Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Hallituksen kusetukset

Edessä on eduskuntavaalit.

Meillä on työllisyystilastoita siivoiltu poistamalla kortistoista muutaman viikkotunnin pakkotyötä tekeviä pitkäaikaistyöttömiä ja sitten on myös työllisyys parantunut jonkin verran.

Media esittää työillisyystilanteesta hallituspuolueiden jakamaa kuvaa, jossa annetaan ymmärtää, että hallituksen toimilla olisi jotain tekemistä tämän parantuneen työllisyys % kanssa.

Oikeita lukuja on vaikea ymmärtää, kun on näitä tilastoja vääristelty ottamalla työttömistä pois sellaisia, jotka ei ole oikeasti työssä.

Oman näkemykseni mukaan työlliseksi pitäisi laskea vasta sitten, kun saa sen verran työstään palkaa, että pärjää ilman asumistukia tai muita rahansiirtoautomaatteja. Tai minimissään, kun on kokoaikaisessa työssä.

Muutoin on osa-aikatyötön ja se on eri asia kun työllinen.

Keväällä 2014 EKP aloitti rajut elvytystoimet, jotka jatkuvat edelleen.

Luotiin muutama biljoona euroo tyhjästä kiertoon tilanteessa jossa korot oli jo talouskriisin takia ajettu nolliin.

Tuo tietenkin vaikutti eurovaluutan uskottavuuteen niin, että EUROn arvo suhteessa Dollariin syöksyi kolmisen kymmentä % alaspäin siihen mennessä, kun tämä nykyinen hallitus aloitti työnsä.

EKP:n toimet siis aiheutti euron devalvoitumisen noin 30 prosentilla.

Missään vaiheessa ei ole pohdittu, että kuinka suuri vaikutus tällä on meidän nykyiseen taloustilanteeseen.

Tällainen asia pitäisi tutkia erittäin tarkasti, jotta voidaan tehdä oikeanlaista talouspolitiikkaa, eikä tätä nykyistä, joka perustuu täysin vääriin analyyseihin, koska niitä käytetään siitä syystä, että ne näyttävät hyviltä hallituspuolueiden kannalta.

Jos nyt jotain perspektiiviä aiheeseen, niin Sipilän sisäinen devalvaatio laski parhammillaan prosentin sadasosia vientituotteen hintaa, jos lainkaan.

Eli sadan euron vientituote halpeni tuolla sairaanhoitajien palkkojen alennuksella noin 99,9 euroon Usd valuuttaisen ostajan silmissä, kun nuo EKP:n toimet aiheutti sen, että se sadan euron vienti tuote halpeni sadasta eurosta 70 euroon. Kumpi mahtaa enemmän vaikuttaa vientiin. Tuotteen halpeneminen 30% vai 0,1%?

Kun ottaa huomioon, että Sipilän hallituksen palkkojen alennukset varmasti on jollain lailla heikentänyt ostovoimaa ja näin vienyt joitain työpaikkoja, niin voisin kuvitella, että EKP:n toimet on vaikuttanut työllisyystilanteeseemme enemmän, kun meidän hallituksen toimet.

Mitä sitten?

Sitä sitten, että se EKP tulee jatkossakin tekemään päätökset siitä mihin suuntaan meidän valuuttamme arvoa pyritään liikuttamaan.

Eli vaikka meillä Suomessa talous laahaisi kuinka pahasti, niin EKP:n on pakko nostaa korkoa, mikäli Euro-alueen isoissa maissa uhkaa talous ylikuumentua.

Koronnosto tulee vahvistamaan Euroa ja tuo taas heikentään vientiämme.

Pointti on siinä, että Suomella ei ole mitään mahdollisuutta itse vaikuttaa omaan talouteemme, kun olemme euromaa.

Se on ihan sama vaikka Sipilä tekis kymmenen kikyä ja aktiivimallia ja sotemakua, niin olemme täysin kusessa kun valuutan arvo taas nousee, kuten se on noussut jo puoleen väliin takaisin pohjaluvuista, joihin se manipuloitiin ekp:n toimilla 2014 huhtikuusta lähtien.

Mediassa jaetaan jotain tilastoja, että kuinka monen mielestä euro on Suomelle hyvä asia.

Ymmärrän täysin, että pidetään euroa hyvänä asiana, kun nähdään ja ymmärretään siitä vain se, että ei tartte vaihtaa rahaa, kun hakee halpakaljansa ulkomailta.

Lisäksi mediassa on jankutettu väsymiseen asti kokoomuksen slouganeita, joissa eu ja euro tuo vakautta, joka on siis totaalisen hyvin todistettu täysin vääräksi.

Eikö valtamedioilla ole kykyä tutkia ja julkaista näistä asioista ihan näitä selkeitä isoja juttuja, jotka meihin vaikuttaa, vai eikö ole halua?

Loppuuko verotukirahat, jos julkaisee hallituksen toimia kritisoivasti vai mikä tässä mättää kun meille jaetaan päivästä toiseen tätä hallituspuolueiden jakamaa soopaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Oman näkemykseni mukaan työlliseksi pitäisi laskea vasta sitten, kun saa sen verran työstään palkaa, että pärjää ilman asumistukia tai muita rahansiirtoautomaatteja."

Tuo romahduttaisi työllisyyden puoleen nykyisestä. Ei liene aivan tarpeellinen määrittelymuutos. Varsinkin asumistuki, niin virheellinen kuin se onkin, on nykyään niin yleinen, että sitä pidetään jo normina.

Lisäksi työttömien poistaminen kortistosta ei lisää työllisyysprosenttia, koska työllisten määrää verrataan koko väestöön.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Kerkesit lukea kun oli vielä muokkaus kesken. Lisäsin juuri tuohon aiheeseen, että minimissään työllinen pitäisi olla vasta kun on kokoaikainen työ, tai muutoin on osa-aikatyötön, eikä työllinen, kuten nyt tulkitaan.

Tarkoitan työttömän poistamisella siis sitä, että työttömästä tulee työllinen jollain muutamalla hassulla pakkotyötunnilla per kuukausi.

Silloin kun ihminen, joka on oikeasti työtön on tilastoissa työllinen, niin kai se nyt lisää sitä työllisyys %?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Et taida olla jyvällä asioista. Kaikkien muiden EMU-maiden viennit ampsaisivat kasvuun jo viimeistään v. 2010 - paitsi Suomen vienti, joka on ainoana maana koko EU:n alueella edelleen alle v. 2008 tason.

Suomen vienti olisi nyt n. 30 miljardia euroa korkeammalla tasolla, jos olisimme pärjänneent viennissä edes keskiverto-EU-maiden seurapiireissä.

Lilli Markkanen

Miksi emme pärjänneet ja kenen vika?

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Ihan huvikseenko laittoivat korot alas ja kriisielvyttävät edelleen??

Toimituksen poiminnat