Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Sixten Korkman-Eurooppa on moniongelmainen potilas

KLIKKAA TÄSTÄ HS UUTISEEN

 

SIXTEN:"Yhdysvallat on plutokratia, Venäjä on kleptokratia ja Kiina on yhden puolueen diktatuuri. Euroopassa on demokratiaa, kirjoittaa Sixten Korkman."

 

Mitähän Sixten tässä oikein yrittää sanoa.  Eurooppa on käsittääkseni maanosa, jossa on viitisenkymmentä valtiota, joista vähän yli puolet on EU liittovaltion esiasteella.

Ja Venäjäkin osin Euroopassa.

Jos Yhdysvallat on plutokratia, niin on Euroopassakin oma plutokratiansa. Sen nimi on EU.

 

SIXTEN:"Eurooppa on tänään moniongelmainen potilas tai – toivon mukaan – toipilas. Oikeusvaltio on Puolassa ja Unkarissa uhattuna. Pakolaisiin kohdistuu muukalaisvihaa eikä pakolaispolitiikasta ole sopua. Brexit voi aiheuttaa tuntuvaa vahinkoa niin Britannialle kuin EU:n jäsenmaille, Sixten sanoo."

 

Puolassa ja Unkarissa on pelko, että EU kiristää toimimaan vastoin kansan tahtoa pakolaispolitiikassa vähentämällä rahoitusta, eli meiltä suomalaisiltakin (nettomaksajilta) veroina kerättyjä euroja, joita sinne on lähetetty.

SIXTEN:"Pakolaisiin kohdistuu muukalaisvihaa eikä sopua..."

No ei ole eikä tule sopua. Tämä on täysin selvä juttu, eikä ole Eurooppa toipumassa tämän asian suhteen. Ja se viha kasvaa entisestään niin kauan, kun ovet on avoimet, mutta sitä yhteistä linjaa ei ole.  On täysin selvää, että sitä yhteistä linjaa ei tule niin kauan kun on nykyiset jäsenmaat EU:ssa, niin ainoa ratkaisu on sulkea ne ulkorajat.

Tähänkään tuskin löytyy EU tason yksimielistä päätöstä, niin valtioiden pitäisi siihen asti hoitaa omat rajansa itsenäisesti kuntoon.

 

SIXTEN"Brexit voi aiheuttaa tuntuvaa vahinkoa niin Britannialle kuin EU:n jäsenmaille, Sixten sanoo."

  Se on sitä demokratiaa. Britania koki EU:n aiheuttavan Britanialle tuntuvaa vahinkoa ja päätti demokraattisesti mitä päätti. Halusiko Sixten että sitä demokratiaa on vai että sitä ei ole?

 

SIXTEN"Italia on toteutumista vailla oleva katastrofi, jonka uusi populistihallitus voi herkästi sysätä koko Euroopan vakautta uhkaavaan rahoituskriisiin. Euroopan talouskasvu näyttää olevan hiipumassa."

Joo tämä on yksi Euroalueen ongelmista. Yks kusee, niin koko maailman talous on sekaisin ja itsenäiset maat, jotka ovat tähän hölmöyteen viety, ei voi mitään asialle, kuten ei omalle kilpailukyvyllekään, edes rauhallisena aikana.

SIXTEN"Iso uhka on, että protektionismi nostaa maailmalla päätään. Tilannetta ei helpota se, että Donald Trumpin https://www.hs.fi/haku/?query=donald+trumpinYhdysvallat ja Vladimir Putininhttps://www.hs.fi/haku/?query=vladimir+putinin Venäjä pyrkivät lietsomaan Euroopassa eripuraisuutta. Maailman ja Euroopan tulevaisuudesta voi syystä olla huolissaan"

Kumma juttu kun se protektionismi on iso uhka vain kun muut sitä tekevät, mutta se ei ole mikään uhka kun EU itse sitä tekee? LINKKI 1 ja LINNKI 2

 

SIXTEN:"Yhdysvaltojen ja Kiinan velkavetoinen talouskasvu ei ole kestävällä tolalla. Venäjän vakavat talousongelmat ovat ratkaisematta. Latinalaisessa Amerikassa yhä useampi maa on lähinnä kaaoksen tilassa. Merkittävä osa Afrikan väestöä elää edelleen äärimmäisessä köyhyydessä."

Kai tämä nyt on huomannut, että täällä euroopassa velkaannutaan yhtä hurjaa ennätystahtia. Ja euroja on painettu 3 vuoden aikana yli 2 biljoonaa tyhjästä ja ollaan tilanteessa, että alkaa silti veto hyytyä. Korko on nollassa, velkaa ennätysmäärät ja biljoonaelvytys päällä ja silti talous alkaa hiipua. Missä se talous on kestävällä pohjalla? 

SIXTEN:"Sosiaalinen turvallisuus on Euroopassa omaa luokkaansa. Tässä maanosassa pyritään edelleen demokratian puolustamiseen."

Sananvapaus tosin kun on otettu pois, niin hieman se demokratian tunnekin siinä sivussa on varissut alleen..

 

SIXTEN:"Eurooppa on kohtalomme, onneksi enenevästi myönteinen sellainen.
Sen tarjoamia mahdollisuuksia tulisi hyödyntää paremmin. Pakolaiskriisi voidaan ratkaista vain valtioiden välisen yhteistyön avulla. Sama pätee ilmaston lämpenemisen ja luonnon monimuotoisuuden vähenemisen sekä talouden epävakaisuuden ja veropakolaisuuden kohdalla."

 

Täysin samaa mieltä. Ainoa mikä tuon estää on EU. Ne Euroopan valtiot, joilla on samankaltaiset taloustilanteet ja arvot, voisivat hyvin tehdä vahvaa yhteistyötä, mutta EU:ssa se ei onnistu, koska EU:ssa vaditaan yksimielisiä päätöksiä täysin erimielisiltä valtioilta kansoineen.

EU on ikuisten hitaiden ja kankeiden kompromissien hautasmaa, joka näivettää koko Euroopan rikkaan ja monimuotoisen historian, sekä tulevaisuuden.

 

SIXTEN:"Edessä on tämän kuun lopulla EU:n huippukokous ja ensi vuonna Suomen EU-puheenjohtajuus. Siihen tulee valmistautua hyvin."

Samaa mieltä. Kissa pöydälle vaan. Eli nämä ongelmat heti pöydälle EU:sta sekä Eurosta. Ja vaatia niihen ratkaisuja. Molemiin niitä on kaksi. Hajoaminen tai liittovaltio. Katsotaan sitten kumman demokratia haluaa...

 


 

 

 


 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mennään kansan tahdon mukaan, jos kansa haluaa erota, niin erotaan, nyt vain on iso suosio EU:n jäsenyydelle Suomessa ja samoin Unkarissakin.

Aika näyttää, ja kansa ratkaisee.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Tuskin kansa haluaa erota. Ei kukaan ekana eikä varsinkaan vikana.
Se ei kuitenkaan poista näitä ongelmia.

Mun mielestä kuitenkin näistä ongelmista pitäisi keskustella enemmän.

Haluaisin EuN vankimmilta kannatajilta kuten keskustalta ja kokoomukselta kuulla, miten nuo ongelmat korjataan.

Ongelmat on kuitenkin sen verran suuret että joku ratkaisu niihin tarvitaan.

Niitä ratkaisuehdotuksia vaan ei ole näiltä kykypuolueilta kuultu ensimmäistäkään.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kenetköhän kutistuva persu valitsee tulevaksi puheenjohtajakseen? Halla-ahon kanta Euroopan Unioniin lienee aivan liian myönteinen.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Persut kutistu kun Soinin vaaleissa lupaamaa eu ja eurokritiikkiä ei kuultu kun meni hallitukseen.

Kutistuminen pysähtyi kun Halka-Ahosta tuli pj.
Minä ja moni muu on tämän seurauksena liittynyt puolueeseen.

Selvennätkö mikä on persujen ja Halla-Ahon kanta eu:hun?
Terhon kanta oli ilmeisen myönteinen koska ehdotti pj vaalikiimoissaan kansanäänestystä. Siis aikana jolloin jatkaminen varma tulos. Ja omaa mielipidettä eu:hun hänellä ei ollut vaan käpertyi kansan taakse.
Halla-Aho kertoi että nyt on huono aika äänestykselle, mutta korosti näitä ongelmia.
Mun kanta on että nyt on sekä eu ja euro rajuja ongelmia. Nyt on aika keksiä niihin ratkaisut. Jos se johtaa eu/euron hajoamisern niin se johtaa. Mistää Suomen eroamisesta tai eroamattomuudesta on nyt turha puhua koska nuo ongelmat on sitä luokkaa, että se hajoaminen tapahtuu ennen pitkää kuitenkin jossain määrin.
Jos osaat kertoa Halla-Ahon tai persujen kannan niin kuulisin sen mielelläni. Liitä myös lähdetiedot.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Persujen puheenjohtaja Jussi Halla-aho selittelee kansanäänestyksen vastaista kantaansa -"Nyt ei ole oikea aika"- persujen hajoamisen jälkeenhttps://yle.fi/uutiset/3-9715610. Mies, joka ei luota kansaan, on selkeästi kansanvastainen piste.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Euro ei toimi ilman täyttä liittovaltiota ja liittovaltio on mennyttä unelmaa. Mitä siis euron kanssa tehdään, saako vastauksia Sixten Korkmanilta?

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Yritän pysyä kärryillä. Ensin sanoit, että Halla-Aho on liian EU myönteinen persuille, mutta nyt linkkaat uutisen, josta käy selvästi ilmi, että Halla-Aho ei ole lainkaan EU myönteinen?

Kun kumosit itse oman kommenttisi, niin keksit toisen asian, eli sanot, että Halla-Aho ei luota kansaan.
Voihan sen niinkin tulkita. Itse olen samoilla linjoilla, mutta muotoilisin sen toisin.

Kansalla ei ole ollut tarvetta eikä mahdollisuutta Suomessa noita ongelmia miettiä ja siksi näkevät, että niitä ei ole ja äänestyksen tulos olisi varmasti sen mukainen.

Itsekin haluaisin näistä asioista avointa ja laaja-alaista ja selkokielistä keskustelua ennen kun mistään äänestyksistä kannattaa puhua.

Onko sulla heittää ratkaisuja noihin blogini huomioihin eu:sta tai eurosta, vai vain tarve yrittää mollata persuja aina kun mahdollisuuden saa?
Keskustelen mielelläni, mikäli aiheessa on sisältöä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Noh, persu liikkeenä perustuu pelkästään eu- ja maahanmuuttovastaisuudelle. Jo entinen imaami Timo Soini sutkautti aikoinaan: "Missä EU, siellä ongelma". Tuosta persuista eronneet siniset ovat siirtyneet täysin EU-rintamaan, mikä tietysti oli edellytys hallituksessa jatkamiselle.

On ymmärrettävää, että sinisten identiteetin muuttuessa täysin hallituspuolueeksi, "Aitopersut" protestoivat ja arvostelevat sekä entisiä hallituskumppaneitaan, että entisiä puoluetovereitaan. On kuitenkin huomion arvoista, ettei persujen nykyjohto uskaltanut kannattaa kansanäänestyksen järjestämistä Euroopan Unionin jäsenyydestä. Halla-aho jopa pyrki hallitukseen.

Euroopan Unioni on pysyvä jollain koostumuksella. Pois voitaisiin heittää viimeisimpiä tulijoita, mm. Unkari ja Puola. Muutamia muitakin. Brittejä ei myöskään kaivata Euroopan mantereella, voivat ihan rauhassa hörökorvaistua (Ai niin, siellähän oli kansanäänestys?).

Euro on hyvä. Korot alhaalla. Markka-aikana tuli todistettu korkotodellisuus.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Mun on helppo ymmärtää kaikki muu tuosta, paitsi euron hyvyys tuosta kommentistasi.

Meillä on juuri ollut 10 vuoden taantuma johtuen siitä, että euro ei ole joustanut taloutemme mukana.
Euron arvo on ollut vuosia meille liian korkea ja se on tehnyt hallaa meidän kilpailukyvyllemme.

Vasta 2014 kun euro romahti 1.4usd tasolta 1.1usd tasolle, alkoi Suomi päästä jaloilleen. Ekp on painanut jo yli 2 biljoonaa euroa tyhjästä ja jatkaa edelleen kriisielvytystään.

Se korko % ei hirveästi lämmitä, kun se on mennyt hintoihin. Asunto maksaa korkoineen tällä "matalalla" korolla enemmän nyt, kun ennen maksoi korkeammalla korolla. Katso kokonaisuutta.

Laina-ajat vaan pitenee ja yhä enemmän joudut tekemään töitä sen talosi eteen.
Lisäksi me emme voi millään lailla tuohon korkoon vaikuttaa. Kun se korko on ollut nyt tämän pitkittyneen kriisin elvyttämisen seurauksena matala, niin se ei tarkoita, että se edelleen pysyisi matalana.
Jos meneillään olevasta eurokriisistä edes hieman päästään jaloilleen niin nuo korot nousevat. Jos vaikka Saksassa ja Ranskassa päästään oikein hyvin jaloilleen, niin nuo korot nousevat reippaasti, jotta ylikuumentuminen estyisi. Täysin riippumatta siitä, tarvittaisiinko Suomessa tai vaikka Virossa matalampaa korkoa.
Sama ongelma euron arvossa. Nyt sitä on manipuloitu alaspäin ja me olemme siitä hyötyneet, kuten on nähty reilun parivuotta talouden nousukautta.

Riippumatta siitä, olisiko Suomen etu jatkaa valuutan alhaalla pitämistä, se nousee sen mukaan, miten isot euromaat tarvitsee.

Tuosta matalasta korosta vielä. Asuntojen hinnat on 20 vuodessa tuplaantunut, tai kolmin tai nelinkertaistunut. Siitä johtuen vaikka se korko olisi -5% niin ne talot on kalliimpia kun 20v sitten, jos verrataan palkkatasoon.
Toki suurituloisten palkat on noussut varmaankin samassa suhteessa, kun nuo asuntojen hinnatkin, mutta normaalien kuolevaisten silmissä ei korot tunnu kovin matalilta, koska hintojen nousu katoaa vasenta kaistaa horisonttiin, kun ajetaan köhivällä palkkabussilla motaria.

Euroaikana voi aivan yhtä hyvin tulla todistettua korkotodellisuus.

Ainoa hyvä puoli eurossa on, että ei tarvii vaihtaa rahaa euromaissa, jos haluaa käteistä käyttää. Sekin hyöty vähenee, kun sitä euron ongelmien takia ei ole varaa paljoo matkustella..

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

"On ymmärrettävää, että sinisten identiteetin muuttuessa täysin hallituspuolueeksi, "Aitopersut" protestoivat ja arvostelevat sekä entisiä hallituskumppaneitaan, että entisiä puoluetovereitaan. On kuitenkin huomion arvoista, ettei persujen nykyjohto uskaltanut kannattaa kansanäänestyksen järjestämistä Euroopan Unionin jäsenyydestä. Halla-aho jopa pyrki hallitukseen"

Sitä arvostelua tulee lähinnä sieltä sinisten leiristä meitä persuja kohtaan. Lähes päivittäin Soini tai Elo keksimällä keksii jotain kuittailua lähtökrapuloissaan.

Se äänestyksen kannattaminenko olisi jotenkin parantanut mahdollisuutta pysyä hallituksessa? Halla-Aho pyrki, mutta oli eu kriittisyys oli liikaa hallitukselle.

Terhon teatteri äänestyksestä oli silmiinpistävän läpinäkyvää ja liekö Orpon ja Sipilän kanssa sovittu teatteri. Elo kiirehti toppuuttelemaan, että kyllä Terhon kannat on ihan linjassa Sipilän kanssa.

Siniset on eu myönteisen hallituksen apupuolue, joka suostuu mihin tahansa hillokiimoissaan. Mutta sinisten taru alkaa olla sen verran lopussa, että turha niistä on enää puhua. Muisto heidän takinkäännöilleen ja äänestäjien vallan varastamiselle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Euro on hyvä. Korot alhaalla. Markka-aikana tuli todistettu korkotodellisuus."

Olipa taas "asiantuntijan" lausunto, ei puutu kuin vakaus.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Korkman on ollut tyhjänpäiväinen valtiojohdon lausuntoautomaatti ilman todellisuudentajua jo kahden vuosikymmenen ajan.

Utopian hyväpalkkainen fanittaja, mutta ilmeisesti tahtomattaan täysi pelle reaalitalouteen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Korkman: "Italia on toteutumista vailla oleva katastrofi, jonka uusi populistihallitus voi herkästi sysätä koko Euroopan vakautta uhkaavaan rahoituskriisiin."

Pistää vain miettimään miksi olemme tässä kriisiseurassa maksajana, eikö kukaan ajatellut etukäteen.

Juha Hämäläinen

EUlla ei ole mitään itseisarvoa vaan EUn tulee tuottaa hyötyjä ilman suuria haittoja.

EUn jäsenyydestä jankkaaminen on aivotonta puuhaa ilman keskustelua EUn tuomista eduista ja ongelmista. Nykyisellään vakavat ongelmat ylittävät painoarvossa hyödyt. Vapaa liikkuvuus oli jo ennen riittävää EUssa. Schengen-lait ovat aiheuttaneet enemmän ongelmia kuin hyötyjä.

Massamuuton salliminen on selkeästi kiila, joka kaataa EUn, jollei politiikka muutu merkittävästi EUn suojaamisen suuntaan.

EUn finanssipolitiikka on tuo toinen kiila, joka automaattisesti romuttaa unionin valuutan ensin ja sitten unionin. Yhteisvastuu velkojen osalta sekä katteettoman rahan pumppaaminen talouksiin ei ole kestävä politiikka.

Kolmas kiila on kansallisvaltioiden romuttaminen. Se puree erityisesti pieniin EU-maihin, joilla ei Brysselin yhteishallinnossa ole mitään sananvaltaa. Suomen kaltaisten puenten "valtioiden" MEPit ovat täysiä statisteja EUn parlamentissa ja ovat vain fyysisesti läsnä toteamassa EUn päätökset.

Suomen päätösvalta EUssa on 2% äänistä. Näin myös itseämme koskevissa asioissa. Onhan se kornia.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Juuri näin. Ikävä kyllä eu:n kannattajat jostain syystä, eivät halua keskustella hyödyistä ja haitoista.
Suomessa jopa ministerit kieltävät näistä puhumisen..
Sen pitäisi kertoa jotain ongelman laajuudesta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Aika kultaa muistot. On hyvä palauttaa mieliin millaisessa Euroopassa elimme 70-80-luvulla. Kylmä sota menossa, sodan uhka koko ajan päällä, NL:n joukot keskellä Eurooppaa Saksa jaettuna kahtia, samoin Berliini muurilla, terrorismi raivosi Euroopan sisällä, Saksassa, Italiassa, Espanjassa, Irlannissa. Vaikka olisi minkäväriset silmälasit päässä, tilanne nykyeuroopassa, jihadisteista huolmatta, on menneitä vuosikymmeniä huomattavasti paremmalla tolalla ja sama koskee Suomea.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Kenen muistot? Voisi olla vielä paremmin erilaisella eu politiikalla tai ilman koko eu:ta. Tässä on keskusteltu eu:n hyödyistä ja haitoista. En näe kommenttisi yhteyttä tähän?

Toimituksen poiminnat