Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Rajavalvonnan palauttamien

Miksi aina puhutaan rajojen sulkemisesta, jos yrittää puhua rajavalvonnan palauttamisesta?

 

Rajavalvonta tarkoittaa mun mielestäni  sitä, että sun pitää siinä rajalla esittää henkilöllisyystodistus, eli passi. Miten se on rajojen sulkemista, kun sun täytyy jokatapauksessa muutenkin ottaa se passi mukaan, jos ulkomaille menet? Ainakin itse olen ottanut, jos olen ulkomailla käynyt, eikä se nyt niin hirveästi ole painanut, että siitä haittaa olisi ollut liikaa.

 

Rajallamme pitäisi tuo passi tarkistaa, jotta tiedämme, että kuka tänne on tulossa. Jos sieltä tulee joku lomalle tai töihin tms niin tervetuloa ja mitään haittaa ei tule matkustajalle.

 

Jos sieltä tulee turvapaikanhakija, niin kunhan esittää henkilöllisyystodistuksen, niin katsotaan, että onko oikeutta lähtöpaikan perusteella ottaa asiaa edes käsittelyyn ja jos on, niin odottelee sitä käsittelyä valvotussa tilassa, kunnes saa joko kyydin kotiin, tai turvapaikan.

 

Jos on passi "hukkunut" ja ei muulla keinoin pysty esittämään varmistettavasti sitä lähtöpaikkaansa, niin ei tule rajan yli.

 

Sitä on rajavalvonta!

 

 

Jos meillä olisi käytössä rajavalvonta, niin ensinnäkin pystyisimme huomattavasti paremmin keskittymään niihin, jotka apua tarvitsee ja keillä siihen on laillien oikeus.

 

Lisäksi kaikkein tärkein olisi se ennaltaehkäisevä vaikutus, eli tänne ei edes lähdettäisi väärillä tiedoilla yrittämään, kun tiedettäisiin, että ei pääse rajan yli. Näin jäisi huomattavasti enemmän resursseja keskittyä niihin joilla täältä on oikeus turvapaikkaa anoa.

 

Ja edelleen meillä ei olisi tuhansia palautusmääräyksen saaneita laittomasti maassa olevia  piilossa ja ei tarvitsisi pelätä Turun kaltaisia tapahtumia.

 

Mitä jos Turkin diktaattori päättää tehdä yllärin ja pistää muutaman miljoonaa ihmistä eurooppaan hakemaan turvapaikkaa ja meille tulisikin kymmenkertainen  määrä rajalle populaa, niin pidämmekö edelleen rajat täysin auki päästäen kenet tahansa ilman mitään henkilötietoja rajan yli, kunhan sanoo taikasanan?

 

Vertailun vuoksi tuo, että rajat on täysin auki ja korjaillaan seurauksia ja selvitetään jälkikäteen, on sama asia, kun söisi spagettia, jossa näkee olevan nuppineuloja seassa, mutta antaisi mennä vaan ja sitten menisi lääkärille vinkumaan, että vähän pistelee ja lääkäri sitten poistaisi kalliilla kirurgisella toimenpiteellä ne neulat mitkä löytää ja toivoisi, että sisään ei jää neulaa, joka pistää sydämeen.

 

Miten me

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun puhutaan rajavalvonnasta, niin tulee perustella missä ne rajat kulkevat ja miksi.

Nyt Suomen ulkorajat kulkevat Schengen alueen rajoilla. Toinen vaihtoehto olisi se perinteinen Pohjoismaiden alue. Tässä blogisti peräänkuuluttaa Suomen Tasavallan alueen rajavalvontaa, mutta vastaavasti voitaisiin vaatia vaikkapa läänitason rajavalvontaa. Neuvostoliitossahan oli vielä 80-luvulle asti rajavalvonta suurimpien kaupunkienkin rajoilla.

Hiukan vastaava asia kuin usein viljelty termi omavaraisuus. Pitääkö Kainuun olla omavarainen rukiin suhteen, vaan riittääkö se, että Suomi on omavarainen vai se, että EU on omavarainen? Joka tapauksessahan kainuulaiset silloin nauttivat omavaraisen alueen turvasta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Valtionraja on maantieteellinen linja, joka määrittää valtion kansallisen alueen (maa-alueen, vesialueen ja ilmatilan) eli valtion toimivallan alueen. Yleensä valtionrajoja pyritään valvomaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomalaisiltakin vaaditaan Shengen-alueella virallinen henkilöllisyystodistus eli useimmiten passi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei vaadita lähtökohtaisesti.

Lentoyhtiöt vaativat hekilötodistusta eli useinmiten passia koneeseen nousuun, mutta vaikkapa Frankfurtin päässä kävelet ulos kuin kotimaan lennolta konsanaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Lähtökohtaisesti vaaditaan. Et sinä lentokoneesta ulos pääse jos et pääse sisään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Ei vaadita sen enempää kuin kotimaassakaan. Kotimaankaan lennolle et pääse ilman henkkareita, mutta ei siitä voi päätellä, että Oulu vaatii helsinkiläisiltä passit. Ja on lentoyhtiön oma asia määritellä mitkä dokumentit se kelpuuttaa henkkareiksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kyllä mikäli noudatettaisiin yhteisesti sovittuja pelisääntöjä kuten schengen-sopimuskin edellyttää, niin

"Lisäksi jonkin Schengen-valtion myöntämän oleskeluluvan saanut henkilö voi liikkua vapaasti Schengen-alueella enintään kolmen kuukauden ajan, jos hän täyttää maahantuloedellytykset ja jos hän ei ole kansallisessa maahantulokieltoluettelossa." http://www.formin.finland.fi/public/default.aspx?n...

Tuo siis koskee EU:n ulkorajan ylittänyttä kolmannen maan kansalaista. Vapaan liikkumisen edellytyksenä on myönnetty oleskelulupa EU:n alueelle, joka rajoitetun ajan voimassa muissa kuin luvan antaneessa jäsenmaassa.
Tuo kerrotaan virallisesti ulkoasianministeriön sivuilla, joten kaiketi se on voimassa olevaa tietoa. Anakin se on hyvin järkeenkäypää. Vapaata liikkumista ei siis pitäisi sallia yhdessä sovitun pelinsäännön mukaan turvapaikan hakijoihin kun eivät ole saaneet oleskeluoikeutta ensiksi tulleessa eu-maassa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#4:
Vaikka matkustusasiakirjoja ei tarkistetakaan rajoilla, Schengen-alueella matkustavien on pidettävä mukanaan ne matkustusasiakirjat, joita kukin Schengen-maa vaatii, ja tarvittaessa matkustajan on kyettävä todistamaan henkilöllisyytensä ja kansalaisuutensa viranomaisille.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Eikö itsenäisellä valtiolla luulisi rajan olevan se maan raja. Jos omavaraisuus tähän pitää sotkea, niin sen rajan pitäisi mennä siinä myös. Sen sisällä maksetaan veroa yhteiskunnalle, jonka tehtävä on hoitaa niillä varoilla ja resursseilla maansa asukkaat.

Onhan meillä nytkin ne rajat, mutta ne rajat koskee ainoastaan niitä joilla on passi. Muut voi lompsia sisään muina miehinä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Myös kunnille maksetaan veroja ja tulevaisuudessa ehkä myös maakunnille. Tuolla perusteella niilläkin voisi olla oma rajavalvontansa. Vastaavasti EU:n kautta kiertää myös rahaa (sisään ja ulos) Suomesta. Ehkä joskus maksamme myös EU-veroja.

Asiat eivät enää ole samalla tavalla yksinkertaisia kuin menneessä maailmassa.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Verojenmaksualueeseen liittyy myös se, että on oikeus vaikuttaa, että mitä niillä rahoilla tehdään, jotka veroina maksetaan.

Nyt tämä oikeus on otettu pois Soinin ja kumppanien toimesta. Tuo irronnut ryhmä kaappasi puolueen vallan ja toimii täysin päinvastoin, kuin minkä mukaan ovat äänestäjiltään vallan saaneet.

Siksi joutuu tällaiset kaltaiseni maallikot avautumaan plogeissa, kun tuo veronmaksun mukana oikeutettu äänestämisen kautta tapahtuva vaikuttamismahdollisuus on poistettu.

Mä en ymmärrä Juha oikein sun ponttia noissa kommenteissasi. Mukavaa, että tekstini aktivoi kommentoimaan, ´mutta en näe nyt yhteyttä kommenteissa tuohon kirjoitukseeni?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #8

Ei Kuikalla ole mitään pointtia. Haluaa vain hämmentää, kun ei ole asiaan mitään sanottavaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #31

Jos et ymmärrä niin yksinkertaista totuutta, jonka mainitsin kommentissani, niin otan osaa. Ei sinulla juuri ole mitään pointtia, ellet pysty loogisrationaalisesti kumoamaan jotain esittämääni asiaa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #32

Ahtola kirjoitti rajavalvonnan palauttamisesta ja sinä leikit, että et tiedä mitkä ovat tällä hetkellä Suomen valtion rajat. Typerää trollaamista.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Kohta kun olemme liittovaltio eu:ssa, niin silloin se veronmaksualue on eu alue ja se raja siirtyy sinne eu:n ulkorajalle.

Tämän ovat Suomen kansalaiset valinneet tavoitteekseen äänestämällä kokoomusta, keskustaa, demareita, vasureita, vihreitä, tai näitä kenellä ei ole puoluetta, eikä osaa päättä nimeään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Tämän ovat Suomen kansalaiset valinneet tavoitteekseen"

Näin on. Kuulut vähemmistöön ja ainahan demokraattisessa valtiossa saa erilaisia mielipiteitä olla.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Näin on. Kuulun vähemmistöön ja siitä vähemmistöstä vielä erittäin pieneen ryhmään, jolla on myös oma mielipide telkkarista opitun lisäksi ja vielä siitä marginaaliporukkaan, joka myös sen mielipiteen kertoo julkisesti.

Se vaan harmittaa, kun esitän mielipiteen/asian, niin siihen ei saa vasta-argumentteja, että miksi olen esittämässäni asiassa väärässä, sillä jos en ole asiassani väärässä, niin sittenhän olen oikeassa ja jos olen oikeassa, niin miksi ei toimita sen mukaan?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Vasta-argumentteja olen esittäyt juuri niin kuin tässä yhteydessä niitä tulee esittää.

Ihmettelit ylempänä kuinka nämä kommenttini liittyvät aiheeseen, mutta toki ne liittyvät saumattomasti. Kyse on "meidän" rajavalvonnastamme ja olen pyrkinyt tuomaan esille sen, että on märittelykysymys keitä ne "me" ovat.

Itse pyrit määrittelemään sen veronmaksualueen kautta, mutta senkin määrittelyn osoitin puolivillaiseksi huomauttaessani, että veroja maksetaan kovin monille erilaisille alueille ja tulevaisuudessa vielä enenevässä määrin.

Valtioiden rajojen kaikkivoipaisuus on eritoten Euroopassa laimentunut ja rinnalle on tullut monia muitakin erilaisia rajoja.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #11

Ok, eli pointtisi oli, että kun Suomessa on kuntia, joille maksetaan veroa ja sitten vasta valtiolle, niin sen takia ei oikeastaan voi olla valtiolla omaa rajaa?

Olen itse sitä mieltä, että meillä kuitenkin on ja tuleekin olla valtiolla raja, vaikka meillä täällä sisällä onkin kuntia ja jatkossa ehkä maakuntia, joissa on omat veronmaksualueensa.

Onhan se ajatuksena hienoa, että ei olisi mitään rajoja, mutta mä en oikein ymmärrä, että miten se käytännössä toimisi.

Itse uskon, että jossain kohti tulee kantokyky vastaan, jolloin ei enää pystytä huolehtimaan kaikista, jotka päättävät tänne tulla ja silloin ei myöskään kyetä kestävästi enää hoitamaan myöskään alkuperäisväestöä, eli Suomen kansaa.

Niin kauan, kun meillä ei ole määritelty, että missä tuon kantokyvyn raja menee ja miten sitä seurataan ja valvotaan, niin odotamme vain sen ylittymistä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Tietysti valtionkin raja on määritelty, samalla tavalla kuin kunnan raja tai maakunnan raja, mutta kyse olikin siitä millainen rajavalvonta järjestetään. Onko se samanlainen kuin Schengen-rajalla vai samanlainen kuin kunnanrajalla tai jotain muuta.

Täysin rajaton maailma on ainakin toistaiseksi vielä utopiaa ja kaukaisuudessa, eikä sellaiseen ole syytä keintekoisesti kiirehtiäkään. Mutta Eurooppa alkaa olla hyvinkin lähellä sitä kehitysvaihetta, jolloin riittää, että Eurooppa valvoo vain omia rajojaan yhteisenä yksikkönä USA:n tavoin.

Tuossa ylläolevassa kommentissasi tuli rivien välistä esille se edustamasi ajattelutavan tyypillinen harhaluulo, että kovin moni olisi nimenomaan Suomen alueelle tyrkyllä. Ei täällä maailman valtaosan mielestä elämä kovinkaan auvoista ole. Syrjäinen arktinen kolkka, jossa asustelee toimeentulostaan kamppailevia jäyhiä ihmisiä siellä täällä. Pikemminkin suomalaiset haluavat muuttaa Espanjan Aurinkorannikolle, Australiaan, Floridaan tai muihin vastaaviin paikkoihin pakoon oman maan realiteetteja.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #20

Joo muuten ihan ok näkemystä, mutta 30.000 ihmistä muutamassa kuukaudessa vuonna 2015 ei ole mielestäni tyypillinen harhaluulo vaan toteutunut fakta.

...mutta kyse olikin siitä millainen rajavalvonta järjestetään...

Nimen omaan juuri siitä oli kyse. Itse kirjoitin, että mun mielestä kannattaisi järjestää se rajavalvonta niin, että rajaa ei voi ylittää ilman pätevää syytä, eli toisin kun nyt.

Eli nyt se voidaan ensin ylittää ja sitten katsotaan, että oliko syy ylittää ja nähdään suuri vaiva tuon syyn selvittämisessä ja hukataan valtavasti resursseja sellaisten selvittämiseen ja elättämiseen, joilla ei syytä ole. Lisäksi nyt edelleen vielä elätetään, vaikka on todettu, että syytä ei ollut.

Kuten kirjoitin, niin raja tulisi ylittää vasta kun on todettu, että onko tänne asiaa vai ei.
Turvapaikanhakijoiden kohdalla tulisi olla valvotussa eristetyssä tilassa siihen asti kun asia on selvä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #21

Tiukempaa kontrollia tietysti saadaan aikaiseksi Schengenin sisärajatarkastusten kautta, mutta perusperiaatteena tulee olla Schengenissä sen tarkoituksen mukaisesti se, että kaikki tarkastukset tehdään sen ulkorajoilla ja Schengen alueella olevilla on oletettavsti oikeus sillä alueella oleskella. Vielä tiukempaa tarkastuskäytäntöä edustaisi sitten läänin rajoilla suoritettavat tarkastukset tai kuntien rajoilla suoritettavat.

"Joo muuten ihan ok näkemystä, mutta 30.000 ihmistä muutamassa kuukaudessa vuonna 2015 ei ole mielestäni tyypillinen harhaluulo vaan toteutunut fakta."

Se oli aika omituinen tapaus. Tulijat olivat pääasiassa irakilaisia. Ilmeisesti jossain oli tehty jonkinlainen "action", joka käynnisti moisen kertaluontoisen "invaasion" Ruotsista tai Ruotsin kautta. Taustoja ei liene selvitetty kunnolla.

Yleisesti ottaen on kuitenkin ymmärrettävä, että monista miljoonista pakolaisista aina joku ripe päätyy tännekin peräpohjolaan, mutta minään kullankaivajien Alaskana tätä ei pidetä. Yksi prosentti suomalaisista asuu pelkästään Espanjassa, mutta 30 miljoonasta Euroopan ulkopuolelta saapuneesta pakolaisesta 99,8% on valinnut asuinpaikakseen jonkin muun maan kuin Suomen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Minä olen varma että Suomen itsenäisyyden kannattajat ovat merkittävä enemmistö.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Varmasti näin, allekirjoittanut mukaan lukien.

Mutta itsenäisen valtion kansalaiset voivat tykönään päättää oman rajavalvontansa tiukkuudesta tai väljyydestä. Samoin he voivat tehdä kansainvälisiä sopimuksia tästäkin asiasta.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Itsenäisyytemme on aika lailla haihtunut eu:n myötä ja sen totaalinen loppu on lähitulevaisuudessa toteutuva EU:n liittovaltio.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Taas voisi kaiken höpinän jälkeen muistuttaa, että vaaleissa valitaan ne puolueet, jotka sitten sitä rajavalvontaa haluavat kiristää, niitä on tällä hetkellä yksi eduskunnassa, ja sille sitten vain ääniä, jos uskoo sen tilanteen jotenkin muuttavan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kun rajalle tulee turvapaikanhakija, niin on ihan yksi lysti onko niitä papereita vai ei. Silloin alkaa turvapaikkakäsittely. Aina. Rajavalvonnan lisääminen Shcengen alueen suuntaan ei vaikuta asiaan yhtään millään tavalla. Itärajallamme valvonta on ihan kohdallaan.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Mikään sopimus ei "määrää" että se turvapaikan hakija pitää päästää maahan. Jos olen väärässä niin kaivappa esille todiste siitä.

Tommi O. Pälve

Nuppineulavertaus on kyllä loistava! :D

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Entäs kun muukalainen ilmaantuu Rovaniemelle taikka Kajaaniin ja kukaan ei ole rajalla huomannut. Jos haluaa tulla laittomasti maahan voi 'uida' joen yli ei tarvitse tulla Haaparannan kautta Tornion tulliin. Suomella on maarajaa kolmisen tuhatta kilometriä ja varsinkin länsirajojen valvontaan ottaminen vaatisi paljon maahanmuuttajia valvontatehtäviin, kun suomalaiset eivät halua muuttaa erämaihin - no tuskin maahanmuuttajatkaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Joku koiranleuka voisi todeta, että laittomasti maahan tulleet maan rajavalvojina olisivat kuin pukkeja kaalimaan vartijana, ehkäpä jopa kirjaimellisesti ...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Miksi aina puhutaan rajojen sulkemisesta, jos yrittää puhua rajavalvonnan palauttamisesta?

Aivan oikein. Se, että valvotaan henkilöliikenenttä, ei estä sellupaaleja kulkemasta rajan yli vientimaihin.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Jos rajoja haluaa valvoa, niin ensin ne täytyy sulkea. Avoimia rajoja, kuten Ruotsin ja Norjan, ei voi valvoa. Paitsi lukuun ottamatta niitä ihmisiä, jotka kulkevat raja-asemien kautta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kaikessa tapauksessa kansainvälisen kaupan sotkeminen, kuten usein näkee kirjoitettavan, henkilöliikenteen valvomiseen on täysin asiantuntematonta.

Jos haluamme estää ei-toivotun henkilöliikenteen, ei se mitenkään vaikuta biojalostustehtaiden tuotteiden vientiin.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kuikka voisi kertoa saivartelunsa sijaan että miksi Ruotsi ja Tanska saa valvoa rajojaan ja vaatia passia kulkijoilta. Taitaa moni muukin "shengen maa" tehdä niin.

Toimituksen poiminnat