Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Euron devalvoinnin teho alkaa hiipua

  • Euron devalvoinnin teho alkaa hiipua

Eu talous saatiin korjattua 2015 kun EKP ilmoitti alkavansa elvyttää euroa.

Euroalueen kilpailukyky oli heikentynyt, kun euron arvo suhteessa dollariin nousi jo lähes 1,5 tasolle.

 

Euroalueen vientituotteet olivat siis käyneet kalliiksi ostajille ja niitä alettiin ostamaan muualta.

Kun EKP:n pääjohtaja Mario Draghi tiedotti elvytyksestä, niin Euron uskottavuus luonnollisesti heikkeni ja tuli rytinällä alas 25% saavuttaen tason 1,05 suhteessa USDollariin.

 

Jos laiva maksoi ennen 400 miljoonaa usalaiselle ostaa Suomesta, niin nyt se maksoikin enää 300 miljoonaa.

 

Ei ihme, että Trump kitisi valuuttamanipuloinnista, mutta nyt taitaa olla manipulointikilpa päällä ja kaikkia valuuttoja elvytetään biljoonilla.

Ei kuullosta terveeltä touhulta.

 

Se mikä tässä on ilkein asia, niin tuon euron devalvoinnin teho alkaa hiipua ja vaikka elvytys on edelleen meneillään olevan talouskriisin takia päällä, niin euron arvo on kohonnut jo takaisin 1,25 tasolle.

 

Alkaako tuo kohta vaikuttamaan taas heikentävästi euroalueen talouteen kilpailukyvyn heikennyttyä?

 

Sipilän kiky, eli sisäisen devalvoinnin yritys on mittaluokassaan, niin naurettavan pieni EKP:n toimien rinnalla, että oli suorastaan järjetöntä siihen tuhlata resursseja ja aikaa varsinkin, kun tuolla saattoi olla ostovoiman heikentymisen takia lähinnä negatiivinen vaikutus talouteemme.

Olisivat voineet jättää sen kikyn tekemättä, niin jos olisivat edes yhden muun asian saanut onnistuneesti tehtyä.

Vaikka sellaisen aktivointimallin, jossa työtön voisi tienata helpommin ottamalla töitä vastaan, menettämättä muita etuja ja välttymällä ylimääräisiltä paperitöiltä, jotka viivästyttävät tukien saantia.

Porkkanaa ei tältä kokoomusjohtoiselta hallitukselta tosin tule, kuin kansainvälisille suursijoittajille, mutta kakkosnelosta tulee kuivana kakkoseen tavantallaajille senkin edestä.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005552242.html
Linkillä ja blogillasi on tänään ajallinen yhteys ja illustroit hyvin linkkiä joka päivä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Kankaanpää Jyrki

Miten ihmeessä blogi euron suhteesta dollariin liittyy tuohon sinun linkkiisi? Siis onko Venäjä jotenkin onnistunut manipuloimaan EKP:tä vai mitä yrität sanoa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Siinähän se on sanottu ja koskee myös sinua.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Kankaanpää Jyrki Vastaus kommenttiin #9

Aika rankka heitto ottaen huomioon upseeritaustani ja sitoutumiseni puolustamaan tämän maan vapautta ja sinunkin oikeuttasi sanoa mitä haluat.

Tuollaiset putinläpät ovat aika yrjöttäviä sinun suustasi, koska sinä et tekisi mitään, jos vapautemme olisi uhattuna ja luultavasti pitäisit sitä vain hyvänä, jos erimieltä kanssasi olevien suut tutkittaisiin, vaikka voimalla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #14

Tarkoitukseni ei olekaan imarrella.
Luulisi että tällaisella äärioikeiston valtaamalla alustalla keskusteltaisiin hesarin jutusta mutta ei, täysi hiljaisuus. Hiljaisuus puhuu.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Kankaanpää Jyrki Vastaus kommenttiin #15

Jos asia on mielestäsi keskustelun arvoinen, niin kirjoita siitä ihmeessä oma blogi, äläkä tule vinkumaan ihmeellisyyksiä toisten blogeihin.

Näet siis tämän alustan äärioikeiston valtaamana. Täällä on kyllä kirjoittajia aika laidasta laitaan, mutta äärioikeistolaisia ei taida olla yhtään. Kertoo sinun ahdasmielisyydestäsi aika paljon, että näet erimieltä olevien edustavan äärioikeistoa.

Hiljaisuutesi esittämääni kommenttiin puhuu tosiaan paljon. Syyttelet täällä ihmisiä putinisteiksi, mutta itse et tekisi mitään, jos Putin päättäisi, että Suomen on aika taas kuulua Äiti-Venäjään. Sinulle erilaiset mielipiteet eivät edusta vapautta, vaan rikoksia, joista tulee rangaista. Hyvin tuttua myöskin itänaapurista kautta aikojen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ahtola unohtaa kokonaan FED:n miljardiluokan elvytyksen Yhdysvalloissa. EKP:n elvytys oli ainoastaan vastatoimi FED:n elvykselle. FED sai ensin omalla elvytyksellään euron vahvistumaan dollaria vastaan. Kannattaa katsoa kokonaisuutta, eikä sen yksittäistä osaa. Kyllä EKP:kin lopettaa elvytyksensä ajallaan.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Miten niin unohdin kun tekstissäni selkeästi lukee että on valuuttakilpa päällä.

Ihan sama kuka sen biljoonaelvyyyskilvan aloitti ja koska mutta sen seuraukset on edessä.

Oliko sulla joku pointti ja oletko sitä mieltä että euron vahvistuminen ei uhkaa taloutta

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eli mielestäsi EKP tekee siis väärin elvyttäessään? Mikä olisi seuraus mielestäsi, jos EKP ei näin tekisi?

Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #4

Eikös EKP:n elvytystoimet ole kohdistettu ennen kaikkea yhtenä talouden nousun elementtinä ja inflaation saamiseksi euro-alueelle 2 prosentin pintaan? Tässä uskomuksessa ainakin itse olen, kun EKP lähti LTRO-ohjelmaa toteuttamaan.

https://rahajatalous.wordpress.com/2014/06/06/mihi...

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #8

Tästä ei ole epäselvää, että miksi elvytetään, mutta kuten muillekin olen kommentoinut, niin kyse on siis siitä, että onko se uhka meille, jos tuo euro jatkaa tuota nousuaan heikentäen kilpailukykyämme.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #11

Laajemmassa kuvassa dollari heikkeni viime vuonna 9% kaikkiin merkittäviin valuutoihin nähden.

Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #11

Kommenttini olikin vastaus Pekka Lukkalan kysymykseen. Suomellehan ei ole eurosta muuta kuin haittaa.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Miten niin olen sitä mieltä että tekee väärin?

Minähän vain totean huoleni että euron vahvistuminen saattaa uhata taloutta ja luultavasti se vahvistuu jos EKP kykenee lopettamaan elvytyksen.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

EKP on toiminut juuri niinkuin pitääkin. Elvytyksellä on tavoiteltu noin 2 %:n inflaatiotasoa. Lähellä ollaan. Luottamus euroon on saatu palautettua. Euron suosio on selvityksien mukaan lähellä vuoden 2000 tasoa. Kasvu euroalueella on varsin hyvä. Sisämarkkinat vetää. Suomi elää viennistä EU maihin (noin 60% kokonaisviennistä). Paljon suuremmat ongelmat valuuttansa kanssa ovat Kiinassa, Japanissa ja Venäjällä. Eikä tule olemaan helppoa jenkeissäkään. Siellä on iso porukka, joka "vannoo" vahvan dollarin nimiin.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Joo edelleenkään en ole kritisoinut mitään ekp:n toimia, vaan todennut huoleni siitä, että alkaako talous tökkiä jos euro vielä vahvistuu.

Suomen vienti euroalueelle on 37% kokonaisviennistä ja euron ulkomarkkinoiden veto vaikuttaa myös sisämarkkinoihin.

Ihme vänkääjiä täällä kommentoi, mutta kukaan ei ota kantaa, että onko se euron vahvistuminen mahdollisesti edelleen uhka taloudellemme.

Valuutan ongelma on myös liian suuri arvo, joka on seuraus EkP:n onnistuneista elvytystoimista, joista Suomessa poliitikot koittaa ottaa kunniaa, vaikka ei ole osaa eikä arpaa koko hommaan.

Mutta jos olette sitä mieltä, että se ei vientiä vaikeuta jos euro nousee, niin mikäs siinä, tai jos on joku perustelu olemassa sille, että miksi se euro ei vahvistuisi.

Ja luulis sen vahvistuvan varsinkin jos kerran Turusen mukaan ne ongelmat on Kiinassa, Japanissa ja Venäjällä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

EKP:hän tekee juuri oikeita toimenpiteitä euron kurssin hallittavana pitämiseksi.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Näinhän EKP tekee juu hieman alle 2% inflaation ylläpitämiseksi.

Korkoa ei voi oikein muuta kun nostaa ja siitä luulisi seuraavan euron vahvistumista lisää, kuten myös elvytysten suunnitelluista lopettamisista, ainakin mikäli talouskasvu jatkuu tällä tasolla.
Mikäli elvytystä ei lopeta tilanteessa, että talous kasvaa, niin tuo 2% tavoite uhkaa ylittyä.

Millä toimilla EKP kykenee katkaisemaan euron vahvistumisen ennen kun se on liian kova? Varsinkin jos nuo muut isot kriisivaluutat pumppaa edelleen biljoonia määrällistä elvytystä omiin valuuttoihin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #13

Tero Ahtola

Euro on maailman toiseksi vaihdetuin valuutta !

Suomen ulkomaankaupan vienti ja tuonti käydään yli 60 % euromaiden välillä. Euromaiden välillä käydyssä kaupassa euron kurssilla ei ole merkitystä. Eurolla myydään ja eurolla ostetaan.

Vienti ja tuonti muiden maiden välillä tehdään jossain määrin valuutanvaihdolla jossa euron vientikurssi viennissä kompensoituu halvempana tuontina vahvemman euron takia.

Energia ostetaan lähinnä dollarikurssilla ja vahvalla eurolla saa enemmän energiaa dollareissa.

Ja lopuksi kai kerrot onko dollari heikentynyt vai euro vahvistunut?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kaikkia päävaluuttoja liudennetaan (rahaelvytetään) kilpaa.

Ongelma vain on, ettei elvytystä voi enää lopettaa, sillä se ongelma mikä piti ratkaista, eli ylivelkaantuminen on mennyt vain entistä pahemmaksi.

Kivana lisäboonuksena on saatu ennenäkemätön pörssikupla jenkkeihin ja globaali velkakirjamarkkinoiden kuplaantuminen (asset-inflaatio).

Korot ovat jo lähteneet nousuun kun on pikkuriikkisen supistettu elytystä ja kun korot hyppäävät lopulta liian ylös, niin rahapumput säädetään taas isommalle.

--

+ Japanissa on rahaelvytetty jo 25v ja inflaatio on nyt 1%. Ohjauskorko 0%. Valtionvelka/BKT 240%.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

0% korko ja jatkuva biljoonaelvytys on uusi "normaali"

Ainakin nykyisten pääpoliitikkojen mielestä, kun nykyisestä tilanteesta ei yhtään olla huolissaan, vaan päin vastoin annetaan ymmärtää, että kriisi olisi ohi, joka ei nyt taida ainakaan pitää paikkaansa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kriisi ei todellakaan ole ohi.

Mitään ongelmia ei ole korjattu, vaan ainoastaan korkosupressiolla (=rahaelvytyksellä) pidetty velkakuplaa pystyssä.

Totuuden hetki on vielä edessä. Oletan velkakirjamarkkinoiden lopulta romahtavan ja aiheuttavan korkopiikin, joka poksauttaa velkakuplan.

--

Jenkkien 10v valtionvelka on jo tehnyt melkoisen piikin ylös:

https://www.bloomberg.com/quote/USGG10YR:IND

Korkoja kannattaa seurata, sillä ne määräävät mihin suuntaan mennään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset