Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Sana populismi taas otsikoissa vahvasti. Mitä se on?


Populisti sitä ja tätä taas media täynnä kun Italiassa euroa kritisoivat puolueet muodostavat hallitusta.


Jälleen herää mieleen kysymys, että mitä se oikein tarkoittaa se populismi?


Onko se negatiivinen, positiivinen vai neutraali lisäilmaisu puhujan uskottavuutta ajatellen?


Itselle on muodostunut mielikuva, että joku voisi pitää sitä vähemmän luotettavana tietona, mikäli sen kuulee populisti etuliitteellä varustellulta puhujalta.


Jos näin on, niin media voi tavallaan aina nakertaa puhujan uskottavuutta liittämällä tuo mystinen etuliite puhujan esittelyyn.

Riippumatta siitä, että puhuuko henkiä oleellisen tärkeää faktaa, vai puutaheinää.
Miten se määritellään, että kenen uskottavuutta voi heikentää tuolla etuliitteellä ja kenen ei?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Populismi Italiassa on sitä, että luvataan ummet ja lammet - 780 euron perustulo ja 15 prosentin verotus ja paljon muuta- ilman, että aiotaan todellisuudessa toteuttaa mitään lupauksia. Homma hajoaa viimeistään muutamassa kuukaudessa, mutta siihen asti pidetään hauskaa. Vastuu päätöksistä yritetään siirtää jollekin nettimölisijöiden kuorolle.

Euroopan toivo on nyt, että Italiassa käy samalla tavoin kuin Suomessa. Viimeistään seuraavissa vaaleissa populistien kupla hajoaa.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Onko vastaavasti sitten myös niin että Suomessa kokoomus on populistipuolue kun uhoaa että euro on tuonut meille vakautta ja vaurautta vaikka todellisuudessa se on tuonut meille kymmeniä miljardeja valtionvelkaa ja loputtomat supistamiset ja leikkaukset hyvinvointipalveluihin ja vienyt meiltä täysin mahdollisuuden vaikuttaa rahapolitiikkaan?

Toni Rintala

"Suomessa kokoomus on populistipuolue"

Tietysti on. Se on sitä ollut jo vuosia.
Nyt myös sote on havaittu populistiseksi. Luvataan hyvää, mutta totuus on toinen ;)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Euroopan toivo on nyt, että Italiassa käy samalla tavoin kuin Suomessa."

Ai että Italiassakin muodostetaan sinisten puolue joka pettää äänestäjänsä? Tuskin tapahtuu.

Juha Hämäläinen

Kaikki ismit on tarkoitettu yksinkertaisille. Heille on helpompaa muistaa pari ismiä ja hokea niitä ymmärtämättä edes mistä kyse.

Rasismi on hyvä esimerkki ismistä, jonka käyttö yleisleimana on sitä luokkaa, että käsite on tietokirjoissakin laajennettu täysin termin merkityksen ulkopuolelle, koska termin yksinkertaiset käyttäjät ovat niin ehtineet tyhmyyttään jo tehdä. Termihän tarkoittaa vain ja ainoastaan rotuun perustuvaa syrjintää. Ei muuta.

Populismi taasen tarkoittaa asian esittämistämistä kansantajuisesti. Se on vain hyvä asia. Nyt populismista on tehty yleiskäyttöinen leimasin kaikkiin näkemyksiin, josta ei itse pidä. Populismi myös vahvasti liitetään valehteluun ja vääristelyyn, mihin populismi ei lähtökohtaisesti mitenkään syyllisty.

Jokaisen poliitikon tulisikin olla nimenomaan hyvä populisti, asioiden kertoja kansan ymmärtämällä tavalla.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Populismi on puhetta kansalle ymmärrettävällä kielellä, kielellä jonka populakin (kansa) ymmärtää.
Lupaukset on kokonaan toinen asia, kuten kusetuskin.

Käyttäjän raunotarkia kuva
Rauno Tarkia

Populisti on poliitikko, joka lupaa äänestäjille asioita, joita tietää heidän haluavan kuulla mutta tietää myös, että lupauksia ei voi toteuttaa. Hän toimii näin saadaksensa ääniä. Otan historiasta kansantajuisen (=populistisen?), yksinkertaisen ja konkreettisen esimerkin. Perussuomalaisten edeltäjän SMP:n Urpo Leppänen lupasi poistaa työttömyyden Suomesta kolmessa kuukaudessa, jos hänestä tulisi työministeri. Lupauksellaan hän sai niin paljon ääniä, että hänestä todella tuli työministeri. Kaikki tiedämme miten siinä sitten kävi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Populisti on poliitikko, joka lupaa äänestäjille asioita, joita tietää heidän haluavan kuulla mutta tietää myös, että lupauksia ei voi toteuttaa."

Kuten kokoomus: Koulutuksesta ei leikata.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Populistinen poliitikko kuuntelee äänestäjien toiveet ja pyrkii niitä toteuttamaan. Konsensuspoliitikot lyövät kapuloita rattaisiin, koska he EIVÄT halua kansan tahdon toteutuvan, ainoastaan heidän ja eliitin tahdon.

Populismi on hyvää ,konsensus sucks.

Käyttäjän raunotarkia kuva
Rauno Tarkia

Populistinen poliitikko kuuntelee äänestäjien toiveet ja pyrkii niitä toteuttamaan.

”Pyrkii toteuttamaan…” Täytyy olla melko yksinkertainen äänestäjä, joka uskoo lupaukseen työttömyyden poistamisesta kolmessa kuukaudessa. Olen varma, että Urpo Leppänen ei ainakaan itse siihen uskonut, mutta hän varmaan arveli riittävän monen uskovan ja hän oli oikeassa. Koulukirjaesimerkki populismista ja populistien äänestäjistä.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Eli tämä vahvistaa nyt aika hyvin sitä että on olemassa mielikuva, että jos uutisessa lukee populistipuolue, niin on jo luotu käsitys, että mistä ikinä onkaan kyse, niin se on pelkkää paskapuhetta?

Juuri tästä syystä hieman ärsyttää tuo median populisti-sanan käyttö. Ymmärrän jos jotain tiettyä lausuntoa kuvataan populistiseksi jos se jotenkin perustellaan, mutta sitä en ymmärrä että kokonaisen puolueen nykyiset ja tulevat lausunnot väitetään median toimesta jo ennalta paskapuheeksi.
Ja toki sekin että yksikään hallituspuolue ei ole pitänyt lupauksiaan joten Suomessa pitäisi kaikki määritellä tällä lokiigalla populistipuolueiksi.

Italia casessa media voisi tuon leimaamisen sijaan kaivaa esiin että mitä tuo tasavero ja perustulo muuttaisi ja mitä se maksaisi/toisi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

On joku laskenut hinnankin Italian populistien vaalilupauksille: 100 miljardia euroa.

https://www.telegraph.co.uk/news/2018/05/15/italys...

Käyttäjän raunotarkia kuva
Rauno Tarkia

Jos, siis jos, tuo arvio on edes lähellä totuutta, kysymyksessä on taas kerran puhdasoppisesta populismista ja siten se ansaitsee populistileiman myös mediassa.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Tuo linkki vaatii rekisteröitymisen, eikä näy kun alku, jossa mainitaan 100 miljardin hintalappu, mutta siinä ei ole lainkaan erittelyä paljonko siitä tulee takaisin. Italian bkt on myös kymmenkertainen Suomeen verrattuna, joten jos vastaavaa vertaisi Suomen oloihin niin kyseessä olisi 10 miljardin eri tavalla jakaminen, tietämättä kuitenkaan tuon linkin perusteella, että millä aikavälillä. Tai itse en ainakaan sitä ajanjaksoa tuosta nähnyt, että vuodessako vai missä ajassa.

Kyseessä ei ole hintalappu, että nyt tarvitaan 100 miljardia tyhjästä lisää, vaan nykyisten varojen uusjaosta.

Olisi mielenkiintoista tietää, että miten verotus eroaa tuolla Italiassa esim. Suomesta, jotta voisi edes jonkinlaisen mielipiteen muodostaa, että onko nämä veromuutokset ja perustulot kannatettavia vai ei. En tiedä, mitä työtön siellä saa nyt ekan kahden vuoden aikana, niin on aika hankala muodostaa mielipidettä asiasta.

JOs meillä olisi edes jonkintasoista tutkivaa journalismia Suomessa, niin siinä esitettäisiin juurta jaksain, että mitä nuo uudet esitykset pitävät sisällään ja lukijat voisi tästä itse arvioida, onko uudistukset kannatettavia vai ei. Nyt meillä on tämä valtamediakoneisto palvelemassa kokoomuslaista agendaa, joka tylysti vaan lakaisee roskiin nuo uudistukset ja leimaa pelleiksi uudistuksen esittäjät, vaikka eivät edes itse tiedä mistä on kyse..

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Samoin soten säästöpuheet ovat puhdasta populismia, mutta ehkä nämä populismit pitää hakea mahdollisimman kaukaa.

Toimituksen poiminnat