Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Hajottaako Martin Schulz EU:n?

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005194302.html

Saksan sosialidemokraattien (SPD) puheenjohtaja Martin Schulz täräytti tiskiin visionsa Euroopan tulevaisuudesta. Hän haluaa muodostaa EU:sta liittovaltion eli ”Euroopan Yhdysvallat” vuoteen 2025 mennessä.

Tuo on kuukauden vanhaa uutista, mutta tulee ajankohtaisemmaksi tässä Saksan hallitustalkoiden edetessä.

Aika mielenkiintoinen tilanne, jos Merkelin kanssa saavat hallituksen kasaan ja onko niillä edes vaihtoehtoja kun jonkinlainen hallitus kasata? Siis oikeesti onko, mä en tiedä?

Paitti uudet vaalit, mutta riskinä on, että väärä puolue voittaa.

Merkel on jo aiemmin osoittanut tahtonsa liittovaltion suuntaan ja tietenkin naapurissa Emmanuel Macron tätä kovasti halajaa.

Se mikä tässä nyt on mielenkiintoista, että Schulz ei ole varmaan ollut siinä palaverissa, missä kaikkia on käsketty olemaan asiasta vähän hissun kissun, koska tietävät, että kansa ei sitä halua ja siksi se pitää vähän niinkun vaivihkaa tehdä, kuten Suomi euroon aikanaan.

Tällaisessa tilanteessa, kun on monivuotinen talouskriisi edelleen niin pahasti päällä, että joudutaan elvyttämään miljardi tolkulla joka kuukausi tyhjästä luodulla rahalla, vaikka on miinus korot ja samaan aikaan erimielisyydet pakolaisten taakan jaosta ja vielä soppaan heitetään se, että meidän kaikkien veronmaksajien, jotka rahoitamme palkoistamme otetuilla nettomaksuilla EU:n hallintoa, pitäisi nyt antaa lisää meidän rahoja sinne, vaikka hallinto pienenee Brexitin myötä.

Toiko Schulz tuon liittovaltiokiiman hieman huonoon aikaan esille, näin hallitusneuvotteluiden kynnyksellä?

Siinäänsä ymmärrän näitä EU:n vaikuttavimpia päättäjiä, koska EU:lla ei ole mitään mahdollisuuksia jatkaa tässä nykymallissa, vaan pitää viedä asia maaliin, eli liittovaltioksi, tai sitten EU:n tulee jakautua tai vallan hajota.

On täysin selvää, että nämä kaksi on ne vaihtoehdot, joista jompi kumpi tapahtuu kymmenen vuoden sisällä.

Niinistön, Sipilän, Orpon jne selittelyt nykymallin jatkamisesta on naurettavia ja halveksuvat ihmisten älyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sinänsä ihan hyvä jos liittovaltiosuunnitelmasta keskusteltaisiin, mutta omat poliitikkomme ja media ovat kieltäytyneet tästä keskustelusta koko EU ajan ja sitä ennenkin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

"Euroopan Yhdysvallat" on tosiaankin tavoiteltava tulevaisuus. Siinä toteutuisivat monet edut jäsenmaiden kannalta. Yhteinen ylikansallinen budjetti kantovaran mukaan. Toisaalta kansallinen budjetti itse päätettynä. Jossain aikavälissä toimivampi EU-puolustus koordinoituna keskenään ja Naton kanssa.

Entiset Neuvostoliiton satelliitit ovat alkaneet tehdä pesäeroa Euroopan Unioniin. Ne eivät lopultakaan sopeutuneet "länsimaiseen menoon". Venäjä ehkä saa nuo maat taas "siipiensä suojaan". Pois lukien tietysti Viron ainakin, ja kenties Latvian ja Liettuan.

Suomi valtiona vertautuukin enemmän ulkopolitiikassaan juuri Unkarin, Puolan, Tshekkien ja Bulgarian kaltaisiin maihin, missä on aikoinaan ollut vahva kommunistinen johto. Se on hyvin "Venäjän kannat huomioivaa", mistä seuraa kryptistä puhetta ja kummallista meemistä "uuspuhetta".

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Jos itsenäisyydestä luopumisesta äänestetään ja suomalaiset haluavat liittovaltioon liittyä, niin mikäpä siinä sitten. Tällaista äänestystä tuskin kyllä tulemme näkemään.

Yhdysvallat on kyllä sen verran pahasti sisäisesti jakautunut, että en kyllä samanlaiseen systeemiin haluaisi kuulua. Itsenäinen pohjoismainen hyvinvointivaltio tuntuu paljon paremmalta.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Saa nähdä saako Schulz Neuvostoliittonsa. Toivon, ettei Suomi ole siinä enää silloin mukana.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomi nyt on vain köyhtynyt EU:n aikana eikä mitään valoa näy tunnelin päässä.

Juha Hämäläinen

Liittovaltioon meno vie loputkin suomalaisten itsenäisyydestä. Meidän äänestämisemme on sen jälkeen täysin samantekevää.

Suomalaisella on yksi ääni 4,5 miljoonasta Suomessa. Ja kaikki äänemme yhdessä on sama kuin EUn parlamentin jäsentemme 13 ääntä kaikkiaan 751stä äänestä eli ei yhtään mitään. Lotossakin alkaa olla parempi mahdollisuus voittaa.

Liittovaltiossa meille tullaan täysin sanelemaan mitä lakeja joudumme noudattamaan ja miten EUta rahoittamaan sekä leitä muuttajia nurkkiimme asutetaan kustannuksellamme. EU muuttaa entiset jäsenvaltionsa maakunniksi, joita johtaa maakuntahallitus. Presidentti muuttuu prefektiksi.

Kun saamme lopulta NATOn ja jenkit Suomen maakunnan itärajoille niin olemme taas kerran idän ja lännen välinen puskurivyöhyke ja ovimatto ilman sananvaltaa edes kotikontujemme militarisointiin.

Kun lännen ja idän sotahullut alkavat sapelinkalistelun EUn itärajoilla niin kannattaa muuttaa ajoissa muualle. Ainakin EUn länsi- tai etelälaitaan. Sieltä voi sitten kumiveneellä lähteä hakemaan tarvittaessa turvapaikkaa Välimeren etelälaidalta muslimimaista.

Vuosien asumisen jälkeen voi saada vaikka Marokon passin, kun kääntyy muslimiksi. Jouluna kelpaa koristella Marrakeshissa palmusta joulupuu muistellen Kekkosen aikoja nuoruuden suomettuneessa Suomessa, tarunomaisessa menetyssä kotimaassamme.

Positiivista on, että entisen suomalaisen maine rehellisenä torikauppiaana Marokossa herättää ihastusta koko arabimaailmassa. EUn liittovaltiokehitys ei mennyt siis hukkaan Suomen osalta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Luin muutama päivä sitten Saksan SPD:n nuorten hakevan uusia jäseniä puolueelle, jotta voivat sitten äänestää hallitusneuvottelutuloksen kumoon. Saa nähdä onnistuvatko haasteessaan, sillä uusia jäseniä on saatava määrättyyn päivämäärään mennessä, jotta heillä olisi äänioikeus puoluekokouksessa.

Valitettavasti en löytänyt pikahaulla tuota uutiskirjoitusta. Oli mustaakseni politicossa. Näyttää myös SU:ssa olevan samaa uutisointia koskevaa kirjoitusta.
https://www.suomenuutiset.fi/saksan-demarit-jakaut...

Jos jotain pitäisi veikata saako Merkel hallituksen kasaan, niin näillä tiedoilla epävarmalta näyttää.

Muutoinkin EU:ssa on vallalla puhuria, sillä myös Tsekki on yhtenä jäsenmaana ryhtynyt vastustamaan maahanmuuton taakanjakoa. Taitavat jopa uhkailla eroamisella jäsenyydestä.
https://www.politico.eu/article/andrej-babis-to-eu...

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Miksi meille valehdellaan näissä asioissa? Emme ansaitse tätä jatkuvaa valehtelua.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

(Perus)suomalaisia pelottaa kaikki kansainvälistyminen. Puhutaanpa Natosta tai Euroopasta tai maahanmuutosta tai...

Suomi on toivottavasti ensimmäisten mukana liittovaltiossa jos sellainen vain saadaan aikaan. Siksi on hyvä, että valuuttamme on euro ja talouskin on melko hyvässä kunnossa.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

No ei minulla ainakaan ole mitään kansainvälistymistä vastaan, mutta tapa jolla se nyt tehdään on mielestäni huono.

Minun mielestä vahva itsenäinen valtio kykenee paremmin yhteistyöhön kun liittovaltion reuna-alueen tyhjenevä slummilähiö.

Juha Hämäläinen

Kansainvälistyminen Suomessa alkoi Börje jo 60-luvulla. Yritysmaailma oli siihen pakotettu. Itse kansainvälistyin 70-luvun alusta. En oikein ymmärrä miksi pitää vuonna 2018 puhua asioista, jotka yli puoli vuosisataa vanhoja.

Se, että suomalaiset heräävät kaikissa piireissä todellisuuteen pikku hiljaa, on hyvä, mutta välillä koomista. Toinen esimerkki tästä kuuluisa etätyö, joka monelle jotain uutta ja ihmeellistä. Sitä tehtiin Suomen yrityksissä jo yli 30 vuotta sitten. Nokialla laajasti 20 vuotta sitten

Mitä tulee liittovaltiokehitykseen niin kannattaa ymmärtää, että se on Suomen loppu itsenäisenä maana ja yleensäkin valtiomme lakkaa olemasta, koska se ei yksinkertaisesti täytä valtion tunnusmerkkejä. Jos tämä ei haittaa niin kehitys on ok.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Miksi kuvittelet, että osavaltiona olisi parempi olla, kuin itsenäisenä valtiona? 80 Vuotta sitten kansa sanoi liittovaltiolle ei, sukupolvet ovat vaihtuneet, mutta aika pientä liittovaltion kannatus vieläkin on. Eihän siihen liittymisestä uskalla suoraan puhua yksikään poliitikkokaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kansainvälistyminen EU:n aikana on tarkoittanut Suomelle vain velvoitteita ja maksuja, jos jostakin EU:ssa olisi ollut suomalaisille hyötyä kuten edullisemmat autot ja alkoholi, ovat hallitukset eriluvalla suomalaisilta nämä kieltäneet.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kummasta tuo EU-eduista kieltäytyminen kertoo? Suomalaisen vai eurooppalaisen hallinnon hyvyydestä?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Liittovaltion muodostuminen edellyttää kaikkien jäsenmaiden kannatusta. Nyt se kannatus puuttuu monelta maalta. Eikä näköpiirissä ole muutosta. No, äkkiäkös federalistit EU n sisällä busaavat uuden lain.

Kaj Granlund

Jotenkin tulee mieleen tuo vanha Natsi-saksan termi "Lebensraum" tai kommunistinen maailmanvalloitus. Kumpaa Merkel entisenä DDR-kommunistina edustaa?

Lopputulema lienee kuitenkin se, että Eurooppa alistetaan Saksa-Ranska-akselin päätösvallalle ja pienet kansat ovat tässä vain alkuperäiskansojen oikeuksia puolustavia erillisiä ryhmiä.

On naiivia uskoa, että mikään maa tai kansa Euroopassa olisi kiinnostunut meistä ja hyvinvoinnistamme. Jos valitamme saamme vain kuulla, että muuttakaa sitten Pariisiin, jos Suomi ei miellytä.

Toimituksen poiminnat