Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Änkyräpuolueet tekevät Euroopasta takapajulaa

Me emme voi sulkeuta maailmalta ja jäädä junnaamaan paikallemme. Maailma ympärillämme muuttuu hurjaa vauhtia.

Lisäksi me emme pärjää yksin ja nyt nämä änkyräpuolueet vielä populistisilla aatteillaan supistavat hartioitamme entisestään.

Heitellään slouganeita, joille ei löydy katetta.

 

EU ja euro tuo vakautta jne.

 

Hartiamme kapeni jo Brexitillä, kun sisäänpäin suuntautuneet johtajat tuijottelivat omaa napaansa ja lisää on tulossa kapenemista. Nyt uhkailun kohteena on Puola.

EU on sulkeutumassa yhä enemmän. Vedetään ovia kiinni, kun pitäis pitää ennemmin vaikka raollaan, mutta ei.

 

Ovia vedetään kiinni ja siirrytään yhä pienempään huoneeseen, jossa on yhä vähemmän ikkunoita.

 

Mitä syvemmälle kellariin EU meidät vie, sitä huonommin meidän kaikkien EU maiden ääni kuuluu ja näkyy.

 

Ei saisi takertua menneisyyteen, vaikka on muistoissa hyviä kultaisia muistoja. Olihan se hienoo aikaa, kun talous toimi ja jotkut halpamaissa tuotetut tavarat oli yhä halvempia Suomeen rahdattuna.

Oli nousukausi, joka oli yhdistetty jostain syystä EU:hun ja euroon.

Pitäisi osata päästää irti noista menneisyyden kultareunaisista muistoista ja tunnustaa tosiasiat.

Ikään kuin kaikki hyvä olisi EU:n ja euron ansiota, mutta mikään huono ei voi olla EU:n ja euron vika, vaikka kuinka itsesään selvästä asiasta olisi kyse.

Jääräpäiset sisäänpäinsuuntautuneet uskovat viimeiseen asti mielikuviinsa haavemaailmastaan, vaikka koko EU raunioituu ympärillä.

 

Ei maailmassa voi jäädä yksin, tai ei ainakaan kannata. Järkevät kauppasopimukset vierasvaltioiden kanssa ovat hyödyllisiä ja hyödyttävät molempia osapuolia. Aikanaan yksi suuri syy EU:n rakentamiseen oli se, että ajateltiin, että kauppaa tekevät maat ei ala sotimaan keskenään. Se on ihan ymmärrettävää, mutta jossain on raja senkin suhteen. Jos EU alkaa repiä jäsenmaat sisältäpäin riekaleiksi, niin pitäisikö niitä silmiä alkaa raottaa vähän enemmän auki ja miettiä, voisiko siinä EU:ssa olla kuitenkin jotain vikaakin joskus?

Ja jos kaupankäynti pitää sodat pois, niin on hieman outoa, että tuo itänaapuri, josta luodaan arvaamatonta hullua, joka voi hyökätä mihin vaan, niin juuri heidän kanssaan kaupankäynti on lyöty jäihin pakotteilla..

 

Olisiko jo korkein aika päästää irti niistä menneisyyden niin ihanista mielikuvista, missä eu ja euro toivat vakautta ja ihanuutta ja alkaa katsomaan tätä maailmaa hieman avarammalla katseella.

 

Joillain ihmisillä on taipumus, että kun itse omalla toiminnalla ajaa itsensä ongelmiin, niin ei suostu myöntämään niitä ongelmien syitä ja etsii mieluummin syyllistä muista. Vaikka kuinka selvää on, että euro ei voi toimia, niin syyksi haetaan veronmaksajat, jotka maksavat liian vähän veroa, tai työttömät, jotka eivät tee töitå mitä ei ole, tai sairaalat, kun eivät tee maailman parasta työtä ilmaiseksi.

Kaikkea muuta haetaan syyksi euro/talouskriisiin, mutta ei sitä itse euroa.

EI sitä ei saa kritisoida sanoo meidän Petteri Orpo jopa Presidentti Sauli Niinistölle, joka tarjosi neuvottelupöytää ratkaista näitä ongelmia. Hyvä Presidentti Niinistö. Te sentään myönnätte ja ymmärrätte, mitkä ne ongelmat on ja tarjoat apua ratkaista niitä, toisin kun nämä umpisokeat takapajulan menneisyyden vangit, kuten Orpo.

Tai EU. Luulisi olevan melko selvää, että esimerkiksi maahanmuuttoasiassa EU omine perussääntöineen ja sopimuksineen on ajanut itsensä pattitilanteeseen, kun maailma on muuttunut ympärillä siitä ajasta, millon nuo säännöt luotiin.

Tuli arabikevät, jota ei osattu ennakoida, kun noita yhteisiä sopimuksia kirjoiteltiin. Ei arvattu, että yhtäkkiä kansa voi jakautua ulkoisen muutoksen takia ja ei ymmärretty, että miten vaikea on pysyä maailman muutoksissa mukana, jos siihen vaaditaan aina jokaisen jäsenmaan hyväksyntä.

En halua olla jälkiviisas, sillä nyt siihen taipuvaisen olisi aika helppo näin jälkikäteen sanoa, että olisiko tuo pitänyt osata ennakoida, että kaikki EU:n erilaiset jäsenmaat eivät välttämättä ole aina yhtämieltä ja samassa talouden tilassa, sillä ne on ehdottomat edellytykset sille, että EU ja euro olisi koskaan voinut toimia.

 

Nyt on patti tilanne, kun noita yhteisiä sopimuksia pitäisi muuttaa. Muutos halua varmaankin olisi, mutta mitäs tehdään kun se haluttu muutos suunta on päinvastainen EU maiden välillä?

 

Päästäkää irti menneisyyden haavemaailmasta ja avatkaa ne silmät nykyaikaan. Katsokaa tätä nykyistä tilannetta EU:ssa ja Eurossa isoilla silmillä sen ulkopuolelta ja kysykää itseltänne, että onko ne nyt täydelliset vai onko niissä ongelmia.

Jos näyttää edelleen hyvältä, niin ei siinä, laita silmät takaisin kiinni palaa takaisin sinne kammariin ja jatka EU:n mukana kohti sitä pimeintä takakammaria, pystyt siihen, koska mielikuvituksesi on huippuluokkaa.

 

Jos näet ja hyväksyt nuo ongelmat, niin pyydän, että älä sitten estä niiden korjaamista.

Tuo loppumaton mantra euron ja eun ihanuudesta estää korjaamista. Kritiikki suljetaan täysin ja valtamedia on tässä se työväline.

Miksi EU:sta vikoja löytäneiden ääntä ei voi kuulla ja kuunnella ehdotuksia millä niitä yhdessä voisi korjata?

 

Mitä Te EU haavemaailmassa pelkäätte siinä, että nostetaan oikeasti ne viat pöydälle ja pyritään korjaamaan ne?

 

Ettekö ymmärrä, että sulkeutumalla menneisyyden haavemaailmaan ihanasta EU:sta Te itse tuohoatte sen haaveenne nopeammin, kun yksikään nouseva vaihtoehtopuolue koskaan!

 

Ajettiin puolivaloilla toistakymmentänä vuotta. Kun ongelmia alkoi esiintyä, niin olisi pitänyt laittaa pitkät päälle, mutta mitä teki EU?

EU laittoi parkit päälle, kun ongelmia tuli. Kun on tarpeeksi kauan parkit päällä tienposkessa, niin akku loppuu ennenpitkää. Nyt se akku alkaa olla aika vähissä..

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös persuilla ole slouganina yleensä rajatkiinnipolitiikka? Nyt peräänkuulutat EU:n rajojen pitämistä raollaan. Outoa? Ota teistä nyt selvää!

Toni Rintala

"Eikös persuilla ole slouganina yleensä rajatkiinnipolitiikka?"

PS on toivonut Suomen rajalle samaa käytäntöä, jota Ranska harrastaa Italian rajalla. Eli laittomat siirtolaiset pidetään poissa Ranskasta eikä turvapaikkaa voi hakea, jos tulee Italiasta. Ranskan puolelta kiinni saadut laittomasti maassa olevat kuljetetaan takaisin Italian puolelle.

Muutoin rajan saa tietysti EU-kansalaiset ja asialliset paperit mukanaan kulkevat turistitkin ylittää normaalisti.

Tuo on juuri sitä änkyröintiä väittää, että persut haluaisi rajat kaikilta kiinni.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Itsenäinen omista asioista päättäminen ei ole yhtäkuin sulkeutuminen.

Nyt on niin hullu tilanne, että koko eu sulkeutuu kun ei kykene sopimaan yhteisistä asioista.

Jäämme paikallemme kun emme saa päätöksiä ja sulkeudumme maailmasta ympärillämme.
Jos voisimme tehdä päätöksiä itsenäisesti ja niinden kanssa joille se sopii, niin jatkaisimme mukana maailman menossa sopeutuen tilanteen mukaan.

Eu on hidas ja kankea ja ajaa meidät tainnoksiin.

Mulla ei ole koskaan olkut mitään yhteistyötä vastaan, mutta euta vastaan on koska se vaikeuttaa sitä yhteistyä muuttuvissa tilanteissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Itsenäinen omista asioista päättäminen ei ole yhtäkuin sulkeutuminen."

Kyllä se on sitä.

Jos haluaa avautua maailmalle on vain otettava huomioon niiden muiden tarpeet, ei voi ajatella itsekkäästi että America first, tai Suomi ensiksi.

Jos haluaa sulkea pois mitä muut haluaa ja haluaa ajaa vain niitä asioita joita itse haluaa, piittaamatta muista, muiden toiveista ja tarpeista, niin se johtaa.automaattisesti eristäytymiseen.

Kyllähän persut nyt vielä hurraa Trumpille kun se yrittää tehdä amerikkalaisten kannalta parampia diilejä, mutta persut ei sitä huomaa että amerikkalaisten kannalta paremmat diilit on muiden kannalta huonompia diilejä, myös meidän suomalaisten kannalta.

Omanedutavoittelijat eivät näe eivätkä ymmärrä kokonaisuutta ja se ymmärtämättömyys kyllä kostautuu.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #29

"Jos haluaa sulkea pois mitä muut haluaa ja haluaa ajaa vain niitä asioita joita itse haluaa, piittaamatta muista, muiden toiveista ja tarpeista, niin se johtaa.automaattisesti eristäytymiseen."

Näinhän EU juuri tekee. Dumppaa muovinsa Kiinaan, elektroniikkajätteet Afrikkaan, rokottaa tullimaksuilla liian halpoja tuontituotteita ja valvoo ettei vaarallista tuotetta pääse EU:n alueelle. EU valvoo etujaan ja tekee kuten näkee itselleen parhaaksi olevan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Mikään ihmisen kehittelemä systeemi ei koskaan ole ongelmaton, ei edes euro.

Blogisti ei esittänyt pitkässä kirjoituksessaan kuitenkaan yhtään konkreettista ongelmaa, pelkkää retoriikkaa vain.

Kaikkiin euron ongelmiin pitäisi tietenkin heti tarttua ja niitä pitäisi ryhtyä paikkaamaan, heti kun niitä havaitaan. Pitää kuitenkin olla sen verran realisti että kaikista ongelmista ei koskaan päästä eroon, osa ratkeaa itsestään ja uusia ongelmia aina ilmaantuu.

Yksi asia pitäisi kuitenkin huomata, nimittäin se että uppoavan markan ongelmat olivat kymmenkertaiset euron ongelmiin nähden.

Mitään ei kuitenkaan pidä pitää ikuisena, eikä muuttumattomana. Parempaan systeemiin pitäisi aina pyrkiä.

Eurokaan ei ole mikään ikuinen systeemi. Euroa parempi systeemi olisi maailmanvaluutta, johon voitaisiin yhdistää niin dollarit, jenit, kun kruunutkin.

Paljon pitää kuitenkin vielä vettä virrata Seinessä ja Aurajoessa, ennenkuin tuohon euroa parempaan systeemiin joskus päästään.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Puollustinko markkaa? Peräänkuulutin sitä että niistä ongelmista puhuttaisiin avoimesti.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

"Pitää kuitenkin olla sen verran realisti että kaikista ongelmista ei koskaan päästä eroon, osa ratkeaa itsestään ja uusia ongelmia aina ilmaantu"

Juuri tätä koita esittää. Otetaan ongelmaksi vaikka se, että euron arvo on aina jollekin jäsenelle huono ja kaikki rahapoliittiset toimet esim korkoon tai elvytykseen vaikuttaa aina kaikkiin vaikka ne olisi juuri päinvastaisia toimia mitä kyseinen maa tarvitsisi.

Puhuit markan ongemista. Tarkoititko valuuttakorimarkkaa, vai paunaan tai hopeeseen tai kultaan sidottua vai mitä niistä?
Valuuttakoriin sidottu tais olla viiminen mitä kokeiltiin muutama vuosi ja ilmeisesti tuomitset sen vaikka sen aikana talous lähti nousuun?

Teksti oli "pelkkää retoriikkaa" koska halusin sen muotoilla niin kun on muotoiltu kaikki kokoomuslaiset valtamediauutiset euron ja eun puolesta. Tarkoituksella!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Juuri tätä koita esittää. Otetaan ongelmaksi vaikka se, että euron arvo on aina jollekin jäsenelle huono ja kaikki rahapoliittiset toimet esim korkoon tai elvytykseen vaikuttaa aina kaikkiin vaikka ne olisi juuri päinvastaisia toimia mitä kyseinen maa tarvitsisi."

Tuo on todellinen ongelma, mutta se ei ole maakohtainen ongelma, eikä se ratkeä maakohtaisilla valuutoilla. Ongelma on siinä että jotkut yritykset menestyvät, toiset taas eivät ja joillakin paikkakunnalla on enemmän menestyviä yrityksiä kuin huoniosti menestyviä ja tosilla paikkakunnilla taas on tilannne päinvastoin.

Se on vain niin että huonosti menestyvät yritykset eivät pärjää ja kuolevat pois ja paremmin menestyvät sitten taas menestyvät. Se on kaikkien yhteinen ety että tavaraa tehdään kilpailukykyisesti, eli tehokkaasti.

Suomessa on paljon hyvin toimiviä yrityksiä ja kilpailukykyä on tällä hetkellä muutenkin, johtuen noususuhdanteesta ja kikystä. Kilpailukykyiset yritykset pärjäävät mainiosti maailmanmarkkinoilla valuutta eurolla. Ne eivät kaipaa mitään valutan devalvaatiota.

Suomessa menee nyt yrityksillä hyvin kaikilla paikkakunnilla, mutta olettakaamme että olisi joku peräkylä jossa ei olisi yhtään kilpailukykyistä yritystä. Peräkylän ei tietenkään kannata silti siirtyä omaan valuuttaan, jonka arvoa pudottamalla saataisiin kannattamattomat yritykset kannattaviksi. Peräkylässä kannattaa tehdä sellaisia uudistuksia jotka houkuttelevat paikkakunnalle menestyviä yrityksiä, yrityksiä joiden tuotteet ovat kilpailukykyisiä maailmalla ja jotka pärjäävät eurovaluutalla.

Se on vain etu Peräkylälle, jos huonosti menestyvät yritykset kuolevat pois, niistä vapautuva työvoima jää sitten kilpailukykyisten yritysten käyttöön.

"Puhuit markan ongemista. Tarkoititko valuuttakorimarkkaa, vai paunaan tai hopeeseen tai kultaan sidottua vai mitä niistä?
Valuuttakoriin sidottu tais olla viiminen mitä kokeiltiin muutama vuosi ja ilmeisesti tuomitset sen vaikka sen aikana talous lähti nousuun?"

Tarkoitin sitä Suomen valuuttaa jota aina devalvoitiin, tai joka kellui, eli upposi. En minä tietenkään sellaista markkaa tarkoittanut jonka arvo oli kiinteästi sidottu johonkin koriin ja jonka arvo olisi pystytty sillä tavalla pitämään vakaana. Kai sellaisiakin lyhyitä vakauden jaksoja oli joskus markan muuten niin surkeassa historiassa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kansa päättää, mitäs tuollaista murehtimaan, meillä äänestetään aina viisaat päättäjät, ja kansa ne valitsee, mennään demokraattisesti vaan eteenpäin.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Olen samaa mieltä. Kun vaan ensin kansalla on kaikki tieto äänestyksensä perusteeksi saatavana.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mikään ihmisen kehittelemä systeemi ei koskaan ole ongelmaton, ei edes euro."

Yleensä kuitenkin ongelmat yritetään ratkaista eikä lakaista ongelmaa maton alle kuten euron suhteen on tehty. Sama vika koko EU:ssa, kun eu-kansalaiset alkoivat äänestää väärin vaati EU-komissio kansanäänestykset lopetettaviksi. Sulkemalla silmät ja korvat ovat ongelmat vain pahentuneet ja ratkaisu maksaa enemmän.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Niinpä niin. Onko Brysselistä tulossa eräänlainen Hitlerin bunkkeri, josta käsin olemattomiksi hiipuneita omia joukkoja komennetaan? Ja aina jostakin löydetään märkäkorvaisia idealisteja eli puolueiden nuoriso-osastoja tai homekorvaisia vanhuksia, näitä jaakonsaaria, joilla repaleista puolustusarmeijaa voi täydentää.

Ehkä jostakin komission syvyydestä kuullaan tuo tutuksi käynyt kommentti, että Euroopan tyhmät ja raakalaismaiset kansat eivät ansainneet EU-federaatiota. Tämän tapaisia kommentteja savuavien raunioitten äärellä ovat esittäneet mm. 3. valtakuntaansa surrut Adolf Hitler tai äärimmäistä finanssikapitalismia puolustanut FED:In puheenjohtaja Alan Greenspan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kirjoituksessa on toki pointtinsa, mutta juuri äänestäjät niitä änkyröitä tuppaavat olemaan. Keskustelu ja kansalaisten ymmärryksen lisääminen on varmaan hyvästä, mutta yleensä suurinta meteliä pitävät ne änkyrät, joiden ei mielestään tarvitse puhua ihan tottakaan. Olkoon siitä esimerkkinä vaikka brittien Brexit kansanäänestys, jossa kansaa vedätettiin todella isolla kädellä. Nyt hallitsevat poliitikot yrittävät lähinnä minimoida vahinkoja.

Tuossa profiilissasi on muuten mainittu Suomen änkyräpuolueiden ykkönen. KD:kin jää sille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Olkoon siitä esimerkkinä vaikka brittien Brexit kansanäänestys, jossa kansaa vedätettiin todella isolla kädellä."

Pientä oli brittien vedätys Suomen EY-kansanäänestykseen verrattuna, meille suoraan valehdeltiin eikä vieläkään haluta myöntää että täysi liittovaltio jossa Suomi menettäisi kaiken itsenäisyytensä oli se alkuperäinen tavoite. EU on epäonnistunut kaikissa tavoitteissaan ja Suomi on ollut maksajna sekä ottanut kaikki keksityt rasitteet huolekseen.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jostain syystä Brexit näyttää tulevan briteille erittäin paljon kalliimmaksi kuin jäsenyys. Miksi Suomen tilanne poikkeaisi tästä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jostain syystä Brexit näyttää tulevan briteille erittäin paljon kalliimmaksi kuin jäsenyys"

Tuosta sinulla ei voi olla mitään tietoa, kysymys on vain EU:n uhkailusta ja halusta pelotella muita lähtijöitä.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #15

Jep. EU kostaa ja uhkailee. EU on koulukiusaaja.
Britit arvostaa EU:ta entistä vähemmän, kun sen todellinen luonne tulee esiin ;)

Even fans of the EU are getting fed up of its bullying approach to the Brexit talks
https://www.conservativehome.com/thetorydiary/2018...

"TWO OUT of three voters say the EU is trying to bully Britain in the Brexit talks"

"The EU’s bullying of the UK is likely only to strengthen British resolve to Leave"

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jostain syystä Brexit näyttää tulevan briteille erittäin paljon kalliimmaksi kuin jäsenyys. Miksi Suomen tilanne poikkeaisi tästä?"

Lisäksi brexit repii Englantia hajalle. Skotit haluavat EU:hun. Irkut ei halua saartaan halkovaa EU:n tullimuuria. Hyvin monet tavalliset britit ovat pettyneitä Englannin eristäytymisestä muusta maailmasta ja heidän elinkeinonsa karkaamisesta EU:n alueelle.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #17

"Irkut ei halua saartaan halkovaa EU:n tullimuuria. "

Irkut tappeli 100 vuotta päästäkseen eroon brittivallasta.

Tuskin nykyinen tavaran liikkuvuus ja kauppa juurikaan kärsii Brexitistä. Liikkuuhan tavara ja kauppa meidän ja Norjan rajan yli hyvin joustavasti.

Hyvin monet tavalliset britit ovat pettyneitä EU:iin. Tietysti nyt eniten siksi, kun EU uhkailee ja kiristää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #19

"Liikkuuhan tavara ja kauppa meidän ja Norjan rajan yli hyvin joustavasti."

Se vaatii sopimista ja toinen sopijapuoli on EU, jonka kanssa britit eivät halua sopia mistään asiasta.

EU nimenomaan edellyttää sitä että raja pysyy auki. Britit hankaa vastaan, koska haluavat olla itsenäisiä ja päättää itse omista asioistaan. Britit sitä muuria sinne haluaa, ei EU.

EU olisi myös halunnut brittien pysyvän liittovaltiossa, mutta britit eivät halunneet kuulua mihinkään liittovaltioon.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #20

"EU, jonka kanssa britit eivät halua sopia mistään asiasta."

Mikäs tämä tälläinen väite on? Kovasti yrittävät sopia monestakin asiasta, mutta EU uhkailee ja kiristää.

"Britit sitä muuria sinne haluaa, ei EU."

Höpö höpö. May nimenomaan yrittää välttää muurin, jota EU vaatii, jos UK lähtee Eu:n tulliliitosta.

Theresa May's plan to avoid a hard border between north and south Ireland will be "very, very difficult" to achieve, experts have told Business Insider.
https://nordic.businessinsider.com/theresa-may-bre...

A post-Brexit Irish border without physical infrastructure is fully attainable
"Arrangements based on the UK’s proposals for an expanded trusted trader scheme and exemptions for small traders will suffice to operate a border without infrastructure."
https://brexitcentral.com/post-brexit-irish-border...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #22

"Höpö höpö. May nimenomaan yrittää välttää muurin, jota EU vaatii, jos UK lähtee Eu:n tulliliitosta."

EU:n tarkoitus on nimenomaan kaikenlaisten rajojen purkaminen EU:n ja muun maailman välillä.

EU on tehnyt kauppasopimuksia EU:n ja muiden maiden välille.

USA:n kanssa haluttiin sopimus, mutta Trump ei halunnut ja Trump haluaa purkaa kaikki muutkin diilit mitä hänen edeltäjänsä ovat tehneet ja on aloittanut kauppasodan muuta maailmaa vastaan.

Kyllä EU haluaa nimenomaan harrastaa vapaakauppaa Englannin kanssa ja näinhän asia olikin, kunnes britit päättivät panna välit poikki EU:n kanssa.

Haluavatko brititkin kauppasotaa EU:n kanssa. Sen saamme varmaan pian nähdä. Mutta jos Britit sitä haluaa niin varmaan he sen sodan vielä saavat ja korkean muurin keslelle Irlannin saarta.

Vihaa ja sotaa haluaa ainakin Trump. Kenties britit seuraavat esikuvaansa.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #23

"EU:n tarkoitus on nimenomaan kaikenlaisten rajojen purkaminen EU:n ja muun maailman välillä."

Mutta Tulliliiton tarkoitus on suojella EU:n kansalaisia vaaroilta ja rikollisuudelta. EU:n Tulliliitto ei todellakaan pyri purkamaan ulkorajoja.

"Kyllä EU haluaa nimenomaan harrastaa vapaakauppaa Englannin kanssa ja näinhän asia olikin, kunnes britit päättivät panna välit poikki EU:n kanssa."

UK haluaa yhä vapaakauppaa, mutta ei EU:n maahanmuuttopolitiikkaa. Tosin nythän EU on muuttamassa maahanmuuttopolitiikkaansa juuri siihen, mitä UK jo aiemmin vaati. Jos EU olisi jo 4-5 vuotta sitten tehnyt sen, mitä meidän PS ja UK silloin vaativat, olisi koko Brexit jäänyt tapahtumatta.

Ja nyt EU haluaa tehdä UK:sta varoittavan esimerkin uhkailemalla ja rankaisemalla sitä. Nähtäväksi jää millaisen sopimuksen EU suostuu tekemään uhkailuvimmassaan.

"Haluavatko brititkin kauppasotaa EU:n kanssa. Sen saamme varmaan pian nähdä."

Tuskin, mutta EU mainostaa, että se ei halua UK:sta kilpailijaa. Siksi se uhkailee ja kiristää. EU haluaa kostaa.

EU vihaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #24

Näyttää siltä että nyt brexit pannaan EU:n syyksi.

Muistutan vain että brexit äänestys pidettiin Englannissa, ei EU:ssa siitä äänestetty.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #26

"Näyttää siltä että nyt brexit pannaan EU:n syyksi."

Suomen lähtöä EU:sta vaaditaan juuri nimenomaan EU:n ongelmien takia.

"Muistutan vain että brexit äänestys pidettiin Englannissa, ei EU:ssa siitä äänestetty."

UK halusi jättää EU:n, koska EU ei ollut sille hyvä.
Eli kyllä tässä EU on se syy!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #31

"Suomen lähtöä EU:sta vaaditaan juuri nimenomaan EU:n ongelmien takia."

EU:ssa on tietenkin ongelmia, kuten myös Suomessa ja Englannissa on omia ongelmia.

Suomalaisten ei tietenkään pidä lähteä EU:sta EU:n ongelmian takia, jos EU:hun kuuluminen pienentää Suomen omia ongelmia.

Tilane Englannin kohdalla näyttää olevan niin että ero EU:sta on lisännyt Englannin ongelmat potenssissa, eivätkä ne ongelmat siihen lopu kun ero on selvä.

Eroaminen EU:sta on siis lisännyt Englannin ongelmia, eivätkä ne uudet ongelmat häviä minnekään, ellei Englanti joskus päätä liittyä takaisin EU:hun.

Tai eihän se EU-ero tietenkään ole ongelma niille englantilaisille jotka haluavat elää köyhää elämää muusta maailmasta eristäytyneessä "itsenäisessä" Englannissa.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #34

"Suomalaisten ei tietenkään pidä lähteä EU:sta EU:n ongelmian takia, jos EU:hun kuuluminen pienentää Suomen omia ongelmia."

Tuo on oikein sanottu: Jos EU:hun kuuluminen pienentää Suomen ongelmia. Valitettavasti moni uskoo, että näin ei ole. UK uskoi, että niin ei ole ja päätti erota.

"Tilane Englannin kohdalla näyttää olevan niin että ero EU:sta on lisännyt Englannin ongelmat potenssissa, eivätkä ne ongelmat siihen lopu kun ero on selvä."

Kukaan ei väittänytkään eroamisen olevan helppoa. Yllätys oli se, kuinka paljon EU kiukuttelee, uhkailee ja kiristää. Sitä ei osannut arvata kukaan.

"Eroaminen EU:sta on siis lisännyt Englannin ongelmia, eivätkä ne uudet ongelmat häviä minnekään, ellei Englanti joskus päätä liittyä takaisin EU:hun."

Aivan varmasti olo ilman EU:ta on heille helpompaa.

"Tai eihän se EU-ero tietenkään ole ongelma niille englantilaisille jotka haluavat elää köyhää elämää muusta maailmasta eristäytyneessä "itsenäisessä" Englannissa."

Suomalaiset muuttaa rahojensa perässä vanhoille vuosilleen Etelä-Eurooppaan, koska siellä meidän rahatkin on. Suomi näivettyy hiljalleen. Suomi imetään EU:n pillillä kuiviin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

Toistaiseksi on auki saako Britannia aikaiseksi ETA-sopimustakaan siinä muodossa kuin se on Norjalla ja Sveitsillä.

Mutta ei se tavara Suomesta Norjaan yhtä juoheasti liiku kuin Englantiin, jonne voi vientitavaran toimittaa yhtä vähällä byrokratialla kuin Helsingistä Porvooseen. Norjaan lähetettäsessä se menee tullikäsittelyyn, jonne pitää toimittaa kauppalaskut ja tullitariffikoodit sekä myöhemmin arkistoida saapunut tullin luovutuspäätös j.n.e. ... Vaikka tariffit yleensä ovat nollassa, tapahtuu normaali tullaus edelleen.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #21

Aivan. Aikoinaan 2000- luvun alkupuolella (2002-2003) minulle piti tulla kirjalähetys Ruotsin Skellefteåsta. Lähetystä ei kuulunut ja postista sain tiedon, että paketti on tullissa, koska se Norjasta tulevana pakettina pitää tullata.

Tässä selvisi kaksi asiaa, Norjasta tuleva tavara ei tule rajan yli ilman tullausta. Lisäksi, pakkoruotsia ei osata sen vertaa, että osattaisiin lukea lähetyspaikkakunta tai maa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU on täynnä kriisejä eikä mitään näistä ongelmista ole ratkaistu vaan työnnetty maton alle muhimaan. Tämä viimesinkin kriisikokous maahanmuutosta oli vain ongelmien peittelyä ratkaisun sijasta. Suomen poliitikot ovat pelkkiä marionetteja EU:ssa, takki kääntyy aina kun Merkel vihjaa uudesta suunnasta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU nimenomaan haluaa lopettaa vapaakaupan brittien kanssa jos britit eivät hyväksy vapaata liikkuvuutta. Samaa EU ei kuitenkaan vaadi Kanadalta koska Kanada ei ole eroamassa EU:sta.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Italia, Itävalta ja Unkari ovat onnistuneet muuttamaan EU:n maahanmuuttopolitiikkaa joten puheet siitä ettei EU:ssa voi vaikuttaa on valetta.

Jopa yksittäinen parlamentaarikko voi vaikuttaa. Heidi Hautala esimerkiksi puuttui komission päätösten salailun jonka ansiosta EU on nykyisin paljon avoimempi kuin aiemmin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Italia, Itävalta ja Unkari ovat onnistuneet muuttamaan EU:n maahanmuuttopolitiikkaa joten puheet siitä ettei EU:ssa voi vaikuttaa on valetta."

Kyllä se valitettavasti oli Merkkel joka muutti pakolaispolitiikan suunnan.

Merkel tosin oli siihen pakotettu Saksalaisten änkyräpuolueiden lietsoesa rotuvihaa ja xenofobista paniikkia väestössä.

Eurooppalaisille tästä politiikan muutoksesta ei ole mitään hyötyä, ellei se millän tavoin torppaa änkyräpuolueiden suosiota Euroopassa.

Sääli pakolaisia. Heidän ahdinkonsa syvenee ja toivonsa hiipuu.

Toni Rintala

"änkyräpuolueiden lietsoesa rotuvihaa ja xenofobista paniikkia väestössä."

Ksenofiliako on parempi vaihtoehto? Ymmärrän kyllä miksi jotkut tykkää..

He haluavat ostaa..
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001066208.html
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005198660.html

"Sääli pakolaisia. Heidän ahdinkonsa syvenee ja toivonsa hiipuu."

98% Euroopan läpi vaeltaneista on kyllä aivan muita kuin pakolaisia ahdingossa..

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #32

Totta. Ihminen joka tulee Suomeen turvallisesta maasta ei ole pakolainen vaan maahantulija - laiton tai laillinen. Esimerkiksi vuonna 2015 Ruotsista Suomeen tulleet eivät ole pakolaisia.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

EU on sairas. Mitä pikemmin se hajoaa sen parempi.

EU:n johto puhuu demokratiasta, mutta katselee muualle kun Espanjan poliisi hakkaa katalaaneja. EU:n yksi henkilöitymä on Macron, joka ampuu vesitykeillä ja kumiluodeilla toimeentulonsa puolesta taistelevia keltaliivejä.

Ilman vapaita demokraattisia vaaleja valittu EU:n johto uhkailee demokraattisesti valittuja Unkarin ja Puolan hallituksia sanktioilla, kun nämä toteuttavat kansan tahtoa.

Rajat on avattu kansainvälisen orjatyövoiman vapaalle liikkumiselle maasta toiseen. Merkelin ajama Euroopan islamisaatio tuottaa väkivaltaa ja kuolemaa kaikkialla, paitsi rajoistaan huolehtivissa Unkarissa ja Puolassa.

Suorastaan raivopäisesti yritetään pitää Iso-Britannia unionissa kaikin mahdollisin keinoin.

Missä tahansa järjestelmässä vallitseva painostus, uhkailu ja suora väkivalta ovat aina merkinneet kyseisen järjestelmän kuolinkouristuksia. Sitä ne myös EU:n kohdalla merkitsevät.

Toimituksen poiminnat