Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Kultarantakeskustelut EU:sta

Mukavaa nähdä keskusteluja EU:sta ja sen tulevaisuudesta ja sen ongelmista.

 

Näistä ongelmista kun ei yleensä keskusteluja valtamediassa nähdä.

 

Näissä Kultarantakeskusteluissa ilmenee ongelmat. Eli yhtenä  syynä ongelmiin nähdään integraation syventämisen ja EU:n laajentumisen suhde ja samaan aikaan euron ongelmat.

2004 ostettiin 10 uutta nettosaajamaata EU:hun samaan aikaan, kun integraatiota oltiin syventämässä.

Onko tämä ollut hieman huono yhtälö, koska ainakin itse kokisin, että noille 10 maalle EU on ollut pakopaikka Venäjästä, mutta samaan aikaan keino palauttaa itsenäisyyttään.

 

Kun yhtäaikaa EU yrittää lisätä integraatiota, eli ottaa jäsenmailta päätösvaltaa pois ja lisää kymmenen jäsenmaata, jotka pyrkivät lisäämään omaa määräysvaltaansa omista lähtökohdistaan, niin tänä päivänä näemme, mihin se on johtanut.

 

Näitä ongelmia on piiloteltu valtamediassa. Tai näin väistämättä kokee, kun niistä ei pahemmin pohdintaa uutisissa näy, vaikka ovat kaikkein oleellisimpia kysymyksiä EU:n ja sitä kautta Suomen tulevaisuudelle.

Koin erittäin positiivisena asiana nämä keskustelut ja näin paljon todella hyvää pohdintaa.

EU maissa nousevat uudet puolueet kohisten valtaan.

Vallassa olevat puolueet ovat piilotelleet ongelmia, joita vaihtoehtopuolueet ovat tuoneet esiin ja sitä mukaa, kun kansan keskuudessa silmät avautuvat myös ongelmille, niin tosiasioista puhuvat voittavat vaaleissa kannatusta niiltä, jotka näitä asioita ovat piilotelleet.

Kun Euroopan maiden päätöksen tekoa rajoittaa EU:n päätöksenteon umpikuja erimielisten jäsenmaidensa kesken, koko Eurooppa kärsii.

 

Oma ratkaisu on vallan uudellenjako. Ensin palauttaa se takaisin jäsenmaille, jonka jälkeen jäsenmaat tekevät yhteistyötä omaan tahtiinsa omien kykyjensä sallimissa rajoissa ja niiden kumppaneiden kanssa, joiden kanssa se onnistuu.

Uudelleenjaon voisi tehdä hallitusti ilman kaaosta, tai sitten voidaan edetä kuten nyt ja odottaa, kun EU ajautuu kaaokseen ja tehdä se uudelleenjako sitten rauniosta.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Oma ratkaisu on vallan uudellenjako." Tässa taitaa olla sellainen ongelma, että ensin pitäisi saada "Erdoganin" tapaisia päälliköitä EU-valtioiden keulapaikoille, jotka järjestelevät viestinnän ja vaalikäyttäytymisen haluamaansa "kuntoon". Ja vastoin blogistin toiveita; usko (ei siis toivo) Euroopan unioniin on kasvussa. "Eurooppalaisten henkinen sitoutuminen EU:n on lisääntynyt", kertoo viimeisin eurobarometri. Jo 70% EU-maiden asukkaista kokee itsensä EU-kansalaisiksi. Jopa briteistä tätä nykyä 57% ja Irlannissahan se on Brexitin jälkeen pohahtanut peräti 85:n %:in. Suomalaisista tosin vain 79% pitää itseään EU-kansalaisina. Tunnustan kuuluvani tuohon joukkoon. Alusta saakka.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Otetaan sitten vähän isommin nuo luvut tuosta barometrista, mihin viittaat ja jätetään vain oman näkemyksen kannalta suotuisien lukujen poimiminen vähemmälle.
"61 prosenttia suomalaisista piti EU-jäsenyyttä hyvänä asiana, ja 70 prosenttia uskoo Suomen hyötyvän unionin jäsenyydestä.

Sen sijaan EU:n hyvään kehityssuuntaan uskovien suomalaisten määrä on laskenut viime syksystä 9 prosenttiyksikköä 34 prosenttiin. Enemmistö eli 35 prosenttia suomalaisvastaajista uskoo, että EU:ssa asiat ovat menossa huonoon suuntaan."

Toki ei ole ihme, että 70% kokee, että eusta on ollut hyötyä. Tarkoittaako se silti sitä, että ei ole ongelmia?

Ja kun nyt otat tuon barometrin tuohon mukaan, niin siitähän näkyy, että enemmistön mielestä Suomessa EU:ssa asiat on menossa huonoon suuntaan.

Katsoitko lainkaan noita keskusteluja, vai lähditkö vaan tottuneesti jatkamaan auvoisen EU:n ongelmien piilottelua?

EKP. elvytys on purrut eurokriisiin ja on ollut hetken aikaa paremmat näkymät euroalueen taloudessa ainakin noin pintapuolisesti katsottuna.

Kuten kultarannassa kävi ilmi, niin tällöin kun talous nousee, niin tyytyväisyyskin kasvaa.
Tästä oli myös puheenvuoroja, joissa tuotiin esille tuo, että barometrissa tyytyväisyys on korkealla, panelistit kautta linjan silti eivät lähteneet ongelmia EU:ssa vähättelemään.

Ei siihen tarvita mitään diktatuuria, eikä äänestystulosten ropeltamista.

Kultarantakeskustelut osoittavat sen, että nämä ongelmat EU:ssa ja eurossa nousevat yhä vahvemmin esiin ja mitään muuta keinoa ei ole, kun joko lisätä yhteisvastuuta ja tiivistää päätöksen tekoa tai sitten hajauttaa sitä.

Tämä kävi hyvin selkeästi noissa keskusteluissa ilmi ja ei pelkästään Paavo Väyrysen suusta.

Kannattaa katsoa ensin mistä on kyse, ennen kun kommentoi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kannattaisiko välillä hengittää syvään. Vaikka noin 95% Suomessa asuvista tuntee itsensä "suomalaisiksi", se ei tarkoita sitä ettemekö tunnustaisi, että on ongelmia. Kyllä EU:ssa on ongelmia ja uusia tulossa. Siitä ei kahta sanaa. EU:n johdon (joka koostuu EU-valtioiden kansalaisista) valmiudet nähdä tulevat ongelmat ovat mielestäni kohentuneet merkittävästi vuodesta 2006 lähtien. Isoihin haasteisiin haetaan entistä hanakammin yhteistä näkemystä, johon pystyttäisiin sitoutumaan. Ja kyllä sitä uskallusta nähdä ja ratkaista asiat yhdessä edesauttaa se, että eu-asukkaiden henkinen sitoutuminen Euroopan unioniin on kasvussa ja 70% kokee itsensä EU kansalaisiksi. Se antaa hyvän pohjan tehdä asioita niin, että henkinen sitoutuminen säilyy tuolla tasolla. Niitä isoja asioita on kauppapolitiikka (EU-tason sopimukset), vaikuttaminen WTO:ssa ja YK:ssa, pakolaispolitiikka (juurisyihin pureutuminen), USA suhteen uudelleen arviointi ja mahdollisten riskien hallinta, turvallisuus, Aasian ja toki myös Venäjän suuntaan tehtävät linjaukset. Vapaakauppasopimus syntyi vuosi sitten Kanadan kanssa ja nyt on painimessa Australia (toki ollut jo vuosia).Positiivisia asioita. Ja opiksi otettavia (valtioita ja liittymiä, joissa rakenteisiin liittyvä riskinhallinta on pettänyt) riittää (Esim. Brasilia, Venäjä, Argentiina). On varsin vaikea edes kuvitella miten tilanteet olisivat kehittyneet jos 85..90 ei integraatioita olisi alettu syventämään. Joka tapahtui muuten elinkeinoelämän painostuksesta, kun Japani ja USA olivat saavuttamassa kilpailukyvyssään liian suuren etumatkan. Poliitikot saavat kiittää onneaan, että teolliset, kaupalliset ja logistiset verkostot on saatu varsin hyvää tikkiin EU:n sisällä. Elinkeinoelämää kuunnellaan herkällä korvalla. Kunnissa, maakunnissa + valtio ja EU tasolla. Ja kannattaa kuunnella. Elinkeinoelämä kerää leijonan osan veroeuroista tilittääkseen ne kuntien ja valtioitten kassaan.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/251551-juha-sipil...

Myös Kokoomuksen Pertti Salolainen näki asian kuten minä ja moni muu.

"Muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Pertti Salolainen nosti yleisökysymyksessään esiin ”pakolaisongelman”. Hänen mukaansa ratkaisematon pakolaiskysymys on EU:n ristiriidoista suurimpia ja se on synnyttänyt myös unionin sisäiset äärioikeistolaiset liikkeet.

– Tämä on aivan keskeinen kysymys. Jos ei sitä pystytä ratkaisemaan, niin nämä ongelmat jatkuvat EU:n sisäisinä, Salolainen sanoi."

Kirjoitin tuohon blogiin lyhyesti muutamalla sanalla syistä, jotka on johtanut nykytilanteeseen. Sekä minun mielestä ja lähes kaikkien kultarannan panelistien mielestä.

Mulle mieluisempi ratkaisu on se vallan hajauttaminen takaisinpäin ennemmin kun sen edelleen keskittäminen, joka osaltaan on syynä näihin ongelmiin.

Jos itse olet kuitenkin erimieltä ja haluat sitä liittovaltioo, niin millä aikataululla luulet tuon onnistuvat tässä tilanteessa varsinkaan ilman sitä vallan uudelleen jakoa?

Vai oletko maailman ainoa ihminen, joka tietää jonkun muun ratkaisun noihin euron ja eu:n ongelmiin, jos näin on, niin suosittelen pikaisesti ottamaan vaikka Pääministeriin nyt yhteyttä, kun se tässä tuli selväksi, että ei oikein tiedetty, että mikä on EU:n puhelinnumero, niin eiköhän Sipilä osaa sitten ohjata jollekin joka kyseisistä asioista päättää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eurooppalaisten henkinen sitoutuminen EU:n on lisääntynyt", kertoo viimeisin eurobarometri."

Taitaa jokaisella olla oma näkemys mitä EU edustaa. Kun kysellään sitoutumista muiden velkojen maksuun tai maahanmuuttoon niin harva näitä kannattaa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Taitaa jokaisella olla oma näkemys mitä EU edustaa." No kerrankin napsahti Makkoselta sellainen viesti mistä olemme samaa mieltä. Vaikka se näkemys itsessään on kovin ..kovin erilainen. Toivottavasti Makkonen jaksaa puolustaa näkemyksiään myös seuraavat 5...10 vuotta. Olen jokseenkin varma, että EU:n sisämarkkinoiden osuus kokonaisuudesta on 5..10% isompi kuin tällä hetkellä. Ja siitä on erityisesti kiittäminen Trumpin ja Putinin toimenpiteitä, jotka aukaisevat EU-kansalaisten silmiä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Miten pääministeri Sipilä kysyttyessä perustelikaan Kultaranta keskustelussa äänestyskäyttäytymistään kansanäänestyksestä EU:n liittymiseksi. Sipilä totesi toimineensa yrittäjänä kansanäänestyksen aikana ja kannatti liittymistä EU:n ja toivoi myös, että Suomi liittyisi euroon koska yrittäjänä oli kyllästynyt devalvaatioihin. Yrittäjä Sipilä ymmärsi, ettei Suomen vientiä voida jatkuvasti avittaa oman rahan arvoa laskemalla vaan laajentamalla vientiä uusille aloille ja myös tuotekehittelyn kautta, nostamalla tuotteiden jalostusastetta, sekä pitämään huolta kilpailukyvystä maltillisilla palkkaratkaisuilla. Markka-aikaiset devalvaatiot kuuluvat menneisyyteen, eivät tähän päivään.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Jännää, että aina löytyy, joka pitää euroa Suomelle hyvänä, sen takia, kun markkaa devalvointiin.
Ei Ruotsikaan ole kruunua pahemmin devalvoinut, mutta on silti kyennyt pitämään kruunun arvonnousun sellaisessa suhteessa omaan talouteensa, että kilpailu ei ole kärsinyt kuten Suomella.
Viiden vuoden aikana euro on ollut melkein 1,5 suhteessa dollariin, sekä melkein 1,0 suhteessa dollariin.
Mitään emme ole tuolle voinut.

Euron ongelma on se, että euroalueen jäsenmaat ovat erilaisissa talouden tilanteissa ja tarvitsivat erilaisia rahapoliittisia toimia, sekä eri arvoisen valuutan ja korkotason ja elvytykset ym.
Nyt tätä mahdollisuutta ei ole ja siihen tulee euro vielä tuhoutumaan, mikäli tätä ongelmaa kauan vielä piilotellaan ja samalla ratkaisuja siirretään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Granlund jatkaa vanhaa jankkaustaan devalvaatioista vaikka valuuttojen arvot Suomessakin 90-luvulta lähtien muuttuivat markkinoilla eikä poliittisilla devalvaatiopäätöksillä. Samalla tavalla euron kuten myös dollarin arvo muuttuu päivittäin eikä siitä näy itkua.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#4

Johtunee varmaan siitä että suomalaisille kotimarkkina-alue on yhtä kuin euroalue. Se on valtavan suuri parannus ja siunaus siihen nähden kun euroaluetta ei vielä ollut.

Yhdysvaltain tullit ovat toki haitalliset. Jos tilaat Yhdysvalloista niin kotimaiseen eli euroalueen kulutukseen jää vähemmän rahaa.
Realistisin vaihtoehto on olla tilaamatta ja sitä kautta sitten vaikka yrittämättä tai palkkaamatta. Sehän niiden tullien perimmäinen seuraus aina on. Ei kotimaisuuden suojeleminen.

Kiakkea nyt ei kuitenkaan kannata tuottaa kuitenkaan itse. Halvin ei aina ole huonointa vaan riittävän hyvää eikä suomalainen tuotantokaan kalleudessaan automaattisesti parasta vaan kilpailee hinta/laatu -kriitereillä reilusti muun euroalueen tuotannon kanssa. Jos se ei pärjää niin vika on muussa kuin valuutassa.

Toimituksen poiminnat