Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Orpo: Olisi luonnollista, että kaikki EU-maat olisivat eurossa

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ministeri-orpo-olisi-luonno...

 

Vain niin. Olisi ollut mukavaa myös kuulla jonkinlaiset perustelut..

 

"– Se vahvistaisi Euroopan unionia kokonaisuutena."   Orpo sanoo.  

 

Ennemminkin se liittäisi loputkin eu-maat eurokriisiin, joka on edelleen päällä ja edelleen luodaan tyhjästä 60 miljardia joka kuukausi.  Nyt on vaan asiat vielä hullummin, koska euron arvo on silti noussut 30% kolmessa vuodessa ja vain tänä vuonna 10%, vaikka rahaa on luotu tyhjästä täyttä höökiä.

Euron ongelmat ei ole poistunut mihinkään.

 

Edelleen Euron ongelma on se, että jäsenmaiden taloudet on erilaisissa tilanteissa, mutta yhteisvaluutassa voidaan tarjota vain yhtä lääkettä.

Eli koronnostoa, tai laskua ja kun koronlasku alle nollan ei riittänyt saamaan euroa jaloilleen, niin painettiin yli biljoona euroa tyhjästä ja näin EKP:n toimesta manipuloitiin euron arvo alas suhteessa muihin valuuttoihin, eli nostettiin kilpailukykyä.

 

Kun inflaatio nousee yli 2% euroalueella yleisesti, niin korot nousee ja loppuu velkakirjaostoilla  elvytys ja tämä tapahtuu vaikka moni pieni euro-maa kuten Suomi olisi edelleen  kriisissä.

Orpon mielestä nyt olisi hyvä ratkaisu tunkea pää vielä syvemmälle perseeseen, joka meidät tähän vuosikymmenen lamaan on ajanut...

 

Mää ymmärrän, että juoppo Junkkeri tuota ehdottelee, kun on vähän niinkun EU:n hommissa, mutta mitä vittua Suomen ministereille tuo hulluus tuo? Suomen ministereiden pitäisi ajaa Suomen etua, eikä pedata itselleen hyväpalkkaisia suojatyöpaikkoja eu:sta.

 

Yrittäisit Orpo, edes jollain tasolla perustella nuo väitteesi.

 

Nordea homma... voi vittu. Nordea lähti, kun olis tullu kalliimmaks jäädä Ruotsiin ja lisäks pankkiunioinissa riskit tulee kantamaan jäsenvaltioiden veronmaksajat. 

 

Ihan niinkun Nordean tulo olisi pelkkää hyötyä ja mammonaa meille. Onko tullut Orpo mieleen katsoa Ruotsin asuntojen hinnan kehitystä ja lainojen määrää ja miettiä mitkä riskit meille nyt tupsahti sieltä.

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

USA:nkin kaikki osavaltiot ovat samassa valuutassa vaikka niiden talouden kehitystasot ja elinkeinorakenne poikkeavat toisistaan. Lisäksi niillä on liittovaltiobudjetin lisäksi omat osavaltiobudjettinsa. Lainsäädännöisssä on myös eroja vaikka yleisliittolaiset lait pätevät lisäksi.

Joten luonnollistahan se olisi EU:ssa.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Onko Usan:n talous mielestäsi jotenkin kestävällä pohjalla :D ??

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No kyllä se viimeiset sata vuotta on ollut maailman suurin talous. Nyt ehkä 1,5 miljardin kansalaisen Kiina saattaa olla sen ohittanut, mutta sielläkin on yhteisvaluutta kaikissa provinsseissa.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

USassa on juuri lähitulevaisuudessa nostettava korot noin 3-4% tasolle inflaatiokehityksen takia, mutta talous ja velkatilanne ei todellakaan ole sellaisella tasolla, mikä tuon kestäisi, eli ihan sama ongelma, kun miellä eurossa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

USA:ssa ei ole sitten 30-luvun alun ollut yhtään niin suurta talouskriisiä kuin Suomessa 90-luvun alussa.

Marko Parkkola

Syykin on selvä. Eivät pyrkineet euroon kuten Suomi teki

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Euro on suuri haitta Suomen kansantaloudelle. 50 miljardia on tullut lisää velkaa finanssikriisin jälkeen ja ulkomaankauppa on miinusmerkkinen. Siksipä sitä leikkausten jälkeenkin leikataan. Euro on kokoomukselle epäjumala, koska siinä palvellaan rahaa ja sen väärää arvoa, eikä euro palvele riittävästi kansalaisia. Euro ei kuulu ihmisyysaatteeseen,jonka keskustakin on tätä kautta hylännyt.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Euro on suuri haitta Suomen kansantaloudelle. 50 miljardia on tullut lisää velkaa finanssikriisin jälkeen ja ulkomaankauppa on miinusmerkkinen. Siksipä sitä leikkausten jälkeenkin leikataan. Euro on kokoomukselle epäjumala, koska siinä palvellaan rahaa ja sen väärää arvoa, eikä euro palvele riittävästi kansalaisia. Euro ei kuulu ihmisyysaatteeseen,jonka keskustakin on tätä kautta hylännyt.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Ajattelin vaihtaa talvirenkaat jo Transportteriin, mutta ei siältä kai viä lunta tuu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ruotsi ei taida edes kommentoida Junkkerin ehdotusta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En tiedä tuosta, mutta Ruotsissa on eurovaluutalle laaja kannatus. Itse asiassa euroon liittymisestä päätettäessä tulkittiin asia niin, että Ruotsin vähemmän valveutunut kansanosa, jolle oma monarkia ja perinteiset valtion tunnusmerkit tunnevaltaisesti merkitsivät eniten, oli se ryhmä, joka jo silloin laajalti kannatetun euroon liittymisen aikaansai tyrmätyksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Periaatteessahan tyrmäys on väliaikainen. Ruotsin liittymissopimus on aivan sama kuin Suomen, eikä naapuri voi ikuisesti teeskennellä, ettei se ole ERM-kunnossa.

On totta, että Suomi muutti perustuslakinsa eurokuntoon, Ruotsi ei, mutta siitä seuraa vain, että meidän muiden on ruvettava vaatimaan sitä muutosta. Tämä ei ole puoluepoliittinen kysymys vaan kysymys siitä, halutaanko unionia vai ei.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"En tiedä tuosta, mutta Ruotsissa on eurovaluutalle laaja kannatus."

Alta 10% oli viime kyselyssä.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Ruotsissa eurosta 55,9% äänesti ei. 42% äänesti kyllä ja äänestys % oli 82,6%

Vertailun vuoksi, Suomen eu äänestyksen tulos, kun eurosta ei saatu äänestää, koska olisi saattanut tulla "väärä" tulos.

Eli kyllä ääniä 56,89%
Ja EI ääniä 43,11%

Eli prosenttien valossa Suomessa oli yhtä laaja kannatus itsenäisenä pysymiselle, kun Ruotsissa oli yhteisvaluuttaan liittymisellä.

Piruuttani googlasin nuo prosentit, kun esille asia otettu oli.

En tiedä kuinka valveutuneita Ruotsissa kukin oli, mutta sen muistan, että Suomeen EU markkinointiin kovalla lobbauksella ja kiireellä ja lähinnä ruoan ja kaiken muunkin halpenemisella ( ei vetoa valveutuneisiin ihmisiin) , joista tietenkään mikään ei pitänyt paikkaansa.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Nyt kannattaa kyllä sinunkin Tero olla rehellinen. Ei noita äänestyksiä voi mitenkään verrata toisiinsa ja tiedät sen hyvin itsekin. Suomen äänestystä voit verrata ainoastaan tähän: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsin_EU-kansan%C3....

Voit hyvin kritisoida sitä, että Suomessa ei erikseen äänestetty eurosta Ruotsin tapaan, mutta älä ystävällisesti ole kuin pikku lapsi, joka yrittää löytää itselleen sopivan argumentin mistä tahansa.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

No juu, jos luit viestiketjua, niin tuolla transportteri kirjoituksellani, piti päättää kommentointi, kun Kuikka tuli taas viemään asian täysin pois siittä mistä puhuttiin ja tuo kansanäänestyskommentti oli siis vastaus
tähän Kuikan kommenttiin:

"En tiedä tuosta, mutta Ruotsissa on eurovaluutalle laaja kannatus. Itse asiassa euroon liittymisestä päätettäessä tulkittiin asia niin, että Ruotsin vähemmän valveutunut kansanosa, jolle oma monarkia ja perinteiset valtion tunnusmerkit tunnevaltaisesti merkitsivät eniten, oli se ryhmä, joka jo silloin laajalti kannatetun euroon liittymisen aikaansai tyrmätyksi."

Aloin vain pohtia, että miten laaja tuo kannatus oli, kun Kuikka siitä mainitsi ja kun katoin prosentit, niin totesin prosenttien olevan samaa luokkaa, kun eu äänestyksessä aikanaan meillä.

Eli ainoa fakta mitä kannatuksen laajuudesta oli olemassa on nuo prosentit ja Kuikan mielestä euron kannatus oli vahva, niin totesin, että faktojen valossa aivan yhtä vahva, kun Suomessa taannoin eu- vastustus.

Ja jos nyt Johan olet myös rehellinen, niin kukaan ei verrannut Suomen äänestystä mihinkään, vaan ruotsin euro äänestystä, josta oli kyse.

Vertasin ruotsin euroäänestyksen lopputulosta suomen eu äänestykseen, koska prosentit oli lähes identtiset ja Kuikan mukaan siis tuo 42% on laaja kannatus, niin mietin vaan, että varmaankin Kuikan mielestä siis Suomen Itsenäiseksi jäämisellä oli myös laaja kannatus, koska % oli lähes sama.

Jos en voi olla kuin pikkulapsi ja puolustaa näkemyksiäni, niin mitä järkeä ylipäätään on mistään yrittää keskustella.

Toki jos puhuttaisiin eu kansanäänestyksistä ja vertailtaisiin niitä keskenään, niin olisi äärimmäisen rehellistä ja aikuismaista verrata keskenään Ruotsin ja Suomen moisia. Ja varmaankin vielä parempi, jos oltaisiin sitten kaikki kanssasi niistä samaa mieltä, eikä esitettäisi mitään ikäviä erilaisia näkökulmia.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #15

Muuten voisin olla samaa mieltä kanssasi monessa kohdassa, mutta:

"Vertailun vuoksi, Suomen eu äänestyksen tulos, kun eurosta ei saatu äänestää, koska olisi saattanut tulla "väärä" tulos."

Suora lainaus aikasemmasta kommentistasi. Eli minä ainakin ymmärrän tämän niin, että haluat verrata näitä kahta tulosta tavallaan suoraan toisiinsa. Tai vähintään sekoitat nämä asiat keskenään. Sitä paitsi tuo _väärä_ lainausmerkeissä viittaa jonkin verran foliohattuiluun.

Ja se on mielestäni hieman epärehellistä ja lapsellista. Moni muu on varmaan eri mieltä kanssani.

PS. En usko Kuikan koskaan viitanneen Ruotsin kansanäänestykseen eurosta kommenteissaan. Mihin tarkalleen - kannattaa kysyä häneltä.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #16

Ei ollut tarkoitus verrata noita eri äänestyksiä keskenään, vaan niiden prosentuaalista lopputulosta. Kirjoitin huonosti ja siitä johtuen asiat sekosi.

Ja juu folioo on luuloni, että eurosta ei Suomessa äänestetty, koska asiaa ajavat tahot tuolloin epäilivät ei äänten voittoa, mutta tämä on siis silkkaa folioo, koska mitään faktoja mulla ei ole asian tueksi esittää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Hienoa Ruotsin kannalta on se että Suomi on euron jäsen.

Jos Suomi ei olisi euromaa, Suomen valuutan, markan, arvo olisi romahtanut viimeistään ruplan arvon romahtaessa, se olisi vienyt myös kruunun arvon alas.

Suomen eurojäsenyys on siis pelastanut Suomen lisäksi myös Ruotsin rahan arvon vapaalta pudotukselta.

Se ettei rahan arvo putoa on meidän kaikkien etu,
sillä rahalla me teemme kaikki ostoksemme,
minä ainakin teen.

Euro on ollut hyvä ja turvallinen valuutta nimenomaan tällaisen pienituloisen eläkeläisen kannalta. On voinut luottaa siihen että eläkerahat riittää tarpeellisien ostoksien tekemiseen, jopa seuraavanakin vuonna.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Niin se euron arvo on muutaman vuoden sisällä heilunut 1.5 usd ja alle 1.1 usd tason.

Kruunu on ollut huomattavasti vakaampi euroaikana kuin euro itse.

Rupla romahti ja elpyi kun euro jatkaa kriisiään.

Se että rahan arvo seuraisi maamme taloutta, olisi meidän etu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Niin se euron arvo on muutaman vuoden sisällä heilunut 1.5 usd ja alle 1.1 usd tason."

Tämä ei tietenkään ole hyväksi Euroopan ja USA:n väliselle kaupalle että valuutat eivät pysy vakaina toisiinsa nähden. Onneksi on EU:n sisämarkkinat, joita valuuttojen heiluminen ei haittaa, paitsi niiden muutamien maiden osalta joiden valuutta ei ole euro.

USA:lla on tietenkin sama etu kuin euromailla, omat valtavat sisämarkkinat, joita ei haittaa erilliset valuutat, eikä niiden vaihtelu.

"Kruunu on ollut huomattavasti vakaampi euroaikana kuin euro itse."

Kruunua pitää verrata lähinnä euroon, mikä on EU:n päävaluutta. Euro hyödyttää myös Ruotsia, koska kauppaa voidaan tehdä muualle euroilla. Ruotsin ongelma on ainoastaan omat sisämarkkinat ja työmarkkinat, joiden kehitystä ei voi ennakoida, koska kruunun arvo voi muuttua. Ruotsin pahempien kilpakumppaneiden eurosidonnaisuudet, Tanskan kruunun eurokytkös ja Suomen eurojäsenyys ovat kuitenkin auttaneet pitämään ruotsin kruunua vakaana, jos Suomi tai Tanska olisivat toimineet omilla uppoavilla valuutoillaan, myös Ruotsin kruunu olisi romahtanut.

"Rupla romahti ja elpyi kun euro jatkaa kriisiään."

Ruplan romahdus ajoi Suomenkin kriisiin, onneksi rupla elpyy nyt ja sen elpyminen nostaa Suomen taloutta. Mutta Rupla voi romahtaa uudelleen ja se on ikuisesti epävarmuustekijä Suomen taloudelle.

"Se että rahan arvo seuraisi maamme taloutta, olisi meidän etu."

Kunmuiden maiden rahan arvot seuraavat muiden maiden taloutta, eli menee alas, kuten rupla meni, se on Suomen taloudelle tuhoisaa.

Kun kaikki EU-maat ja toivon mukaan myös Venäjä, kuuluvat joskus samaan valuutta-alueeseen, euroon, uppoavien naapurimaiden valuuttojen aiheuttamat riskit Suomen taloudelle poistuvat. Sen jälkeen koko EU-Venäjä alue voi kohdata vahvempana Muualta tulevat haasteet, kuten dollarin tai jenin heikkenemisestä johtuvat haasteet.

Toimituksen poiminnat