Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Mikä on Ahvenanmaa?

Monesti ihmetellyt tuota Ahvenanmaata.

 

Rippileirillä sain viikon olla tuolla Föglö nimisellä pienellä saarella keskellä kesää ja kyllä oli mahtavaa. Oi niitä muistoja, kun ystävien kanssa papin perässä pyöräiltiin helteisinä päivinä ihastellen maisemia.

Toki tuli jokusia jäyniäkin tehtyä ja osaa välillä paljon nauratti ja toisia taas ei.

 

Eräs asia minua hämmästytti, kun nuo historiantunnit tuli joko tuijotettua ihastuksiaan, tai mietittyä millä saisi PeeVeen kulkemaan vielä kovempaa.

 

Yritin ostaa Jättis-tuuttia ja kun sitä olin maksassa, niin myyjä tivasi ruotsiksi monta kertaa jotain ja en mä ymmärtänyt mitä. Lopulta Hän sanoi selvällä Suomen kielellä, että joitain pennejä lisää rahaa, kun ojensin liian vähän hänelle maksuksi.

 

Nuori maalaispoika ei millään meinannut ymmärtää, että miksei tuo heti voinut sanoa Suomeksi, kun tiesi, että olimme Suomesta. Tuli tunne, että Hänellä oli jotain suomalaisuutta vastaan ja Hän korosti ruotsalaisuuttaan.

 

Käsittääkseni Ahvenanmaasta on vuosien saatossa hieman kiistelty, että mihin He kuuluvat ja isäntänä ei aina ole ollut Suomi.

 

Tuli mieleen sellainen  ihan fiktiivinen ajatusleikki (jonka en toivo toteutvan), kun maailmalla mylvii kaikenlaiset asiat ja vallan vaihdokset, niin mitä jos Suomessa nousisi äkisti joku äärioikeistolainen ryhmittymä valtaan, vaikka jonkin suuren ulkovallan tuella ja nykyinen presidentti ja hallinto syrjäytettäisiin ja valtaan nousisi aate, joka ajaa ehdottoman ainoaa ja oikeaa yhtä ajatusmaailmaa.

Tämä uusi valtias sanoisi, että nyt muuten tehdään Ahvenanmaasta sitten kans suomalainen, kun se kerran kuuluu Suomeen ja loppuu se ruattin molkotus meidän saarella?

Eli kun nyt siellä ovat ihan vapaasti saaneet olla ruotsalaisia tuolla alueella, jonka omistuksesta historiassa on kiistelty, niin nyt Heitä uhkaisi, että He eivät enää saisikaan olla niin ruotsalaisia, vaan Heidän tulisi jatkossa olla suomalaisia.

Mitäköhän tästä tuumaisi Ruotsi ja miten muu maailma tähän suhtautuisi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Tunnet tilanteen ilmeisen hyvin ja paremmin kun minä. Näetkö mitään yhtäläisyyksiä Krimiin?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ahvenanmaa on liitetty Suomeen vastoin ahvenanmaalaisten tahtoa. Perussuomalaisilla on tapana tehdä vähemmistöistä syntipukkeja, millä on historiassa sangen paha kaiku. Jos tuo on "suomalaisuutta", niin ainakaan minä en ole suomalainen enkä halua suomalaisuutta edistää.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ahvenanmaa on historiallisesti "aina" kuulunut Suomeen ja Turun hallintoalueeseen. "Aina" tarkoittaa tässä vähintään viimeiset 500 vuotta. Ei sitä ole liitetty Suomeen vastoin ahvenanmaalaisten tahtoa, tosin pariin otteeseen ahvenanmaalaiset ovat halunneet erota Suomesta.

Nykyään itsenäistymisen kannatus on varsin pientä eikä kukaan puhu Ruotsiin liittymisestä.

Maantieteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti Ahvenanmaa on Turun saariston ja saaristomeren jatkumo ja sen länsipuolella Ruotsiin päin on aava ulappa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei mitään valtiota nimeltä Suomi ollut olemassa 500 vuotta sitten. Ahvenanmaa on kuulunut silloin Ruotsiin, myöhemmin Venäjä sen valloitti, liitti Suomen Suuriruhtinaskuntaan, ja v. 1918 ahvenanmaalaiset halusivat palata Ruotsin yhteyteen, kun Venäjä hajosi osiin. Ulkovallat sitten pakottivat Ahvenanmaan liittymään uuteen Suomen Tasavaltaan, piittaamatta paikallisten ihmisten toiveista.

Onhan se toki niinkin, että myös Krim liitettiin aikanaan Ukrainaan paikallisilta mitään kysymättä. Ahvenanmaalaisten mielipide oli kuitenkin selvä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #9

Ei kukaan ole väittänyt että 500 vuotta sitten olisi ollut Suomi-niminen valtio. 500 vuotta sitten Ahvenanmaa oli turun hiippakunnan alainen, sittemmin se kuului Turun ja Porin lääniin. Hallinnollisesti Ahvenanmaa on kuulunut siihen, jonka nyt tunnemme Suomen tasavaltana.

Eivät ulkovallat pakottaneet Ahvenanmaata liittymään Suomeen koska se oli osa Suomea jo silloin kun Suomi itsenäistyi. Ulkovallat estivät Ahvenanmaan eroamisen Suomesta.

Ahvenanmaa on oikeastaan peilikuva Krimistä, siis täysin päinvastainen tilanne. Krimiin voisi vetää yhtäläisyysmerkit jos Ruotsi olisi vallannut Ahvenanmaan, järjestänyt kansanäänestyksen ja liittänyt alueen itseensä ulkovaltojen ja Suomen vastustuksesta huolimatta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

YK:n edeltäjä Kansainliitto vahvisti Ahvenanmaan alueen kuuluvan Suomelle, ahvenanmaalaiset saavat sitten päättää täysin itsenäisesti minne maahan haluavat mennä. Ruotsi yritti jopa huijata Kansainliiton edustajia kummaamalla Turun saariston pois kartoista. Tänä päivänäkin voidaan keskustella voiko Katalonialaiset itse päättää mihin maahan kuuluvat vai ovatko itsenäisiä, EU:n mielestä eivät voi.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Joo ite en siis suomalaistamassa Ahvenanmaata.

Mietin vain, että miten kyseisessä tilanteessa asiaan suhtauduttaisiin jos aluetta, joka on Ruotsin kielinen ja mielinen uhkaisi ilmapiirin muutos vallanvaihdoksen seurauksena, kuten Krimiläisille kävi Ukrainassa.

Käyttäjän PekkaSaikkonen kuva
Pekka Saikkonen

Minä puolestani ajattelen asiaa toisin päin kuin blogissa pohditaan: olen nykytilanteessa valmis tukemaan Ahvenanmaan mahdollista itsenäistymistä. Tämä edellyttäen, että he hakisivat välittömasti Nato-jäsenyyttä, ja heidät myös hyväksyttäisiin puolustusliiton suojiin.

Tuossa en näe kuin voittajia. Åålantilaiset saisivat itsenäisyyden, Suomi pääsisi eroon saarten puolustusvelvoitteestaan sekä tukiaisten maksajan osastaan ja Ruotsi tervehtisi ilolla pientä tukea Tukholman puolustukselle. Nato saisi tukikohdan Pohjois-Itämereltä, mikä epäilemättä helpottaisi Baltian puolustamista ja saattaisi jopa auttaa Suomen merihuoltoreittien avoinna pitämisessä mahdollisten kriisien aikana.

Venäjä olisi arvatenkin hapan asiasta mutta ennen pitkää sopeutuisi uuteen tilanteeseen. Suomalaisten kannattaisi kuitenkin pitää varansa muutosaikana.

Ehkä on vielä mainittava, että olen supisuomalainen eikä minulla ole mitään kytköksiä Ahvenanmaalle.

Toimituksen poiminnat