Tero Ahtola Suomi takaisin!

Laittoiko hallitus Suomen epäkuntoon?

Kun kevät ja kesä on kuunneltu hallituspuolueilta höpötystä Suomen kuntoon saamisesta, niin onko  hallitus nyt laittamassa Suomen takaisin epäkuntoon? 

Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jorma Turunen (yle 25.10) sanoi, että  Suomessa kasvu näyttää hidastumisen merkkejä. Uusia tilauksia tuli yrityksiin kolmannella neljänneksellä euromääräisesti 22 prosenttia vähemmän kuin edellisellä neljänneksellä. Joskin silti vielä enemmän, kun vuosi sitten.


Oma arvioni on, että taloutemme nousupyrähdys on peräisin EKP:n toimista, eikä niinkään hallituksen toimista.


(24.10) tilastokeskuksen julkaisun mukaan työttömiä on nyt 10 000 enemmän, mutta työ ja elinkeinoministeriön  mukaan työttömien työnhakijoiden määrä oli 54 000 pienempi kuin edellisen vuoden syyskuussa. Epäjohdonmukaisista työttömyysluvuista huolimatta oleellista mielestäni on, että tehtyjen työtuntien määrä on sama kuin vuosi sitten. Kikkailemalla on saatu numerot kiiltämään, mutta tehtyjen  työtuntien määrä osoittaa karua kieltään. 

EKP:n toimesta on luotu rahaa (=velkaa) elvytyksenä markkinoille kohta kaksi biljoonaa euroa.  Elvytys on laskenut euron uskottavuutta, jonka seurauksena euron arvo tippui  parin vuoden takaisesta 1.4 tasosta ja kävi vuoden vaihteessa jo lähes 1.04 tasolla suhteessa dollariin, mutta nousi taas nopeasti jopa 1,2 tuntumaan.


Turusen mukaan myös Tilastokeskuksen ja Tullin luvut kertovat, että vienti hypähti alkuvuonna, mutta maaliskuun jälkeen kasvu tyrehtyi.


Onko hallituksen mukaan ihan oikeasti vain sattumaa, että viennin kaupat hypähti juuri silloin, kun euro kävi alimmillaan?

Toki voidaan hallituksen toimillekin antaa ansaitsemaansa  tunnustusta, sillä tilastokeskuksen mukaan, työttömyys lisääntyi eniten tukku- ja vähittäiskaupan  sekä terveys- ja sosiaalipalvelujen toimialoilla.  Tämä lienee seurausta hallituksen aikaansaamasta ostovoiman tuhoamisesta, sekä "rakennemuutoksista", eli hyvinvoinnin alasajosta. 

Ratkaisut on vähissä. Joko jatkamme hallitsematonta ajelehtimista EU:ssa kohti liittovaltiota jatkuvine "rakennemuutoksineen" tai sitten emme...

http://www.stat.fi/til/tyti/2017/09/tyti_2017_09_2017-10-24_tie_001_fi.html

https://yle.fi/uutiset/3-9899609?origin=rss

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Laitetaanpa linkki tarkasteluun. Alaosassa on lisälinkki katsaukseen 4/2017, jossa on laajempaa tietopakettia halukkaille. Ilman poliittista harhapölyä. Ja vierailkaa ihmeessä teknologiateollisuuden sivuilla. Sinne ilmaantuu usein ajantasaista tietoa siitä, mitä tärkeällä elinkeinosektorillamme tapahtuu.

http://teknologiateollisuus.fi/fi/ajankohtaista/uu...

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

"Yritystukikeskustelussa pitää kiinnittää erityistä huomiota myös siihen, että julkisen rahoituksen osuus yritysten TKI-panostuksesta on Suomessa vain kolme prosenttia. Tämä on alle puolet OECD-maiden keskiarvosta"

Onko tässä huomioitu verotus jotenkin? Eikö esim. muita eu-maita matalampi yhteisövero ole yritystuki? Mietin vaan ääneen, en ole asiasta perillä.

"– Meneillään olevissa ja myöhemmin alkavissa työmarkkinaneuvotteluissa ei ole varaa virheisiin. On ehdottoman tärkeää, että työmarkkinaratkaisut parantavat edelleen kilpailukykyä ja ottavat huomioon yritysten erilaiset tilanteet. Tällä tavoin kannetaan vastuuta työllisyydestä ja ostovoiman vakaasta kehityksestä"

Tuosta ei oikein pääse jyvälle. Pitääkö nyt pitää palkat alhaalla, vai huolehtia ostovoiman kehityksestä?

Onko euron arvo merkityksetön viennillemme, vai onko euron arvosta puhuminen poliittista harhapölyä siksi, että emme siihen lainkaan voi vaikuttaa?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tässä on tullin viimeistä tilastoa. Syyskuun luvut eivät näytä olevan vielä saatavilla. Tuostapa nokkelat voivat itse katsoa kehityskaarta ja arvioida valuutankin vaikutuksia. Toki on huomioitava, että suuret laivatilaukset/luovutukset heilauttavat varsin paljon jopa vuosineljänsittäin. Laivojen tilauskanta on tällä hetkellä ennätyksellinen. Äänekoski lasahtaa täysille ja autokauppa käy kiivaasti. Paineet ja potentiaali on keskisuurien yrityksien puolella, jotka ovat vasta teroitelleet kynsiään ja pidätelleet investointeja. Teknologiateollisuuden työpaikkojen määrä kääntyi muutama vuosi sitten siihen suuntaan, että 20 vuotta jatkunut voimakas kasvu ulkomailla olevissa tyrätyhtiöissä lähti laskuun ja Suomessa nousuun. Suurin piirtein ollaan nyt 50/50 tilanteessa eli vajaa 300 000 työpaikkaa sisällä ja samanverran ulkona. Investoinneissa ollaan muuta EU-aluetta jäljessä. Ne pitäisi saada ehdottomasti liikkeelle. Lisähuomautuksena, että Suomen rasituksena moneen muuhun maahan kuten Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan verrattuna Venäjän kriisi on vaikuttanut meillä huomattavasti enemmän. Vajausta viennissä monta miljardia/vuosi vrt. siihen mihin totuttiin ennen vuotta 2014.

"TAVARAVIENTI KASVOI 18 PROSENTTIA ELOKUUSSA
Viennin kasvua edelliskuukausien tapaan lähes kaikissa tavararyhmissä
Suomen tavaraviennin arvo oli elokuussa Tullin ennakkotilaston mukaan hieman yli 4,7 miljardia euroa. Viennin arvoon tilastoitiin 18 prosenttia kasvua viime vuoden elokuusta. Tuonti nousi elokuussa yhdeksän prosenttia viime vuodesta ja oli arvoltaan lähes 4,9 miljardia euroa. Tammi-elokuun yhteenlaskettu viennin arvo kasvoi 16 prosenttia viime vuodesta. Tammi-elokuun tuonnin arvo suureni 14 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Kauppatase oli elokuussa 150 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-elokuulle kauppataseen vajetta on tilastoitu lähes 1,4 miljardia euroa. Viime vuonna kauppatase oli 481 miljoonaa euroa alijäämäinen elokuussa ja liki kaksi miljardia euroa alijäämäinen tammi-elokuussa.

Lähes kaikkien arvoltaan huomattavimpien tavararyhmien viennin arvon kasvu jatkui elokuussa. Henkilöautojen viennin kasvu oli viime kuukausien tapaan erittäin jyrkkää. Koneiden ja laitteiden, metsäteollisuuden tuotteiden ja metallien viennin kasvu oli hitaampaa.

Myös tuonnissa tilastoitiin arvon kasvua lähes kaikille arvoltaan suurimmille tavararyhmille. Pientä laskua kirjattiin lääkkeiden ja farmaseuttisten tuotteiden sekä malmien ja rikasteiden tuonnin arvoon.

Vienti EU-maihin nousi elokuussa 21 prosenttia ja tuonti EU:sta kymmenen prosenttia viime vuodesta. Vienti EU:n ulkopuolelle kasvoi 14 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta puolestaan kahdeksan prosenttia vertailukuukaudesta. Tammi-elokuussa vienti EU-maihin kasvoi 17 prosenttia ja ulkokaupan vienti 14 prosenttia. Tuonti EU-maista suureni tammi-elokuussa kahdeksan prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta 22 prosenttia.

Vienti lähes kaikkiin suurimpiin kauppakumppaneihin kasvoi elokuussa. Ainoastaan vienti Yhdysvaltoihin ja Isoon-Britanniaan laski hieman. Jyrkintä viennin kasvu oli Saksaan ja Alankomaihin. Tuonti Yhdysvalloista laski, mutta tuonti muista suurista tuontimaista kasvoi."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #8

"Suomi puhuu nousukaudesta, ja maailmantalous kasvaa odotusten mukaan. Suomen talouden kasvussa näkyy kuitenkin merkkejä hidastumisesta, ilmenee Teknologiateollisuus ry:n Talousnäkymät-selvityksestä.

”Kasvu näyttää jatkuvan maailmalla, mutta Suomessa kasvu näyttää supistuvan. Suuri osa isoista yrityksistä tekee tuloksensa ulkomailla”, kertoo Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jorma Turunen." (HS)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #9

Onneksemme EU vetää (suurin osa viennistä) ja kaiken lisäksi sieltä tulevat merkittävimmät investoijat. Valitettavasti Suomi on pääomaköyhä maa. Nyt niitä rakenteita sitten sorvataan uusiksi pakon edessä. Kitinä on kova kun velkaantuminen lopetetaan ja siirrytään aidompaan markkinatalouteen. Onneksi nyt pikkuhiljaa aletaan kuunnella elinkeinoelämänkin ääntä herkemmällä korvalla. Onko Makkonen tai blogisti kuulemassa elinkeinoelämän suunnasta kovastikin ääniä EU ja/tai Euro-erosta?

PS. Oikeat lainaukset olet ottanut. Siitä kiitokset. Teknologiateollisuuden strategioista ja ohjelmista on ollut luettavissa vuosi vuodelta toiveet, millä tilannetta kohennettaisiin. Suosittelen tutustumaan.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #11

Onneksemme EU vetää juu. Siitähän juuri kirjoitin ja sieltä voi tulla merkittävimmät investoijatkin vielä, kun elvytykset on päällä ja korko alhaalla.
Pitää muistaa, että kriisi on edelleen päällä, koska on nolla korko ja elvytys jatkuu euroalueella ja ihan meilläkin on oma kriisi päällä edelleen ja sitä velkaa otetaan edelleen.
Sitten jos näemme elvytyksen lopettamisen ja korkojen nousun ja siitä ei seuraa muita ongelmia ja työttömyys vähenee ja joku vielä näyttää toteen, että kaiken takana on ollut se, että lasketaan palkkoja ja lisätään työn tuottavuutta, niin ok. Myönnän silloin olleeni täysin väärässä.

Yritin tuossa tekstissäni tuoda esiin sitä, että hallitus vetää kredittiä pörssin hypähdyksestä itselleen, vaikka mun mielestä siihen on enemmän vaikuttanut EKP:n toimet.

Meille tulee markkinaa myös siitä, että kun vienti vetää euroalueelta ulospäin, niin vapautuu pelikenttää meille myös euroalueen sisältä enemmän, eli valuuttakurssi ei vaikuta ainoastaan euroalueen ulkopuoliseen myyntiin.

Eu tai euroeroa ei pidetä millään muotoa mahdollisena ja siksi siitä ei myös puhuta. Se aiheuttaisi varmasti mittavia vahinkoja elinkeinoelämälle, jos puheet eu tai euroerosta lisääntyisi.

Mutta se ei silti poista eu:n ja euron ongelmia. EU on hidas ja kankea mukautumaan maailman muutoksissa, koska päätöksiin tarvitaan usein 28:n eri maan kompromissi. Ja euro taas on erittäin vaikeasti hallittava, koska ongelmat jäsenmaissa on hyvinkin erilaisia, mutta korjaustoimenpiteet on aina samoja kaikille.
Jos nyt oletetaan ja erittäin suurella jossilla, että palkkoja polkemalla ja työntekijöiden etuja karsimalla, työttömien kyykyttämisellä ja yritysverojen pudottamisella ja suuryrityksiä verovaroin tukemalla Suomi saataisiin nousuun, niin kauanko menee, kun euron sisämarkkinoilla kilpailijamme tekevät saman ja mihin se johtaa? Siinä ei mene kauaa. M, Macron on jo sillä tiellä ja lopputulos olisi euromaiden välinen kilpailu siitä, kuka saa kansansa työskentelemään paskimmalla palkalla ja eduilla ja pisintä päivää. Kun olemme eurossa ja eussa, niin muulla emme voi kilpailla, kun sillä, että kuka kehtaa kyykyttää kansaansa kovimmin.

Pointtini kirjoituksessani oli siis se, että mä en näe yhtäläisyyttä hallituksen toimien ja tämän positiivisen taloustilanteen välillä. Vaan uskon, että siihen on vaikuttanut enemmän asiat Suomen ulkopuolella (joihin hallituksemme ei voi vaikuttaa), kun Suomen sisäpuolella. Siinä on kaksi ongelmaa. Ensinnäkin koko hallitus ei olisi enää kasassa, jos talousluvut ei antaisi armoa. Koen, että olisikin ollut parempi, että hallitus ei olisi kasassa, koska ovat tekemässä katastrofaalista munausta sotellaan.
Toisekseen, jos tukeudutaan vääriin analyyseihin talouden tilasta ja liikkeistä, niin silloin ei myöskään osata varautua tulevaisuuteen.

"Kitinä on kova kun velkaantuminen lopetetaan ja siirrytään aidompaan markkinatalouteen. "

Tämä mulle ei ihan auennut? Velkaantumisen lopettaminen ei ole ihan hetkeen näköpiirissä. Kaikki ennusteet osoittivat talouden hiipuvan jo ensi vuonna ja nyt oltiin yllättyneitä, kun se alkoikin hiipua jo sitäkin nopeammin, niin missä välissä se velkaantuminen päättyy?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #12

"Kun olemme eurossa ja eussa, niin muulla emme voi kilpailla, kun sillä, että kuka kehtaa kyykyttää kansaansa kovimmin."

Tämä taitaa kertoa blogistin ja suosittelijansa ajatusmaailman syvimmän olemuksen. Onnea valitsemallanne henkisellä tiellä.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #15

No joo, jos ei pysty vastaamaan selkeään kysymykseen, niin joutuu takertumaan tuollaisiin irrotettuihin heittoihin.

Tämä on täysin turhaa lätinää aiheesta ja vierestä, mutta olen jatkanut, koska ei ole käynyt ilmi, että onko sinulla kertoa jotain faktaa hallituksen aikaansaannoksista.

Ihan oppimisen ja katselmukseni avartamisen kannalta yritän aiheesta keskustella, jos vaikka ilmenisi seikkoja joita en ole osannut ottaa huomioon.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Q-review 3/2017: Maailmantalous kuilun partaalla

Olemme julkaisseet uuden suhdanne-ennusteemme. Jatkamme siinä maailmantalouden tilan kartoittamista, ja paljastamme sen huolestuttavan tilan. Raportissa kerromme, miksi nykyinen kasvupyrähdys on kestämättömällä pohjalla ja miksi lähestymme suurta maailmantalouden käännekohtaa, globaalia lamaa.

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Haistoiko" pörssiyritys KONE tuon jo ?

Kone vähentää jopa 1000 työpaikkaa - syynä 100 miljoonan vuosisäästöt
Tiistai 26.09.2017 IL
Hissiyhtiö Kone aikoo vähentää jopa tuhat työpaikkaa säästöohjelmansa vuoksi.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''Laittoiko hallitus Suomen epäkuntoon?''

Suomen kone on ollut jälkisytytyksellä ja yskinyt jo pitkään.

Muutosta ei ole tulossa vuosikymmeneen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Yskinyt jo -92 lähtien. Omaisuuden uusjako vielä kesken.
Sipilä paikkaa ne mitä E.Aholta jäi kesken -95 rökäletappion takia.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Sorsan neljä hallitusta loi pohjan duunarin köyhänä pysymiselle ja virkaeliitin makeat päivät alkoivat.

Marja-Liisa Kalkela on ideologiansa vanki.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #7

@7. Moni muukin kommentoija eri puolilla blogeja on pyytänyt Marja-Liisaa avaamaan kommenttinsa sisältöä, jotta ymmärtäisi edes jotakin. Mutta sama levy vain pyörii joka puolella.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #10

Omaisuuden uusjako:
YLE/elävä arkisto -90 luvun lama
Heino

Jos on epäselvää tuon ajan päätöksistä tuolta löytyy useampikin ohjelma ko.aiheesta.

Sieltä ja omasta muistista löytyy viittaukset tuohon aikaan jolloin kaikki muuttui.
Itse työelämässä silloin ja seurasin läheltä tapahtumia.

Vasemmisto enemmistö eduskunnassa päättyi jo -70 luvulla.
Lähde:
Valtioneuvosto

JK.Kannattaa lukea muutakin kuin "paikallislehtiä".
esim.eduskunnan sivuja.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #10

10#
Tästä on hyvä lähteä miten Suomi muuttui tämän jälkeen:

Torstaina 9.11-17
klo 22.45
Teeman Elävän arkiston teemana
on 90-luvun tuho ja uho.
-Toimittaja Timo-Erkki Heinon mainio dokumentti
-" Valta, voima ja markkinavoima!
vuodelta -92 kertoo kylmäävän tarinan kansakunnan syöksystä kaikkien aikojen talouslamaan, jossa meni tuhkatkin pesästä ja vallanpitäjät olivat pihalla kuin lumiukot.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #7

lainaus:
Sorsan neljä hallitusta

+"PM",presidentti Kekkonen+kepu)?

Eikä EU ja Holkerin hallituksesta lähtien -87 porvarienemmistö eduskunta ole kepu,kok,rkp johdolla saanut mitään muutosta aikaan?
Totta. Vain Aho/Viinasen ja Sipilä/Orpon kyykytystä.

SDP 1-6 muuta puoluetta kepu,kok,MSP,Rkp,krst,komm.

Oliko Sorsan hallituksessa mitkä puolueet samaa mieltä ja kannattivat edm. hallituksen ajamia asioita?

Perutuslain mukaan täytyy olla enemmistö takana kun päätöksiä tehdään.
SDP ei koskaan ole ollut yhtä aikaa 101 kansanedustajaa eduskunnassa .

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#13
Suomen puolueilla ei ole ideologisia eroja. Kaikki on vasemmalle kallellaan.

Osa enemmän ja osa vähemmän.

Tuollainen konsensus on jo tuhonnut Suomen talouden.

Suomi heilahtaa sitten toiseen ääripäähän.

Suomi ei ole koskaan löytänyt historiansa aikana kultaista keskitietä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niinkö? Suomi on porvaripuolueiden/EK kanssa samaa mieltä kuin EU.
Mistähän ne opit on otettu? USA.
Kuten-07-10 Vanhasen II-porvarihallituksen tilaamat hallitusohjelmat:
Kuntauudistus
koulu-uudistus
työttömien kepittäminen
Julkisenpuolen ulkoistaminen
Yliopistot ym.tulosvastuulliseksi yritysten tapaan
Terveyspuolen uudistus SOTE.

USA konsulttifirman MacKinseyn opeilla.
Lähteet:
YLE/VM/US

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Tuollainen konsensus on jo tuhonnut Suomen talouden.

Totta.
Me ei olle Saksan ja Ranskan n.80 milj.asukkaan maa .Vaan 5,4 milj.asukkaan josta veronmaksajia on n.puolet.
Me ei olla USA kokonen maa jossa USA opit pätee,mutta ne ei toimi täällä.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#!8

Tarkoitan, että Suomessa ei ole eurooppalaista porvaripuoluetta.

Aasi ei ole hevonen, vaikka on kavioeläin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #21

Ei.Eikä Suomessa eliitillä ole tapana kuten USA osallistua varojen keruuseen köyhimmille.Tai osallistua sopanjakoon ja voileipien tekoon asunnottomille.
Kuten rikkaat tekee USA.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #22

#22
Keskustelu vaatii samalla tasolla olevia keskustelijoita. Öljy ei sekoitu veteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset