Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

EU:n ihanuutta on maksaa yli 50% tuontituotteesta tulleja ja veroja EU:lle

Kun ostat vaikka polkupyörän EU:n ulkopuolelta, niin maksat sakkoa yli puolet hinnasta EU:lle. Ei ihme, että Trumppi on kateellinen ja alkaa matkimaan eu:ta laittamalla tuontitulleja.

Protektionismi on täysin sallittua, kun sitä tekee EU.

Eu:n ulkopuolelta tilatuista tuotteista kerättävät protektionismimiljardit tilitetään EU:lle siis sen vuosittaisen EU:jäsenmaksun 2,3 miljardin päälle.

Huomion arvoista on myös, että EU perii mm Kiinalta ja Venäjältä jopa 35,9% tullimaksun teräksen tuonnista. Ja tuo 35,9% tilitetään siis EU:lle.

 

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tullit-ja-verot-voivat-jopa-kaksinkertaistaa-hinnan-tulli-tarkista-polkupyoran-valmistusmaa-ennen-ulkomailta-tilaamista/6820082#gs.YCr9pDQ

https://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/eu-asetti-pysyvan-tuontitullin-kiinalaiselle-kuumavalssatulle-terakselle-6639325

http://tulli.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tulli-kantoi-valtiolle-10-8-miljardia-euroa-veroja-vuonna-2016

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Kun nuo Trumpin tuontitullit on uhka maailman taloudelle, niin pitäisikö meidän poistaa sitten nuo tullit EU:n ulkopuolelta tuotavista tavaroista? Jaa niin, mutta eihän me tästä voida päättää, kun se on Merkkelin ja Macronen heiniä nämä asiat..

Usa maksaa 25% tullimaksun Kiinaan vietävästä autosta, kun Kiinasta usaan tuotavasta tullimaksu on 2,5%. Se on tuolla jenkeissä kokoomuksen haave aika hyvin toteutunu ton vapaan kaupan osalta.

Usalainen yritys ei voi omistaa Kiinassa sijaitsevasta tehtaasta puoliakaan, mutta jenkeissä on täysin Kiinalaisten omistamia tehtaita pilvin pimein.

Olisi mukavaa, jos meidän valtamediat tutkisivat asioita kokonaisuutena, eikä vaan tyytyisi mainostamaan omistajiensa etua, eli globalismia.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Sillä kuka omisttaa mitäkin kiinalaisesta laitokseta on vähän merkitystä, kun verrataan paljonko lopputuotteen hinnasta jää Kiinaan.Applella se taitaa olla 3%.Minkä yrityksen toivotat investoimaan Suomeen samalla prosentilla.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Eiköhän se ole täysin USA:n oma asia hoitaa lainsäädäntönsä sitten niin etteivät kiinalaiset enää saa omistaa tehtaita yhdysvalloissa. Millä tavalla USA.n ja Kiinan keskinäiset kauppasuuhteet liittyvät EU:n terästulleihin Kiinasta tuotavalle teräkselle?

https://www.reuters.com/article/us-eu-china-steel/...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Olisi mukavaa, jos meidän valtamediat tutkisivat asioita kokonaisuutena, eikä vaan tyytyisi mainostamaan omistajiensa etua, eli globalismia."

Mikä on tämän blogin tarkoitus.

Näyttää siltä että se tarkoitus on Trumpin puolustus, suojatullien sekä protektionismin puolustus, sekä globalisaation vastustus.

Kaikkien etu olisi tietenkin kaupan esteiden poistaminen kaikesta kaupasta. Se mahdollistaisi sen että saisimme kuluttajina käsiimme ne kaikkein parhaat ja edullisimmat tuotteet, eikä olisi pakko ostaa kotimaassa tehtyjä, kalliita, rumia ja kömpelöitä tuotteita, jotka eivät kestäisi globaalia kilpailua ilman protektionismia ja suojatulleja.

Trumpin suojatullit lämmittävät amerikkalaisten "teräsmiesten" housuissa vain vähän aikaa, kuten kusi pakkasella.

Itseään ja omia bisneksiään Trump varoo vahingoittamasta. Kaikki Trumpin toimet presidenttinä onkin nähtävä siinä valossa miten ne hyödyttävät hänen ja hänen jälkeläistensä, tyttärien, poikien, vävyjen ja miniöiden bisneksiä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minusta blogissa on ihan hyvä pointti, jonka itsekin missasin. EU itse virittelee kaikenlaisia räikeän protektionistisia virityksiä, mutta moiset ovat ongelma ja kauhistelun aihe vain, kun Trump ajaa niitä.

Tosin EU kurmottaa suoraan kansalaisiaan esim. tuolla polkupyörävirityksellä. Silleen saadaan nostettua hinta samalle kiskuritasolle kuin se on Euroopassa. Globalisaatio on ilmeisesti hyvä vain niissä tapauksissa kun kansalaiset eivät hyödy siitä mitään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Globalisaatio on ilmeisesti hyvä vain niissä tapauksissa kun kansalaiset eivät hyödy siitä mitään."

Globalisaatio on hyvä ja protektionismi on paha, siin sekä EU:n protektionismi että Trumpin protektionismi.

Trunpin protektionismi, jos se kauppasodan riehuessa ulottuu Saksalaisautoihin, tekee mm. Suomessa valmistetuista loistomersuista nauttimisen jenkeille kalliimmaksi.

EU:n polkupyöräsuojatullit puolestaan estävät eurooppalaisia pyöräilijöitä hankkimasta hyvännäköisiä ja teknisesti monipuolisilla vimpaimilla varustettuja laatupyöriä halvalla.

----------------

Minä en ymmärrä miksi protektiuonismia pitäisi ymmärtää silloin kun sitä harrastaa Trump, mutta ei silloin kun sitä harrastaa EU.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #9

"Minä en ymmärrä miksi protektiuonismia pitäisi ymmärtää silloin kun sitä harrastaa Trump, mutta ei silloin kun sitä harrastaa EU."

Minun nähdäkseni se ei koskaan oikeastaan koskaan mene missään noin, koska ainakin suomalainen media vaikuttaisi olevan enimmäkseen sitä mieltä, että kaikki, mitä Trump tekee on päin persettä, vaikka se tekisi sitä ihan samaa kuin edeltäjänsä tai mitä EU, Kiina jne. tekevät. Se on se ainut asia, mikä minua sieppaa. Toisaalta minusta amerikkalaiset saavat presidentteineen tehdä ihan mitä haluavat ja parhaaksi katsovat.

Minä haluan kuluttajana hyötyä globalisaatiosta ja EU:ssa on näköjään lähdetty sille linjalle, että globalisaatiosta ei saa hyötyä kukaan muu kuin yritys, joka teettää tuotteensa halvalla Kiinassa ja myy sen kalliilla typerille eurooppalaisille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Trumpin suojatullit lämmittävät amerikkalaisten "teräsmiesten" housuissa vain vähän aikaa, kuten kusi pakkasella."

Eikö samaa sitten EU:n tullit tee?

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Tarkoitus ei ole Trumpin puolustus, kun en ole Trumppifani, vaan tuoda esiin laajemmalla perspektiivillä tuontitulleja koskevaa asiaa, kun mediat ei sitä tee.

Media luo kuvaa, että kukaan muu ei harrasta tuontitulleja, eli protektionismia, paitsi Trumppi nyt ja ikään kuin se olisi joku erikoinen ja uusi juttu.

Kuten Makkonen tuossa kysyi, niin miten se kusi niissä omissa eu housuissa siellä lämmittää noiden mm Kiinalle ja Venäjälle asettamien tullien kanssa?

Jos ei olisi lainkaan tuontitulleja ja Arton haave täysin vapaasta kaupasta toteutuisi, niin kerroppas Arto, että kuka tässä maassa maksaa verot sitten, kun täällä ei valmisteta lainkaan mitään, mistä niitä verotuloja voisi tulla?

Ihan pelkästään ilmaston vuoksi meillä pitää täällä lämmittää tehdas ja talot, sekä välimatkojen vuoksi kuljettaa se tavara paikasta a paikkaan b.

Jos jossain muussa maassa keskilämpötila on asteen lämpöisempi, kun Suomessa, tai tehtaan ja sataman välinen matka on kilometrin lyhempi kun Suomessa, niin täysin vapaassa kaupassa peli olisi hävitty, sillä muualla on halvempi valmistaa tuote.

"saisimme käsiimme parhaimmat ja edullisimmat tuotteet"
Kuinka kauan kesti Upon pesukone tai jääkaappi, tai Saloran videot ja telkkari ja kauanko kestää nykyiset Kiinassa tehdyt "parhaat ja edulliset"?

Sä ostat nykyään 5 halpaa telkkaria siinä ajassa, kun vanhalla kunnollisella pärjäs 20 vuotta. Toki on kunkin oma asia, jos on niin saatanan pinnaliinen, että täytyy ihannoida jotain uusia vilkkuvia valoja ja neppuloita, mitä ei vanhassa ole..

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minulla on ollut taulutelkkari kohta 8 vuotta ja ihan hyvin toimii. Olen odotellut, että milloin sen suunniteltu happaneminen iskee päälle, mutta pieni toivo on siitä, että Japanilaiset eivät kuseta.

Pesutornista pulitimme myös itsemme kipeiksi, että saimme Euroopassa kasatun, toivoen, että sillä olisi jotain merkitystä. Silti siihenkin otimme 400 euron vakuutuksen, että jos menee rikki tahallisesti tai tahattomasti seuraavan 5 vuoden sisään, niin uusi kannetaan ovesta sisään.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Joo just mietin, et ton mun telkkarin ostin muistaakseni 2011 ja on käytännössä aina päällä, kun ollaan kotona, vaikka ei sitä kukaan ees kattois..

Pyykinpesukoneita ja astianpesukoneita on päivitelty useammin, mutta toki niissä on liikkuvia osia. Lähinnä viat on kyllä ollut piirikorteissa, eikä laakereissa, mutta eipä noita näillä palkkakuluilla ole paljoa varaa korjautella, kun ei tiedä, että saako edes kuntoon, niin menee hukkaan rahat.

Varmaankin nykyään enemmän ostellaan uusia vehkeitä uusien ominaisuuksien vuoksi ja miksi ei, kun ne on niin halpoja rahdata tuhansien kilometrien päästä laivalla tänne. Onneks on sen verran hyvät liitonpotit, että pystyy telkkaritehtaalta työttömäksi jäänytkin ostaan telsun itelleen aikaas kuluks.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jos jossain muussa maassa keskilämpötila on asteen lämpöisempi, kun Suomessa, tai tehtaan ja sataman välinen matka on kilometrin lyhempi kun Suomessa, niin täysin vapaassa kaupassa peli olisi hävitty, sillä muualla on halvempi valmistaa tuote."

Tämä nyt ei taida ihan näin yksinkertaista olla. Monet asiat vaikuttavat siihen miten tehdään laatutuote globaaleille markkinoille kannattavaan hintaan ja miten se myydään.

EU on käytännössä vapaakauppa-alue ja eteläisessä Euroopassa lämpötilat ovat huomattavasti enemmän kuin asteen korkeampia kuin Suomessa. Suomella ei siis pitäisi olla näillä perustein mahdollisuuksia kilpailla eteläisen Euroopan maiden kanssa ilman protektionismia.

Suomi kuitenkin valmistaa ja myy tavaraa globaalisti paitsi muualle maailmaan, myös Eteläiseen eurooppaan. Vastineeksi sieltä saadaan appelsiineja, tomaatteja, oliiveja ja mansikoita, joiden kasvattaminen on lämpimässä ja valossa todella halvempaa ja tehokkaampaa kuin kylmässä ja pimeässä.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Toki Suomi saa myytyä jotain myös Puolaan ja Romaniaan, mutta taitta jokunen työpaikka olla täältä sinne muuttanut? Ja ovat kortistossa nyt hallituksen piiskattavana, joka ylläpitää työttömyyttä tällä auvoisella vapaalla kaupalla.

Se on ihan jees, että tuodaan appelsiinit sieltä missä ne kasvaa ittekseen, mutta mun järkeen ei mahdu, että miksi meidän pitää maksaa veroavaroistamme eu jäsenmaksua, josta osa tilitetään sinne lämpöiseen eurooppaan tukena, jotta voivat tuottaa siellä halvemmalla tavaraa, joka me voitaisiin itsekin täällä valmistaa ja ylläpitää hyvinvointi samalla.

Oletko Arto ihan tosissasi sitä mieltä, että jos nuo tullimaksut poistettaisiin kokonaan esim Kiinasta tuotavista tavaroista, niin se ei yhä enemmän siirtäisi tehtaita täältä pois sinne missä lapset tekevät 14 tuntisia työpäiviä dollarin kuukausipalkalla 7 päivää viikossa ja tehtaan jätökset kipataan mereen ihmisten syötäväksi?

Pelkästään se heikentää kilpailuamme, että ihmisoikeuksissa ja päästöjen hallinnassa on eroa ja millä muulla voit kilpailun pitää edes jollain muotoa tasaväkisenä, kun tuontitulleilla?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Sä ostat nykyään 5 halpaa telkkaria siinä ajassa, kun vanhalla kunnollisella pärjäs 20 vuotta. Toki on kunkin oma asia, jos on niin saatanan pinnaliinen, että täytyy ihannoida jotain uusia vilkkuvia valoja ja neppuloita, mitä ei vanhassa ole.."

Minulla on sellainen tunne, en lähde nyt tarkemmin analysoimaan sitä että pitääkö se tunne paikkaansa, että saan nykyään 5 halpaa telkkaria, vilkkuvilla valoilla ja nappuloilla, tai ilman, helvetin tyylikkäitä ja ohuita ja kuva on niin hyvä kuin mitä voi kuvitella, sillä samalla hinnalla kuin mitä ennen maksoin siitä vanhasta kunnollisesta, joka voisi kyllä edelleen toimiakkin.

Nythän ei telkkaria edes tarvitse, kun sen saman ohjelman voi katsoa mistä tahansa PC:stä tai kännykästä.

Toki minäkin edelleen sellaista oikeaa TV:tä katselen. Tuon viimeisen ostin satasella pari vuotta sitten. Entisen heitin nurkkaan, siinä oli jotain ongelmaa, en nyt enää muista mitä. Siellä nurkassa se on vieläkin se vanha, unohtunut sinne. Pitää viedä kierrätykseen .... kun muistaa.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Eikö me itse osattaisi rakentaa näyttöä missä on hyvä kuva ja kehittää sitä edelleen?

Uskon, että emme ole tyhmempiä, kun kiinalaiset tai vietnamilaiset, mutta kuluerot tuosta tuottamisesta on aivan eri tasoa ja millä muulla kilpailua voi tasaväkistää, kun tuontitulleilla?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Uskon, että emme ole tyhmempiä, kun kiinalaiset tai vietnamilaiset, mutta kuluerot tuosta tuottamisesta on aivan eri tasoa ja millä muulla kilpailua voi tasaväkistää, kun tuontitulleilla?"

Emme me tyhmempiä ole, mutta olisi tyhmää lähteä haastamaan Kauko-Idän valmistajia. Emme pystyisi tekemään yhtä hyvää yhtä halvalla ja markkinoimaan maailmanlaajuisesti.

Kannattaa keskittyä johonkin uuteen, johonkin mitä ei vielä tehdä massatuotantona siellä kaukana ja tehdä se uusi kaikkien sääntöjen mukaan oikein, niin että sille löytyy markkinoita ja tuotannosta tulee kannattavaa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Eu kannustaa suu vaahdossa käyttämään uusiutuvia energiamuotoja ja samalla lätkäisee Kiinalaisille aurinkopaneeleille 40% tullin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kiina voi viedä minkä tahansa sakkotullin WTO-käsittelyyn.EUlla on tällöin
todistustaakka siitä miten Kiina tukee tuotantoaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset