Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Vapaakauppa lopettaa maailmankaupan

 

 

Sirkka-Liisa Anttila toteaa Forssan Lehdessä että ei saa eristäytyä ja että vapaakaupat on hyviä asioita ja tärkeitä kaltaisillemme vientimaille.

Olisiko mahdollista, että olisimme sopineet enemmän ja parempia kauppasopimuksia suoraan kohdemaiden kanssa itsenäisenä valtiona tämän 20 vuotisen EU taipaleen aikana, jona on ollut pelkkää alamäkeä, kun velkaa on tullut 100miljardia ja tehtaat kaikonnu halpamaihin ja palvelut niiden mukana. On koulut ja sairaalat lappu luukulla.

Tätä kirjoittaessa aamuteeveessä juuri sopivasti kehutaan EU:ta taas niillä ominaisukksilla, jotka ei millään lailla ole EU:n asioita, kuten opiskelu ja työskentely muissa Euroopan maissa. Nämä on jo ETA juttuja joita varmasti olisi kehitetty ilman EU:ta entisestään.

 

Mutta tuohon otsikon aiheeseen..

 

S-L A Sanoo, että vapaakauppa on tärkeä ihmisoikeuksien ja ilmaston kannalta.

Olen samaa mieltä, mutta ainoa keino tehokkaasti noihin on vaikuttaa pitämällä noita asioita loukkaavat kapuankäynnin ulkopuolella siihen asti, kun on ilmasto ja ihmisarvot kohdallaan.

 

Näin voi toimia asettamalla tuontitulleja ja tulleista eroonpääsemiseksi tulee laittaa nuo asiat kuntoon.

 

Kuitenkin siinä kohtaa, jos ajatellaan, että kaikkialla maailmassa olisi saatu nuo asiat samalle viivalle ja kauapankäynti olisi joka suuntaan vapaata, ilman tuontitulleja, joita esim. EU asettaa sähköpyörille, teräkselle, aurinkokennoille jne. niin kaiken järjen mukaan hintaerot pitäisi tasoittua maiden välillä.

Kiina tai Romania ei voisi enää olla yhtään sen halvempi tuottaja, kun Suomi. Tuo aiheuttaisi siis sen, että Kuljetuskustannukset aiheuttaisi käänteen, jolloin tuottaminen olisi taas halvempaa mahdollisimman lähellä lopputäyttäjää, joten sen pitäisikin olla.

Mitä Suomen viennille siinä kohtaa tapahtuu?

Suomessa joudutaan lämmitämään lokakuusta toukokuuhun ja välimatkat on pidempiä kuin useimmissa lämpimissä taajaanasutuissa maissa. Myös tehrveydenhuolto on kaalliimpaa, koska niihinkin pitää kulkea myös suurten ikäluokkien eläkeläisten ja seiniä tarvitaan enemmän suhteessa väkimäärään.

 

Kulumme tulee siis aina olemaan suuremmat, kuin taajaan asutuissa lämpöisissä maissa, eli olemme hintakilpailussa aina jäljessä.

Voimme siis ainoastaan leikata palkkojamme, tai sosiaalikulujamme jos meinaamme pysyä maailmankaupassa mukana. Molempia joudutaan nytkin tekemään jo vaikka kauppa ei ole vielä avattu kun EU:hun mutta nyt tämä S-L A haluaa jutussaan siis avata vielä enemmän lisää kauppaa, joka johtaa meille vielä pienempiin palkkoihin ja leikkauksiin soteen. Ja jos noi vapaat kaupat avataan ennen, kun ilmasto ja ihmisarvot on kunnossa, niin ne ei tule kuntoon.

 

Jos Kiinassa ja usassa on joskus yhtä hyvä ihmisoikeus ja ilmastoasiat, niin niiden hintatasokin on tuolloin sama. Ei silloin enää ole järkevää kuskata laivoja tai kännyköitä edestakaisin. Maailmankauppa alkaa vähenemään. Palataan tilanteeseen, jossa olisi pysytty pitämällä hyvinvointi ylhäällä protektioinismilla, eli rajojen yli käydään kauppaa vain niillä tuotteilla mitä ei omasta takaa löydy.

Globalisaation tavoittelijat vievät kehityksemme 100 vuotta takapakkia.

Lisäksi mahdollistaa jättimäisten ylikansallisten toimijoiden syynnyn, jotka voivat vallata täysin kaikki markkinat, joka on kaikille maapallon maille huono asia.

 

Tuottamisesta syntyvä raha pitäisi aina jäädä käyttöön sinne missä sen tuottajat sijaitsee, tai muuten tuotanto imee tuottajamaan kuiviin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Se ei ole eristäytymistä, jos jollekin ulkomaiselle tuotteelle määrätään vaikkapa 200% vero 25% tullin sijasta. Tästä on niin monta ennakkotapausta, ettei sitä tarvitse edes miettiä.

Eli meidän tarvitsee vain poimia tuotteita joita ei valmisteta Suomessa, keksiä niistä joku haitta ja verottaa tuota haittaa maksulla joka korvaa tullimaksun.
Niin maailma pelastuu ja emme eristäydy.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

No, nyt ensimmäisen kerran pitkään pitkään aikaan törmään blogiin joka on mietitty juurta jaksain syistä seurauksiin. Olenkin jo aikaa sitten "valittanut", että suomesta ei löydy yhtään ihmistä, poliitikkoa ei ainakaan, joka katsoisi asioista todella pitkällä tähtäimellä ja analyyttisesti ja kestävällä tavalla ja perustalla.

Trumpin, ja jopa Putinin, globaalin vapaakaupan, mm. TIPP, vastustus ja ajattelu niiden vaikutuksia kansalliselta kannalta, on jokaisen valtionpäämiehen ja hallituksen velvollisuus, ei vain näiden haukuttujen populistien Trumpin ja Putinin. Nuo sopimukset väistämättä johtaa tuohon blogistin esittämään koko läntisen maailman taantumiseen, ja muutaman megasuuren yrityksen monopoliin ja ylivaltaan kaikkiin maailman kansalaishallituksiin nähden.

Toimituksen poiminnat