Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

EVA:n analyysi: Kuka Suomessa on mediaanituloinen?

Evan tutkimusten mukaan  lähes kaikki.. Tässä LINKKI uutiseen.

 

"Vuonna 2016 keskiluokkaan kuuluivat Suomessa palkansaajat, joiden palkkatulot ennen veroja olivat 1 900–6 400 euroa kuukaudessa."

Mitä tekemistä on keskenään 1900 ja 6400 bruttopalkkaa saavilla?

 

Muutama vuosi sitten oli hieman ymmärrettävämpi tilasto ja tässä siihen LINKKI.

 

Silloin oli hieman erilainen tuo ryhmä:

"Mediaanikotitaloudessa yksi henki tienaa 1 485–2 475 euroa kuukaudessa.”

 

Voisiko joku laskea tilastoa, että monelleko tänävuonna on pakollisten asumiskulujen jälkeen jäänyt vaikka 300e/kk käteen ja verrata takavuosiin.

Jos tuo porukka pienenee, niin se vie työpaikkoja ja siirtää omillaan toimeentulevia ihmisiä sille puolelle, jossa eletään tulonsiirroilla.

Kun se tulonsiirroilla elävä porukka kasvaa, nousee verot.  Kun verot nousee, kärsii kilpailukyky. Kun kilpailukyky kärsii, , niin kärsii vienti ja kun vienti kärsii, kärsimme kaikki, niin köyhät, kuin rikkaatkin.

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

"'Vuonna 2016 keskiluokkaan kuuluivat Suomessa palkansaajat, joiden palkkatulot ennen veroja olivat 1 900–6 400 euroa kuukaudessa.' Mitä tekemistä on keskenään 1900 ja 6400 bruttopalkkaa saavilla?"

Niinpä. Tutkimus herättää muitakin kysymyksiä. Kuten aina, taas ohitetaan varallisuus. Se on kuitenkin tärkeämpi tekijä taloudellisen aseman kannalta kuin tulot, jotka voivat olla paljon tilapäisempiä.

Jos joku tienaa bruttona 1800 euroa mutta asuu Helsingissä isossa velattomassa omistusasunnossa, kuuluuko hän johonkin taloudelliseen alaluokkaan? Entä pääseekö "ylempään keskiluokkaan" tilapäisillä isoilla bruttotuloilla vaikkei omistaisi mitään?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässähän ei ollutkaan kyse "keskiluokasta", vaan "keskituloisuudesta". Tokihan sitäkin saa analysoida, vaikka se ei kertoisikaan keskituloisten taloudellisesta asemasta esimerkiksi omaisuusmäärän tai säästöjen kannalta.

Ison velattoman omistusasunnon yhtiövastike saattaa Helsingn keskusta-alueilla olla 500 - 1000 €/kk, riippuen siitä mihin taloyhtiö on joutunut investoimaan. Jos jonkun bruttopalkka on 1800 € kuussa ja siitä verojen lisäksi pidätetään eläkemaksut ja muut sivukulut, niin "käteen" jää jotain 1350 €. Yhtiövastikkeen lisäksi tulevat tietysti lisäksi sähkö- ja vesimaksut, netti- ja puhelinlaksut y.m. Meinaatko todella, että tällaisen henkilön pienituloisuus tulisi kyseenalaistaa?

"Mitä tekemistä on keskenään 1900 ja 6400 bruttopalkkaa saavilla?"

Yhteistä on tuossa analyysissä se, että heidät luokitellaan keskituloisiksi. Jos yhteiskunnassa erotetaan "pienituloiset", "keskituloiset" ja "suurituloiset", niin eikös nuo rajat aika sopivilta tunnu? Tuolle 6000 euron tasolle kun yltävät tavalliset osastoinsinöörit, myyntipäälliköt, ylemmän tason virkamiehet j.n.e. Sana "suurituloinen" sen sijaan tuo mieleen lähinnä HYKS:n kirurgin, isomman konsernin johtoryhmän jäsenen, suosionsa huipulla olevan viihdeartistin, formulakuskin t.m.s.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jos katsotaan 10 vuotta työelämässä olleiden diplomi-insinöörien palkkoja, niin keskiarvo on noin 4600 ja mediaani 4500 euroa. Vain 10% yltää tuohon 6400 euroon tai yli.

Ei se 6 tonttua ihan niin kepeästi napsahda insinöörillekään vaikka tällaista kuvaa usein luodaan.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Aika suuri ero tuossa kun toi toinen linkki määritteli keskituloisen ylärajaks reilusti yli puolet pienemmillä tuloilla. Oli miten oli mutta analyysiä voisi tehdä jos nämö samoilla määritelmillä katsottas vuosittain niin näkis mikä muuttuu ja voisi miettiä että miksi.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Juha, kyllä puhe on nimenomaan "keskiluokasta".

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

HYKS:n virkalääkärit ovat Suomen huonommin palkattuja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Ei ole helppoa heilläkään.

Toimituksen poiminnat