Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

3903 Tehtyä työtuntia vähemmän kun vuosi sitten

Sinisten "kansanedustaja" blogissaan patsastelee luvuilla, joita olisi kiva tutkia tarkemmin.

 

Tilastokeskuksen mukaan tehtyjä työtunteja oli 2018 eka vuosineljännes 3903 vähemmän, kun 2017 eka neljännes.

LINKKI

Tuntuu hieman erikoiselta, että työtunteja tehdään vähemmän jos on 90.000 työllistä lisää.

 

Montako työpaikkaa on tullut lisää?

 

Mistä moinen johtuu.

Toki Sipilän hallitus ei välttämättä kaikkea sitä hyvää kikyllään pilannut, mitä EKP biljoonaelvytykset oli hetkellisesti jo Suomeenkin tuomassa, mutta selittäkää nyt, että mitä nämä 90.000 uutta työllistä on tehnyt, kun töitä on tehty tuhansia tunteja vähemmän, kun vuosi sitten?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Mitähän Ahtola yrittää meille kertoa?

3903 tuntia on n. 2 henkilötyövuotta.

V 2018 Pääsiäinen osui osin ekalle vuosineljännekselle ja v 2017 se meni kokonaan toiselle vuosineljännekselle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, jos kolme miljoonaa työllistettyä tekee pääsiäisen vuoksi 12 tuntia vähemmän töitä, niin se alentaa työtunteja 36 miljoonalla. Joten jotain siinä tapauksessa ne 90 tuhattakin ovat tehneet, kun työtuntien määrä on käytännössä sama.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

2017 oli 64 työpäivää ja 2018 63 eli ok selitys, kiitos siitä.

https://www.stat.fi/til/tyti/2017/13/tyti_2017_13_...

"Tehtyjen työtuntien määrä pysyi samana

Koko kansantaloudessa tehtiin vuonna 2017 yhteensä 4 miljardia työtuntia, saman verran kuin edellisenä vuonna. Vuonna 2017 vuosityöaika oli keskimäärin 1 634 työtuntia työllistä kohti, kun vastaava luku vuonna 2016 oli 1 639 tuntia vuodessa."

Eli 2017 vuonna yhtään tuntia työtä ei tehty enempää, niin onko nämä kaikki 90.000 työllistä tullut tämän vuoden ekalla neljäksellä?

Hyvä huomio, tuo lomista johtuva yhden työpäivän muutos, mutta eikö se ole yhtään erikoista, että viimevuonna tuli 25.000 työllistä lisää, mutta ei tehty yhtään työtuntia enempää?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kannattaa opetella tulkitsemaan lukemaansa oikein. Vaikka sinne on kirjoitettu "4 miljardia työtuntia, saman verran kuin edellisenä vuonna", niin se ei tarkoita täsmälleen sitä.

Neljä miljardia on suuren suuri pyöreä luku. Sen kohdalla voi hyvin olla muutamia kymmeniä miljoonia vaihtelua ilman, että asiaa alleviivataan.

Esimerkiksi 40 miljoonaa on vain prosentti neljästä miljardista. Jos vuonna 2017 on keskimäärin ollut vaikka prosentin verran enemmän työllisiä kuin vuonna 2016, niin on aivan mahdollista, ettei siitä aiheutuvaa työtuntieroa havaitse, jos kokonaistyötunnit ilmaistaan noin reippaalla hehtaarihaarukalla "miljadien tarkkuudella".

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Riippumatta nyt siitä monennellako neljänneksellä kolmannes pääsiäisestä on, niin ihan noin äkkiä ja kesken jääneeltä keskikoulupohjalta voisi olettaa, että jos 90 tuhatta työllistä enemmän, niin työtuntejakin tulisi enemmän. Ei siis vähemmän, kuten nyt näyttäisi käyneen. Uskoisin että tästä kyse Ahtolan "kertomisessa".
Olisiko nyt sitten kuitenkin niin, että tällä työllisyyden "kasvulla" ei ole mitään sellaista oikeaa tekemistä työllisyyden kanssa, vaan onkin vaan näillä aktiivimalleilla, sun muilla "Lindströmleikeillä" aikaan saatu tilastoharha.
PS en tutkinut linkin takana olleita lukuja, joten jos siellä joku selvitys asiaan, niin kenties se tuodaan tässä esiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kiitos siitä,että Suomessa ei ole sössitty nousukautta kuten Venezuelassa ja parissa muussa maassa.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Sitä pohdin, että tuo työllisten määrä, millä hallitus patsastelee ei kuvaa lainkaan uusien työpaikkojen määrää, saati tehtyjen työtuntien.

Tehtyjen työtuntien määrä mielestäni olisi oivallisempi mittari todellisen työllisyyden seuraamista varten, vaikka sekään ei kerro mitään siitä, kuka nuo uudet työtunnit on maksanut.

Ja lähinnä tuo Elon blogi, joka on poimittu mainospaikalle täällä Puheenvuorossa, kun ei anna mahdollisuutta asiasta keskustella, olisin lisäksi vielä kysynyt, että mitä tekemistä tällä nykyisellä hallituksella on tämän "nousukauden" kanssa, kun Elo perustelee viime kesäistä häpeällistä äänestäjien vallan ryöstöä noilla esittämillään luvuilla.

Mutta hyvä, että yksi selitys löytyi tuolle esittämälleni kysymykselle, eli tuo pääsiäisen vaikutus, vaikkakaan vaikutuksen määrää ei.
Katsellaan sitten toisen neljänneksen jälkeen uudestaan.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Ja nyt kun tota tilastokeskuksen hakua katselin, niin kyseessä taitaa olla tuhatta työtuntia, eli noihin kaikkiin esittämiini työtunteihin pitäisi lisätä kolme nollaa?

Mutta se ei sinällään muuta asiaa, jota alun perin ihmettelin, eli tuntien vähentymistä

Pekka Pylkkönen

Joo, tämä älyttömyys kiertää nyt ahkerasti vasemmistopiireissä vaikka asia on varmasti muutamaan kertaan selitetty.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Mikä älyttömyys ja missä vasemmistopiireissä ja miten selitetty?

Yrittäjänä en ole kovin hyvin perillä miten kunkin palkalliset pyhät maksetaan, itsellä kun niitä ei ole, mutta sen verran tiedän, että tunnen muutaman ihmisen, jotka on pakotettu jossain kunnantalolla käymään muutaman tunnin viikossa kaivamassa nenää ja nämä ovat työllisiä näiden tilastojen mukaan.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Eli ne työtunnit on siis vähentynyt 3,9 miljoonaa.

Katsotaanko palkalliset vapaat tehdyiksi työtunneiksi, kun ne on maksettu kuitenkin palkkatyöläisille?

Olisi erikoista, jos tunnit olis vähentynyt tässä tilanteessa ja siksi tätä ihmettelen, mutta ehkä tämä vertailujakso ei ollut siihen hyvä, jotta mitään hyödyllistä voisi päätellä..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, toistan vielä, että jos kolmemiljoonaa ihmistä on kaksi päivää enemmän vapaalla pääsiäisen vuoksi, se tekee kymmenen kertaa suuremman loven kuin tuo 3,9 miljoonaa tuntia. Nuo 90000 uutta työllistettyähän eivät ole tulleet 1.1., vaan pitkin kevättä.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Eikö ne 2017 kolmella viimeisellä neljänneksellä tulleet kuitenkin ole mukana tuossa + sitten ne 2018 keväiset?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #14

Toki toki, tosin työllisyyden kasvun kiihtyminen lienee tapahtunut enimmiltään juuri tänä vuonna.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #16

https://www.stat.fi/til/tyti/2017/13/tyti_2017_13_...

Tilaston mukaan täysin, sillä viime vuonna ei tehty tuntiakaan enempää töitä, kun 2016.

"Tehtyjen työtuntien määrä pysyi samana

Koko kansantaloudessa tehtiin vuonna 2017 yhteensä 4 miljardia työtuntia, saman verran kuin edellisenä vuonna. Vuonna 2017 vuosityöaika oli keskimäärin 1 634 työtuntia työllistä kohti, kun vastaava luku vuonna 2016 oli 1 639 tuntia vuodessa."

Eli viime vuonna 25.000 uutta työllistä ei lisännyt lainkaan tehtyjä työtunteja.

Onko tähän joku selitys, sen lisäksi, että nyt työllisten määrään on lisätty näitä tilastonikkarointeja, mutta mikä muu tuota tehtyjen tuntien määrää vähentää?

Sulla on Juha näkemystä asioihin, niin siksi kysyin, että oletko asiaa tutkinut?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.K:"..toistan vielä, että jos kolmemiljoonaa ihmistä.."

Niitä työllisiä on jonkun tilaston mukaan 2,5milj., myöskään pääsiäinen ei käsittääkseni vaikuta läheskään kaikkien työaikaan tänä päivänä.
Ja koska näiden 90K työllistymispäivää ei voi tietää varmaksi, niin laskettuna suunnilleen maksimilla, saadaan laskukaavaksi(edelleen kesken jäänyt keskikoulu), 90 000 työllistä*60pv*8h=43,2milj./h
Joten jos saivarrella halutaan, niin näitä lukuja toki voi pyöritellä jokainen mielensä mukaan. Totuus siis kuitenkin lienee jo se aiemmin todettu, ettei tällä ~90000 ihmisen lisä"työllisyydellä" ole mitään tekoa sellasen ihan oikean työllistymisen kanssa, missä ihminen saisi palkkaa millä tulee toimeen ja makselee laskunsa. Tunti töissä>olet työllinen.

"Työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt ansiotyötä vähintään tunnin rahapalkkaa tai luontaisetua vastaan tai voittoa saadakseen."

Pekka Pylkkönen

Ei, paikallisia vapaita ei katsota tehdyiksi työtunneiksi. Tehdyt työtunnit katsotaan.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Ok, en pikaisesti löytänyt tuohon mitään faktaa ja siksi kysyin.

Mistä löysit tuon tiedon?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pääasia että on vakaa euro, niitä jaetaan sossusta. Miten sdp saa mitään aikaan kun siihen ei pystynyt kokoomus ja keskusta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olet oikeassaa siinä, että vakaa euro on Suomelle siunauksellinen asia. Ja työllisyyden paraneminen puolestaan vähentää tarvetta jakaa rahaa sossusta. Viimeinenkin kysymyksesi on todella relevantti SDP:tä koskien, joskin kokoomus ja keskusta ovat saaneet aikaan jotain.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"joskin kokoomus ja keskusta ovat saaneet aikaan jotain."

Jep, sen mitä on uutta velkaa otettu vähemmän, on Suomen omistuksia myyty. Tempputyöllistäminen ei vaan toimi.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Olisiko Ahtolan jo aika itsekin huomata, että ymmärrys ei riitä käsittelemään näitä asioita?

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Mun motto on, että joka päivä voi oppia jotain uutta. Siksi oli jutussani kysymysmerkkejä.

Olen aiemmin oppinut sen, että jos tekee ratkaisuja tietojen pohjalta, jotka ovat puutteelliset, niin voi ratkaisut olla huonoja. (esim. äänestäminen)

Yritän vaan saada selville, että montako uutta työpaikkaa on syntynyt ja lähinnä sellaista, joka mahdollistaa työllistyneen tulla toimeen omillaan ja ilman tukia. Niitäkin varmasti on.

Jos saisi tämän selville, voisi siirtyä miettimään, että moniko työpaikka niistä on tullut EKP:n elvytyksen johdosta ja moniko Sipilän hallituksen toimesta.
Näiden selvittämiseen ei riitä mun ymmärrys, kun ei kerkee ihan pelkästään lukemaan, kun työt haittaa harrastusta, mutta jos hallitus on varma ansioistaan ja tämän hallituksen kannattajat, niin luulisi olevan kannattavaa myös tuoda nuo asiat esille, koska heillä ja sinulla kun tuo riittävä ymmärrys on, niin voisi sitten kertoa meille maallikoille, joille ei ymmärrys riitä.

Sen jälkeen voisin tehdä johtopäätöksiä, että miten hyvin tämä hallitus on suoriutunut.

Ja sen jälkeen voisi tehdä päätelmiä, että mitkä toimet on ollut hyödyllisiä ja mitkä vähemmän hyödyllisiä, jotta tietää mitä kannattaa tehdä jatkossa.

Sen olen myös aiemmin oppinut, että ei kannatta vaivata aikaa sellaisten keskustelijoiden kanssa, jotka eivät osaa edes vittuilla kunnolla, saati tuoda minkäänlaista sisältöä keskusteluun.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Onko muuten tietoa siitä että onko nämä työt lisääntynyt julkisella vai yksityisellä puolella?

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

2017 vuoden tässä, mutta yhtään työtuntia ei ole tehty enempää vuonna 2017
tämän mukaan.

https://www.stat.fi/til/tyti/2017/13/tyti_2017_13_...

"Työllisten määrä lisääntyi liike-elämän palveluissa, rakentamisessa ja koulutuksessa, väheni kaupassa sekä terveys- ja sosiaalipalveluissa
Vuonna 2017 liike-elämän palveluiden (M, N) toimiala kääntyi kasvuun 12 000 hengellä ja koulutuksen (P) toimiala 8 000 hengellä. Rakentamisen (F) toimialalla kasvu jatkui 8 000 hengellä. Rahoitus- ja vakuutustoiminnan sekä kiinteistöalan (K, L) toimiala kasvoi 6 000 työllisellä. Informaatio ja viestintä (J) toimialalla työllisten määrä kasvoi 4 000 työllisellä, toimialan muu palvelutoiminta (R–U) kasvu jatkui niin ikään 4 000 työllisellä.

Edelliseen vuoteen verrattuna työllisten määrä väheni tukku- ja vähittäiskaupassa (G) 9 000 hengellä. Terveys- ja sosiaalipalvelujen (Q) toimialalla työllisten määrä väheni 5 000 hengellä. Tässä vähennys kohdistui terveyspalveluihin ja sosiaalihuollon laitospalveluihin, kun taas sosiaalihuollon avopalveluissa työllisten määrä hieman kasvoi. Teollisuuden (C) toimialoista työllisten määrä väheni etenkin sahatavaran, paperin ja paperituotteiden valmistuksessa. Maa-, metsä- ja kalataloudessa sekä kaivostoiminnassa (A, B) sekä toimialalla kuljetus ja varastointi (H) työllisten määrä väheni hieman."

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ennen vanhaan suomi marssi maailman kartalle mutta nyt istutaan työtunteja yhdistyksissä tempputöissä tilastojen kerrottaviksi.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Siniset, keskusta ja kokoomus laskevat omalla tavalla?

"Hallitus saattaa hyvinkin saavuttaa työllisyystavoitteensa – osin työttömyysturvan aktiivimallin ansiosta. Syynä on työllisyyden tilastointitapa, jossa yksi tunti työtä viikossa riittää henkilön tilastoimiseen työlliseksi."

Yle: Analyysi: Hallituksen aktiivimallissa muhii mojova tilastotemppu – tunti viikossa ponnauttaa työttömän työlliseksi 12.1.2018
https://yle.fi/uutiset/3-10020082

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Työtunneista voidaan toki vääntää, mutta on melkoista harhaanjohtamista kuvitella, etteikö tässä olisi suurelta osin kyse myös tilastoharhasta aktiivimallin myötä.

Poliittisen muistin ollessa lyhyt, niin työlliseksi Tilastokeskuksen määritelmän mukaan lasketaan henkilö, joka on ko viikkona tehnyt YHDEN tunnin työtä.

Kun säilyttääkseen etuutensa suuri määrä työttömiä on tehnyt jotain työtä, lasketaan heidät työlliseksi tilastoa laskettaessa.

Jotain absurdia on siinä, että säilyttääkseen työttymyysetuutensa ilman sanktiota pitää tehdä työtä, jonka tehtyään lasketaan työlliseksi hallituksen syynäämässä tilastossa. Vaikka samalla on siis työtön?

TE-toimistoilla ja hallituksella yms olisi kyllä keinoja tuottaa kuvaavampia ja analyyttisempiä lukuja kokopäivätyön osuudesta jne, mutta ne kuen eivät tukisi politiikkaa ja sen ympärille rakennettua propagandaa.

Kuvasin kupletin juonen mm blogissani Tilastot keppihevosina työttömien kepittäjillä.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Virallinen työllisyysaste nousee siis merkittävästi sillä, että työtön tekee muutaman tunnin työtä säilyttääkseen työttymyysturvansa tason ollen kuitenkin edelleen työtön. Kätevää eikö? Jännää tilastokikkailua, kun voi yhtäaikaa olla sekä työtön että työllinen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pääsiäisen merkitys työn tekemiselle on nyky-yhteiskunnassa verrattain vähäinen, yhteiskunta pyörii yhä enemmän 24/7. Metsäteollisuuden koneet pyrivät, kaupat auki pääsiäisestä huolimatta, bussit kulkee ja jne,jne. Niko Kaistakorpi omassa kommentissaan kyllä tuo varsin selkeästi esille miksi ja miten ne 90.000 "työpaikkaa" on saatu syntymään, selvää on että 90.000 kokopäiväistä työpaikaa on vain kansanedustaja Elon ja hallituksen mielikuvituksessa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Unohtamatta että esim. Prismat on auki monessa paikassa klo23:een, monissa paikoissa jopa myöhempään! Ja muut kaupat myös!

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Pätkätöillä lisää työllisiä, mutta kokonaistuntimäärä nolla. Kelpaa sinisten patsastella kun ei ole osaa eikä arpaa?

Toimituksen poiminnat