Tero Ahtola Suomi takaisin!

Kikysopimus on naurettavan typerä vitsi

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/3642489/Kikysopimus+oli+virhe+++... Hallitus vetää nyt kunniaa omiin nimiin kun taloudessa on hetken ollut nousua. Mitä ovat tuon eteen tehnyt? Vetänyt käsijarrua päälle tappamalla ostovoimaa tuolla naurettavan typerällä kikyllään. Ei ole kerrassaan mitään merkitystä vientiin sillä jos vientiä harjoittavan tuotantolaitoksen palkkakustannuksista otetaan 5% pois. Saati sillä et otetaan se sairaanhoitajalta pois. Talous Suomessa on piristynyt sillä, että euron arvoa suhteessa dollariin on keinotekoisesti manipuloitu velkakirjaostoilla alas noin kolmessa vuodessa noin 30% . Tuotantolaitoksen palkkakustannukset Suomesa on noin 6% liikevaihdosta. Eli sadasta eurosta 6 euroa. Sipilä yritti kikyllään tuosta 6 eurosta ottaa 5% pois eli 0,30euroa mutta ei onnistunut. Kumpikohan on vaikuttanut viennin kasvuun enemmän. Se että kurssimuutos on laskenut euroalueen ulkopuolelle vietävän tuotteen loppuhintaa 30% vai se, että Sippe yritti laskea sitä 0,03% mutta ei onnistunut??? Euro on vahvistunut tänä vuonna 10% ja vahvistuu edelleen kun Draghi aloitti velkaostojen alasajon. Siihen loppu bileet taas Suomen osalta. Ja jos nyt joku ihan vastoin kaikkea historian tuntemusta laput silmillä uskoisi että tuo hallituksen kiky, eli sisäinen devalvaatio voisi toimia edes millään tasolla, niin luulisi olevan päivän selvää, että kilpailevat euromaat tekevät samoin, eli nollaa tuon marginaalisen odotetun kilpailuedun. Sehän oli jo esim. Macronen ohjelmassa. Eli jos kikyllä voisi parantaa vientimme kilpailukykyä, johtaisi se kilpaluun euromaiden välillä siitä että kuka saa kansansa duunaamaan paskimmalla palkalla. Tuossa kisassa meillä ei ole mitään saumaa sijaintimme takia. Pelkästään kylmempi ilmasto ja pidemmät välimatkat keskieurooppaan nähden johtaa siihen, että tarvitsemme enemmän palkkaa kun Saksalaiset. Ainoa ratkaisu on oma valuutta. Jos nyt verrataan tuota kikyn ja kurssimuutoksen vaikutusta, niin katsokaa nyt. Kiky kesti 2 vuotta ja ei onnistunut edes siinä 5% tavoitteessa jonka vaikutus kilpailukykyyn on siis se 0,03% kun taas vajaassa vuodessa kiky on muuttunut 10% valuutan kurssimuutoksen seurauksena.. Puhutaan satakertaisista eroista vaikutuksista. Sipilän kikyn kahden vuoden saavutuksen verran Suomen kilpailukyky muuttuu sillä välin kun Orpo käy paskalla ja muuttuu takas ennen kun Soini ehtii pyyhkimään. Oma valuutta eli ero eurosta on ainoa vaihtoehto Suomen vakauttaa kilpailukyky.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kikysopimus on edesauttanut työllisyyttä, jota kautta kansantalouden kokonaisostovoima on parantunut.

Yksi pieneltä kuulostava askel BKT:n kasvuun kulutuskysynnän kautta on ollut myös kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen, mikä on lisännyt kauppojen myyntiä, vaikka jotkut toisin epäilivät.

Lisääntynyt maahanmuutto on myös kasvattanut kokonais-BKT:ta jo sinänsä.Ihmisten määrän kasvaessa myös BKT kasvaa ja sitä kautta generoi lisää toimeliaisuutta kansantalouteen.

Hallituksesta riippumaton tekijä puolestaan on "normaali" suhdannevaihtelu, mikä Suomen pitkän taantuman jälkeen tarkoittaa investointitarvetta teollisuudessa.

Jos vallankumouksellisiin rakennemuutoksiin ei monistakaan syistä ole ollut mahdollisuuksia, niin useat pienet askeleet oikeaan suuntaan edesauttavat yhteensä tilannetta taloudessa myös merkittävästi.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

"Lisääntynyt maahanmuutto on myös kasvattanut kokonais-BKT:ta jo sinänsä.Ihmisten määrän kasvaessa myös BKT kasvaa ja sitä kautta generoi lisää toimeliaisuutta kansantalouteen."
Tässä juuri näkyy BKT:n vika! Jos saan palkkaa siitä, että siirrän maata lapiolla metrin ja toinen kaveri siitä, että lapioi sen takaisin, niin BKT kasvaa, vaikka mitään ei synny. Koko julkisen sektorin osuus BKT:ssä lasketaan vain kulujen perusteella, koska tuotoksen arvoa ei pystytä määrittämään. Kansantalouden toimeliaisuutta kuvaa parhaiten viennin ja maahan tulleiden investointien arvo, joka sitten jaetaan kotimarkkinatuotannon ja julkisen sektorin palvelujen välityksellä koko kansalle.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Selitä miten se kiky on edesauttanut työllisyyttä? Sehän on jarruttanut sitä pudottamalla ostovoimaa ja vähentämällä uuden työntekijän palkkaamisen tarvetta, koska nykyiset tekevät enemmän samalla palkalla.

Kauppojen aukiolot on laittanut pieniä konkkaan kun toimintaedellytykset tuhottiin ja isoilla on tuosta syystä siinä määrin varmasti kasvua.

Se että pelkästään tänävuonna euron arvonnousu on heikentänyt kilpailukykyämme euroalueen ulkopuolelle 10% ei ole normaalia suhdannevaihtelua, vaan seurausta ekp:n kriisitoimenpittena luodun 1,24 biljoonan tyhjästä luodun euron liikkeelle laskun lopettamissuunnitelmasta.

Siinä ei ole kerrassaan mitään normaalia, vaan olemmr täysin tuuliajolla ja on aivan se ja sama vaikka orpo ja sippe ja soini olis lätkinyt mökillä korttia nämä 2 vuotta. Taloutemme kanssa heidän toimillaan ei ole ollut mitään merkitystä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Selitä miten se kiky on edesauttanut työllisyyttä?"

Se on vähentänyt työvoiman karsimistarvetta kustannussyistä ja tuotannon yksikkökustannusten aleneminen on myötävaikuttanut yritysten menestymiseen positiivisesti, mikä puolestaan on lisännyt työvoiman tarvetta. Ostovoimaahan kiky ei ole alentanut siksi, että työtuntimäärä vuosittain on marginaalisesti alentunut. Tulotasoon se ei ole välittömästi vaikuttanut mitenkään. Kuten tilastoista voimme todetta, työttömyys on alentunut.

"Kauppojen aukiolot on laittanut pieniä konkkaan kun toimintaedellytykset tuhottiin ja isoilla on tuosta syystä siinä määrin varmasti kasvua."

Riippumatta siitä millaisia kaupan rakennemuutoksia on tullut, kaupan kokonaismyynti on selvästi kasvanut ja kasvu alkoi kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen jälkeen.

"Se että pelkästään tänävuonna euron arvonnousu on heikentänyt kilpailukykyämme euroalueen ulkopuolelle 10% ei ole normaalia suhdannevaihtelua, vaan seurausta ekp:n kriisitoimenpittena luodun 1,24 biljoonan tyhjästä luodun euron liikkeelle laskun lopettamissuunnitelmasta."

Euroalue on Suomen taloudelle kaikkein merkittävin alue ja esimerkiksi Ruotsin valuutan kurssi ei ole mitenkään johdonmukaisesti muuttunut, vaan on seilannut euroon nähden puoleen ja toiseen. Tuo spekulaatiosi euron arvon noususta on liian yksioikoinen. Siihen liittyy monta tekijää ja euroalueen talouden kokonaiskehitys on niistä tärkein. Ei mitään valuuttaa keskuspankin keinotekoisilla päätöksillä pitkään korkealla pidetä.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

"Se on vähentänyt työvoiman karsimistarvetta kustannussyistä ja tuotannon yksikkökustannusten aleneminen on myötävaikuttanut yritysten menestymiseen positiivisesti, mikä puolestaan on lisännyt työvoiman tarvetta"

Laita esimerkki. Etsi linkki uutiseen, jossa vientiyhtiön johtaja sanoo, että ovat ottaneet lisää työntekijöitä, koska palkkakustannusten lasku on parantanut kilpailukykyä.

Mikäli työllisyyden kasvu on edellä mainitun seurausta, kuten esität, niin netti lienee täynnä kyseisiä uutisia.

"Riippumatta siitä millaisia kaupan rakennemuutoksia on tullut, kaupan kokonaismyynti on selvästi kasvanut ja kasvu alkoi kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen jälkeen. "

https://www.aamulehti.fi/raha/nain-aukioloaikojen-...

Työllisyyden kasvu luo sitä kaupan kasvua. Ei aukioloajan muutos. Ja aukioloaika loi konkursseja pienyrittäjille ja isot ovat lisännyt väkeä, eli aivan kuten oli etukäteen tiedossa tapahtuvan.

"Euroalue on Suomen taloudelle kaikkein merkittävin alue ja esimerkiksi Ruotsin valuutan kurssi ei ole mitenkään johdonmukaisesti muuttunut, vaan on seilannut euroon nähden puoleen ja toiseen. Tuo spekulaatiosi euron arvon noususta on liian yksioikoinen. Siihen liittyy monta tekijää ja euroalueen talouden kokonaiskehitys on niistä tärkein. Ei mitään valuuttaa keskuspankin keinotekoisilla päätöksillä pitkään korkealla pidetä."

No Saksaan juu viedään täällä rakennettuja saksalaisia autoja, mutta muut suuret vientimaat on Venäjä, Kiina, Ruotsi, Iso-Britannia, usa. Ja vienti Venäjälle on supistettu omaehtoisella hallituksen päätöksellä.

Euron lasku vaikuttaa vientiimme myös euroalueelle, koska euroalueelta taas kilpailijat vievät ulos euroalueen ja tämä tuo markkinaa myös euron sisälle.

En ole spekuloinut mitään vaan esittänyt faktan, että kolmessa vuodessa euron arvo on laskenut ensin 30% ja nyt taas noussut tänä vuonna jo 10%.

"Siihen liittyy monta tekijää ja euroalueen talouden kokonaiskehitys on niistä tärkein"

Kehitys riippuu suurelta osin juuri siitä valuutan arvosta.

"Ei mitään valuuttaa keskuspankin keinotekoisilla päätöksillä pitkään korkealla pidetä"

Korkealla? Sitä on siis pudotettu noilla velkakirjaostoilla, eli arvo on laskettu luomalla reilu biljoona euroa tyhjästä kiertoon.

Sillä on euroalueen talous saatu viriteltyä jaloilleen Suomea lukuunottamatta. Nyt ollaan syklin loppupäässä, jolloin kurssi on taas jo nousussa, juuri kun Suomi vasta alkoi viimevuonna päästä mukaan.

Liian myöhään. Nyt se on tämän vuoden aikana se euron arvo jo noussut yhteensä sen 10% ja tämä kasvurypäys jää Suomen osalta todella lyhyeksi, mikäli euro jatkaa nousuaan.

Kruunun kurssi on euron käyttöönoton aikana heilunut 8 ja 12 euron välillä. On sillä kai jotain merkitystä, että maksaako vientituote 8 miljoonaa vai 12 miljoonaa tuotteen pysyessä samana?

Ostaako Kiinalainen saman tuotteen ennemmin ruotsista vai suomesta, jos se suomesta maksaa 1.200 ja ruotsista 800?

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Lisääntynyt maahanmuutto on kasvattanut valtion velanottotarvetta muutamalla miljardilla.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Suomessa palkkojen osuus arvonlisästä on teollisuudessa luokkaa 80%. Jostain syystä unohdit vertailussasi koko arvoketjun. Aivan kuin metsurille, puuauton kuljettajalle, puuauton huoltomiehille, metsurin ja puuauton kuljettajan työnantajien kirjanpitäjälle jne yms ei maksettaisi palkkaa lainkaan.

Täysin suomalaisesta tuotteesta maksetaan palkkoja noin 80% sen hinnasta. Ei suinkaan 6% kuten tunnuit esittävän.

Ja kyllä, Suomen palkkakustannuskehitys suhteessa kilpailijamaihin on äärimmäisen merkittävää. Kaikki haluaisivat olla Appleja mutta kaikista ei siihen vain ole. Jonkun pitää tehdä halvempia tuotteita jotta kaikilla riittää leipä pöydässä.

Kikyn periaate oli ihan oikea, mutta toteutus käsittämätön. Hallitus olisi voinut ihan omilla päätöksillään laskea työn hintaa ja nostaa tilalle alvia. Sama vaikutus. Tai vielä parempi, leikata sosiaalietuuksia. Se olisi omalta osaltaan nostanut työllisyyttä lisää.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Niin, no mahtaako vientituotteen ostajaa Kiinassa tai usassa kiinnostaa, että miten se jakautuu se raha täällä.

Jotenkin ajattelin, että kun on viennin kilpailukyvystä kyse, niin ratkaisevampaa olisi se, että mitä tuo vientituote maksaa, kuin se, että miten se raha Suomessa jakaantuu.

Täysin suomalaisia tuotteita on aika harvassa.

Yritin tuoda esille sitä, että mitä eroa on sisäisellä devalvaatiolla, eli tällä kikyllä, ulkoiseen devalvaatioon, eli EKP:n velkakirjaostot.

Oli miten oli nuo minun numerot tuosta palkkakustannusten jakaantumisesta, ja vaikka ne palkkakulut olisi 100% liikevaihdosta, niin se kiky olisi täydellisesti toimiessaan pudottanut vientituotteen hintaa vain 5% kun pelkästään tänä vuonna euron arvo esim usd nähden on noussut 10% eli tarvittaisiin kaksi kikyä pelkästään paikkaamaan tuo, mitä tänä vuonna on hävitty kilpailukykyä valuutan arvonnousulla.

Ja juu kikyn periaate on oikea, eli pyrkimys laskea vientituotteen hintaa. Se vaan, että alueilla, missä on sama valuutta, niin sitä kikyä voi parantaa hinnasta puhuttaessa vain kilpailemalla euromaiden kesken, että kuka saa kansansa paiskimaan pisintä päivää paskimmalla palkalla.

Osaamiseen ym yhteiskunnan kautta hoidettaviin asioihin perehtymällä toki nostetaan kilpailukykyä tarjoamalla parempaa, mitä muilla on tarjota, mutta nyt oli kyse kiky-sopimuksesta.

"Hallitus olisi voinut ihan omilla päätöksillään laskea työn hintaa ja nostaa tilalle alvia."

-No sehän laski työn hintaa tarjoamalla sijoittajille bonuksena 3 ilmaispäivää, eli laski työn hintaa.

alvi on jo 24% ja jos samaan aikaan lasket palkkaa ja nostat alvia saman verran, niin se lopputuotteen hinta ei muutu, eli kilpailukyky ei muutu.

"Sama vaikutus. Tai vielä parempi, leikata sosiaalietuuksia. Se olisi omalta osaltaan nostanut työllisyyttä lisää."

-Millä ihmeellä tuo lisää työllisyyttä???

Nyt EKP loi 1,24 biljoonaa euroa tyhjästä velkakirjaostoilla, saaden pankit luomaan lisää velkaa valmiiksi velkaantuneeseen talouteen ja samalla devalvoimaan euron arvoa alas. Se toimi. Tippui 1,5 tasolta 1,1 tasolle, muut ongelma siirtyi veloiksi ja kohta on sama tilanne.

Se mitä olisi voitu tehdä eritavalla, niin olisi tuo reilu biljoona elvytetty setelinä, niin devalvoiva vaikutus olisi ollut sama, joka olisi auttanut yhtäläillä euroalueen vientiä, mutta lisänä olisi tullut kokokansan ostovoiman nousun kautta työllisyyttä.

Nyt siis tuo elvytys jaettiin rikkaille sijoittajille globaaleihi bisneksiin virtuaalimaailmassa, mutta helikopterina esim jonkinlaisena perustuloelvytyksenä jakaen olisi lisäksi luotu kotimarkkinoille ostovoimaa ja säästetty sosiaalikulujen nousussa muuten.

Mutta yhtä kaikki. Tämä euroalueen kriisi saa ehkä vuoden kaks ottaa happea, kunnes ollaan seuraavassa tätä nykyistä huomattavasti vakavammassa velkakriisissä ja tulemme näkemään tuon mainitsemani setelirahoituksen, joka on yleensä se viimeinen keino.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset