemme eurossa.

Ja Vihreät kuin myös demarit ovat euron vankkoja kannattajia Keskustasta ja Kokoomuksesta puhumattakaan.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Ihmisten pitäisi ajatella hieman enemmän, että Aalto tai Rinne eivät pysty yhtään enempää kuin nykyhallitus. Heidän puheensa ovat, kuten mummot ennen sanoivat: "Kuin tuuleen pierisi".

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #12

EI pysty ei, siitä olemme varmasti samaa mieltä.

Mutta eipä pysty nykyinen hallituskaan mihinkään muuhun, kun laastaroimaan haavoja, mitä yhteisvaluutta euro meille repii ja on repinyt.

Mitään ratkaisuja ongelmaan ei tule, ennen kun ongelma myönnetään ja se ongelma on euro. Aivan sama kuka siellä hallituksessa siihen asti häärää...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Yksi tapa selittää asia on se, että euroon siirtymisen jälkeen ulkoisen devalvaation/devalvoitumisen tilalle on tullut sisäisen devalvaation mahdollisuus, ja nykyinen hallitus on ensimmäinen, joka rohkeni jotain tuon tapaista käyttää, Suomen maattua tästä toimettomuudesta johtuneessa lamassa jo yhdeksän vuotta.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Itse näkisin että sisäinen devalvaatio ei ole tullut tilalle, vaan jäänyt ainoaksi vaihtoehdoksi, kun euron myötä ulkoista devalvaatioita ei ole käytössä.

Sipilä rohkeni juu yrittää sisäistä devalvaatiota, vaikka se ei ole tietääkseni koskaan aikaisemminkaan missään onnistunut, eikä näin mutulla ajateltuna edes voi toimia ja jos voisi, niin esim. Ranska tai Italia voisi pian tuon toimivuuden huomattuaan kopioida mallin ja hyöty menee siinä. Emmanuel Macron näin on ainakin vaalipuheissaan osoittanutkin, sillä Hänen kampanja muistutti paljon Sipilän toimia.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Sisäinen devalvaatio on tietenkin ollut mahdollisuus myös aiemmin, mutta ei käytössä, koska ulkoinen on oman valuutan tapauksessa paljon luontevampi.

SIsäinen devalvaatio toimisi mielestäni ihan ok, jos poliitikot, kansa ja työmarkkinajärjestöt sen hyväksyisivät. Ja olisi järkevä hyväksyä, jos ollaan päätetty liittyä yhteisvaluuttaan. Nyt perusongelma on joutuminen opposition ja työmarkkinajärjestöjen hampaisiin, jos edes jotain tuohon suuntaan mainitsee.

Ranskan sisäinen devalvaatio ei veisi Suomen sisäisen devalvaation hyötyjä. Suomen kaupasta vain pieni osa kohdistuu Ranskaan, joten sen toimet eivät vaikuta liikaa. Tilanne on sama kuin ulkoisessa devalvaatiossa. Jos muut devalvoivat, toistenkin kannattaa jossain vaiheessa, ja maat säilyttävät tasapainon valitsemalla ajankohdan oikein. Kellutuksessa markkinat hoitavat homman automaattisesti. Myös sisäiseen devalvaatioon voisi kehitellä jonkinlaisen puoliautomaattisen kellunnan.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Muistaakseni yhteisvaluuttaan ei ole päätetty liittyä. Tai ainakaan kansa tai eduskunta ei ole päättänyt. Ensin sanottiin EU äänestyksen aikoihin, että eurosta päätetään erikseen ja sitten, kun oltiin eu:ssa, niin sanottiin, että eurosta päätettiin samalla kun EU:hun liityttiin ja homma toteutettiin tiedonantomenettelyllä.

Nyt meillä siis ei ole käytössä tuota ulkoista, jota kutsut paljon luontevammaksi.
Ja olemme pakotettuja sisäiseen.

Kyse ei ole vain Ranskaan kohdistuvasta kaupasta, vaan myös siitä mihin Ranska myy, tai mihin valtioon nyt verrataankin.
Meidän taloushan riippuu myös siitä, että ostaako esim Usa laivan Ranskasta vai Suomesta sen lisäksi, ostaako Ranska Suomesta jotain.

Sisäisen devalvaation kellunta kuulostaa mielenkiintoiselta ajatukselta.

Kyllähän sisäistä on käytetty jo "maltillisilla palkkaratkaisuilla"
Monen mielestä ei tarpeeksi maltillisilla.

Sisäisessä devalvaatiossa on mielestäni sellainen ongelma, että siinä tavallaan lasketaan palkkoja, mutta ei hintoja ja tämä aiheuttaa ongelmia kotimarkkinoilla ja esimerkiksi lisää työttömyyttä, mikäli pienemmät palkat ei riittävästi piristä vientiä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei kai maltillinen palkkaratkaisu mitään devalvaatiovaikutusta tuo, ellei inflaatio ylitä palkankorotusta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Suomi on tehnyt EU:ssa muutakin merkittävää kansalta kysymättä, kuten liittynyt Lissabonin sopimukseen.

> Sisäisen devalvaation kellunta kuulostaa mielenkiintoiselta ajatukselta.

Yksinkertaisin perusmalli voisi olla sellainen, jossa palkkoja alennettaisiin tai nostettaisiin sentti tai pari viikossa sen mukaan, mitä jotkut ennalta sovitut talouden mittarit näyttävät.

> Sisäisessä devalvaatiossa on mielestäni sellainen ongelma, että siinä tavallaan lasketaan palkkoja, mutta ei hintoja

Hintojen ja velkojen käyttäytyminen olisi hieman erilaista kuin vanhoina devalvaatioaikoina. Tässä voi kuitenkin laskea sen varaan, että kaupat kyllä ymmärtävät laskea ja nostaa hintojaan sopivasti suhdanteiden mukaan. Sitähän ne tekevät nytkin. Velat olisivat hieman kiinteämpi ongelma. Tilanne vastaisi markka-aikaista valuuttalainaa. Sekin oli jo silloin hallittavissa. Pankit voivat myös tarjota kelluvaa lainaa niille, jotka sitä haluavat, jolloin riski siirtyy yksityisiltä ihmisiltä pankeille, jotka joka tapauksessa joutuvat muutenkin hallitsemaan valuuttariskejä.

Uskon siis, että nuo ongelmat olisivat täysin hallittavissa. Yksinkertaisin ratkaisu on se, että ihmiset ovat hieman varovaisia lainanotossa. Itse asiassa jo nyt ihmiset joutuvat lainaa ottaessaan varautumaan esimerkiksi siihen, että joutuvat työttömiksi. Ei noissa lainanhoidon riskeissäkään siis mitään suurta uutta ole nykyisiin käytäntöihin verrattuna.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Minä taas muistelen että kiky-aikoina nimenomaan persut olivat hallituksessa.

Sinisethän ovat olleet Sipilän katastrofihallituksessa paljon vähemmän aikaa kuin persut.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Ehkä muiden kannatta jättää persujen ja sinisten keskinäinen kilpailu ja loanheitto omaan arvoonsa. Muille he ovat yhä yhden organisaation kaksi puolta, jotka eroavat toisistaan vain lievästi. Aika ja ehkä seuraavat vaalit näyttävät mitä jatkossa seuraa, ja mikä osat ovat vielä hengissä. Nyt vadittaisiin kremnologiaa selvittämään, mitä erot ovat, ja mitä kumpikin puoli vaikutti hallituksessa.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

MTV on korjannut mokansa. Aika paksua asiantuntemattomuutta.

Toimituksen poiminnat