Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Suhteellinen vaalitapa. Kunnallisvaalit on puoluevaalit?

No niin, vaalit takana.

Itselläni tuntemukset on kaksijakoiset. d´Hontin menetelmä tuli tutuksi..

Forssassa on 43 paikkaa valtuustoon. 1,6% äänistä, eli 142 ääntä oli kymmenenneksi eniten kaikista ehdokkaista, mutta kun olin ainoa Ipun edustaja, niin ei tietenkään riitä mihinkään.  Viimisen paikan vei kokoomuslainen 40 äänellä vertailuluvulla 184,900.

Eli 43 ääntä lisää olisi tarvittu.

Olisi ollut helppo homma, jos olisi ollut muutama ehdokas Ipulla enemmän, mutta ehdokasasettelu oli haastava, koska IPu sai kannattajakortit kasaan vasta ihan loppumetreillä, ennenkun ehdokkaat piti olla jo valittu.

Oma vika siis ja järjestelmä on kaikille sama, mutta kun 32 ihmistä pääsee valtuustoon pienemmällä äänimäärällä kun minulla oli niin tietysti hieman harmittaa ja miettii, että miksi näin on.

Itseäni harmittaa, kun tuntuu siltä, että olen ikäänkuin pettänyt äänestäjäni.

Laskin piruuttani, että miten olisi vaikuttanut, jos kunnallisvaalit olisi henkilövaalit, eikä puoluevaalit.

Meillä Forssassa jos valtuustoon menisi 43 eniten ääniä saanutta, niin SDP menettäisi 3 paikkaa, Kokoomus 2 ja VAS 1 ja Persut olisi saanut 3 paikkaa lisää ja KD, IPu ja VIH kukin yhden lisää.

Eniten siis suhteellinen vaalijärjestelmä kouraisi täällä persuja, sillä suoralla laskennalla persut olisi noussut vasureitten ohi 4. suurimmaksi.

Ja eniten suhteellinen järjestelmä auttaa tietenkin isoja ja isojen ehdokaslistojen puolueita, eli meillä sdp ja kokoomus ja vasurit. Keskustalla oli myös laajat listat, mutta niihin tuo tällä kertaa ei olisi vaikuttanut.

SUHTEELLINEN VAALITAPA:

Tähän loppuun vielä tiivistelmä tuosta vaalitavasta joka meillä on, jos joku ihmettelee, että miten tuo toimii.

Eli suhteellisessa vaalijärjestelmässä puolueen kaikkien ehdokkaiden äänet lasketaan ensin yhteen ja jaetaan sitten ehdokkaiden kesken niin, että eniten ääniä saanut saa vertailuluvukseen tuon koko yhteenlasketun äänimäärän. Toiseksi eniten ääniä saanut saa yhden kahdesosan ja kolmanneksi eniten yhden kolmasosan jne.

Eli jos puolueen yhteenlaskettu äänimäärä on 1000 niin puolueen eniten ääniä saanut saa vertailuluvukseen tuon 1000 ääntä ja toinen 500 ja kolmas 333.333 ja neljäs 250.  Ja noi valtuustopaikat sitten laitetaan tuon vertailuvun mukaan, eikä niiden oikeiden äänestystulosten mukaan.

Tästä johtuen Forssassa mun 142 ääntä ei riittänyt ja kokoomuslaisen 40 ääntä riitti, koska koko kokoomus sai yhteensä 1849 ääntä ja tuo 40 ääntä saanut oli kokoomuksen kymmenneksi eniten ääniä saanut, jolloin se sai vertailuluvukseen 1:10 osan tuosta 1849 äänen kokonaispotista, eli 184,900.

 

Mutta tämä tappio on nyt analysoitu ja suurin syy siihen oli, että ei ehtinyt saada puolueeseen muita ehdokkaita.

Persujen kannattaa myös täällä Forssassa laittaa tulevissa vaaleissa listat kuntoon. Persut keräsi 626 ääntä 10 ehdokkaan voimin, mutta samasta syystä, kun IPU:lla, niin meni muutaman ehdokkaan äänet hukkaan.

Tästä olen oppinut nyt sen verran, että tulevissa vaaleissa pitää harkita vaaliliittoa, tai sitten pitää puolueen ohjelmaa pehmentää siten, että saamme lisää kyvykkäitä ehdokkaita, tai jos ei puoluetta saa muutettua niin, että siihen saa lisää kannatusta uusien ehdokkaiden muodossa, niin pitää perustaa kokonaan uusi puolue.

Vaaliliitto olisi minkä tahansa puolueen kanssa toiminut minun kannalta ja kaikkien muiden paitsi kokoomuksen kanssa siitä ei olisi ollut haittaa pääpuolueelle.

Mutta tällainen analyysi tuli tehtyä ja on tästä nyt jotain opittu, ettei samaa virhettä pääse käymään uudestaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Mahdolliset maakuntavaalit ovat jo 28.1.2018. Nyt kysytään puolueilta turnauskestävyyttä ja meille haastajille olisi yllätysvoittoja tarjolla, kunhan vain rivit saadaan nopeasti kuntoon ja suunnitelmat tehtyä.

Juuso Hämäläinen

Tietenkin ainut demokraattinen vaalitapa on suora henkilövaali. Kaikki kiilapojat ja puoluejärjestelmä vesittää demokratiaa. Jos demokratia on siis tavoite.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Jos puoluetukea maksetaan verovaroista kymmeniä miljoonia eduskuntapuolueille, jotta voivat mainostaa lehdet täyteen ja minuutin välein telkkarissa, mutta ei euroakaan pienille haastajapuolueille ja vaaleissa eduskuntapuolueiden ehdokkaat saavat koko puolueen äänet, että varmaan ei valta voi muuttua, niin ei voida puhua demokratiasta.

Mutta niillä mennään mitä on. Ei auta itkeä järjestelmän perään, kun sitä ei kukaan muuta, ennen kun joku uusi pieni puolue sen muuttaa.

Pitää tehdä lisää töitä ja raivata tie sinne missä päätökset tehdään, että nämä epädemokraattiset erikoisuudet saadaan korjattua.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Demokratiassa, tietenkin, on tarkoitus, että päättäjät edustavat äänestäjien kannattamia ohjelmia eivätkä omia naamataulujaan.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Elikkä olet samaa mieltä, mitä otsikkoon kirjoitin, että kuntavaalit on puoluevaalit, eikä henkilövaalit.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Mitä mieltä olet tuosta noin 30 miljoonan puoluetukipotista, joka verovaroista annetaan eduskuntapuolueille?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #7

En kannata. Tuki joko äänien mukaan kaikille vaaleissa mukana oleville puolueille tai sitten ei kellekään mitään. Tämä olisi demokraattista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #8

Ei minulla kummempaa olisi sitäkään vastaan, että tuki jaettaisiin äänimäärien suhteessa rekisteröityneille puolueille. Etteivät toiveet kohoaisi ylettömiksi, muistutan että viime vaaleissa Piraatit saivat äänistä 0,85%, IPU 0,46% ja muut pienpuolueet vähemmän.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #9

Olet oikeassa, mutta pienetkin summat olisivat näille mainituille puolueille merkittävää tukea, jonka avulla toimintaa saadaan enemmän esiin ja eteenpäin.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #9

0,5% olisi noin 150.000euroa 30 miljoonan puoluetuista.
Se on aika paljon enemmän kun 0 euroa.

Olisi voitu saada vaikka Forssaan yksi lehtimainos joka olisi ollut 100% enemmän kun nyt oli.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset