Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Mitä kysyisin Juha Sipilältä?

Pääministeri Juha Sipilä on tulossa Forssaan käymään juttelemaan kansalaisten kanssa ja mietin, että mitä kysyisin Häneltä tilaisuuden tullen.

Laitanpa tähän kolme kyssäriä, mitä tulee ekana mieleen,  jos en kerkee paikalle Pääministeri Juha Sipilää morjenstaan, tai en saa suun vuoroo.

1. Mitkä nykyisen hallituksen toimista on ne oleellisimmin vaikuttaneet asiat, joista hallitus nyt niittää kunniaa?

Kysyn siksi, koska minulle on muodostunut käsitys, että viimeaikaiset talouden positiiviset merkit on peräisin kotimarkkinoilta ja kotimaisen kysynnän kasvusta.

Se mitä  minulle on jäänyt hallituksen toimista mieleen, niin hallitus on keskittynyt kilpailukyvyn nostamiseen viennin parantamiseksi pakottaen ihmiset työskentelemään muutaman päivän vuodessa ilmaiseksi, eli palkanalennuksia. Minulle on epäselvää, että miten tuo palkkojen alentaminen, eli ostovoiman huonontaminen tukee tuota kotimarkkinoiden nousuvirettä.

En ole pahemmin nähnyt uutisia, missä vientiyritykset olisivat lisänneet työvoimaa sen takia, että olisivat saaneet lisää tilauksia johtuen siitä, että teemme 6 minuuttia pidempää päivää. Eikö tuo sisäisen devalvaation tuoma ostovoiman heikentyminen riskeeraa tuon orastavan kasvun kotimarkkinoilta?

2. Jos kuitenkin olisin väärässä ja kävisi niin, että Suomen vienti lähtisi nousuun ja loisi työpaikkoja ja kääntäisi kauppataseen positiiviseksi ja kääntäisi velkaantumisen palkkojen alennuksen ansiosta, niin miksi uskot, että muut maat eivät toimisi kohta samoin, jolloin palaisimme tämän hetkiseen kilpailukykytilanteeseen?

Pitäisikö sitten laskea taas lisää palkkoja ja tasapainottaa taloutta ja uudistaa ja muutella rakennetta ja lisätä valinnanvapauksia, eli yksityistää lisää ja ottaa lisää valtionvelkaa yksityisiltä sijoittajilta, kun omaa rahapolitiikkaa meillä ei ole euroliitoksemme takia.  Eikö se johtaisi siihen, että meillä olisi eu-maiden kesken kilpailu siitä, että minkä maan pääministeri saa kansansa paiskimaan pisintä päivää huonoimmalla palkalla? Sitäkö me tavoittelemme?

3. Jos palkkojen alentaminen on nyt se juttu, millä Suomi saadaan nousuun, niin kysyn, että mitä tapahtuu asuntojen hinnoille, kun suuri määrä ihmisiä haluaa muuttaa nopealla aikataululla samalle alueelle asumaan?

Ja jatkoksi siihen, että mitä tapahtuu työn hinnalle alueella, missä on kallista asua ja nostaako se kierre toinen toisiaan vielä lisää? Miksi haluamme keskittää kaiken suuriin yksiköihin ja ehdon tahdon tällä toimella nostamme asumisen ja työn hintaa ja huonomme siis kilpailukykyämme suhteessa maihin, joiden keskukset kasvaa sitä mukaa kun syntyy enemmän ihmisiä kun kuolee, eikä kiireellä, kun on pakko muutta työnperässä ja palveluiden perässä?

Kumman maan palkat pysyy matalempina. Sen, missä ihmiset pysyvät siellä missä on taloja riittävästi vai se, missä ihmiset hylkäävät kotinsa ja kilpailevat asunnoista siellä missä niitä ei ole?

Eikö nuo kaksi hallituksen suurinta agendaa ole hirveästi ristiriidassa keskenään?

4.Bonus kyssäri vielä. Kun Suomen kansasta ylivoimaisesti suurin osa ei halua asua isossa kaupungissa vaan mieluummin pienessä kaupungissa, tai maaseudulla, niin miksi haluatte tuhota ihmisten haaveet tekemällä mahdottomaksi asua sellaisessa ympäristössä missä ihmiset haluisi asua?

Eikö yritysveron suuruudella voisi ohjata, että minne syntyy töitä? Pienempi vero% alueella missä on vapaana työvoimaa ja asuntoja tyhjillään ja halvempaa työvoimaa, niin yrityksen kilpailukyky kasvaa, sosiaalimenot pienenee työpaikkojen myötä, kasvukeskusten asuntopula hellittää, työn hinta lakkaa kasvamasta myös isoissa kaupungeissa. Kaikki voittavat ja ei tarvii rakennella uusia suurkouluja, kun ihmiset pysyvät nykyisissä ja ei tartte vatuloida soten kanssa, kun riittää veroa maksavia asiakkaita pitkin Suomea.

5 Vielä yksi kyssäri vain sinulle ja vai tänään. Jos Ranskan ja Hollannin tulevat vaalit ei vielä tuhoa eu:ta lopullisesti, niin miten näet, että euro voisi selviytyä ilman, että eu:sta tulee liittovaltio? Voiko nykyinen euro toimia, koska meillä on kokoajan jäsenmaita erilaisissa taloustilanteissa ja jos hillitään jonkun maan talouskasvun ylikuumenemista koron nostoilla ja lopetetaan elvytys, mutta toinen maa kuten Suomi on vielä taantumassa ja tarvitsisi edelleen halvalla luotua velkaa ja elvytystä, niin miten se voi koskaan toimia?

Pärjäisikö Suomi paremmin omalla rahapolitiikalla pitäen oman valuutan vakaana tähdäten maltilliseen inflaatioon ja toimien optimoidusti omien tarpeiden mukaan vai pärjääkö Suomi paremin jatkaen eurossa, jolloin me emme koskaan tiedä, mitä kriisiä seuraavana kuukautena eletään, minkä maan pankkien holtittomasti luotua velkaa maksamme yksityisille sijoittajille ja mitä meidän koroille tapahtuu riippumatta oman maan tarpeista.

Onko eu-aikana korko pysynyt samana vai noussut vai laskenut, jos otetaan huomioon koko maan kansalaiset, hintojen nousu suurinta tuloluokkaa kohden ja koron laskeminen? 20 v sitten asunto maksoi 300.000mk+saman verran korkona ja nyt se maksaa 100.000 tai 300.000 riipuen alueesta + 20-40te korkoa ja suurella osalla palkat ei pahemmin ole noussut, niin miten sen koron kanssa on käynyt?

Lisäksi vielä kysyn, että miksi ostovoimaa mitataan niin, että koko palkkasumma jaetaan palkansaajilla?

Tuo ei kerro mun mielestä todellista ostovoimaa, koska jos sulla on tili tyhjä ja saat satasen, sä käytät sen, mutta jos sulla on tilillä 10.000e ja saat satasen niin sä et käytä sitä. ELi kun palkkojen nousut kasaantuu suurituloisille, niin pienempituloisten ostovoima ei kasva, eli lukumäärä siitä, että monellako on ostovoimaa olisi tärkeämpi kun se ostvoiman euromäärä yhteispotissa.

 

Muutta huomenahan se selvii kun kysäsee.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Kysymys 1, Mayer Turku ja Uudenkapungin autotehdas rekrytoi, mutta tuskin syy on kikyssä, vaan oikeanlaisesta osaamisesta , jolla on kysyntää maailmalla.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

En ole ainakaan itse kuullut näiden sanovan, että syy olisi kikyn, tai että nuo olisi jäänyt toteutumatta ilman kikyä. Toki tuskin kikystä haittaakaan on ollut, mutta selkeää syy-yhteyttä minä en ole nähnyt siinä määrin, että hallitus voisi sillä niittää mainetta ja kunniaa.

Luin juuri jotain HS:n artikkelia Saksan ja Ranskan eduista. Siinä työn hinta oli aika lailla 33e tunti molemmilla, kuten Suomessakin.

Saksassa isompi palkka ja pienemmät sosiaalikulut kun Ranskassa, mutta kokonaishinta sama.
Jos puhutaan Ranskalaisesta ja Saksalaisesta autosta, niin lienee ilmiselvää, että kilpaillaanko hinnalla vai laatuvaikutelmalla?

Ja kun ottaa huomioon, että tuollainen kaupassa 70.000e maksavan mersun valmistuskulu, eli hinta tehtaalta ulos rullatessa on tuskin viittä tonnia, niin se työnhinta ei voi olla tärkein asia kun mietitään, että kenen annetaan tehdä tätä Mersua ja missä.

Laivoista en tiedä, mutta mulla on uskomus, että laivojen kilpailukyvyssä on aika paljon tekemistä monella muulla asialla kun sillä, että mihin maahan se Euroopan halpatyövoima matkustaa näitä paatteja hitsaamaan.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Jos vientiteollisuudessa palkkakulut ovat luokkaa 20%, niin ei kai kikyllä ole kilpailukyvynkanssa mitään tekemistä. Muut asiat ratkaisevat menekin. Kiky ja hallituksen politiikka ylipäätään mahdollistaa kohtuullisen hyvin kehittyvät osingot, eipä juuri muuta.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #6

Olen samaa mieltä, mutta pitäisikö olla huolissaan siitä, että kun taloudessamme nyt on ollut pientä valopilkkua, joka on tullut kotimarkkinoilta kotimaisen kysynnän kautta, niin tämä kiky uhkaa torpata tuota kasvua heikentämällä ostovoimaa juuri siellä, missä siitä nyt kaikkein eniten hyödyttäisiin?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #7

Varmaankin pitäisi edistää kotimaista kysyntää silloin, kun viennistä ei ole apua. Vaan mitenkä sitä voi edistää muutoin kuin velalla. Jos näyttää pitkässä juoksussa siltä, että vienti ei piristy, velkaakaan ei silloin parane huimasti lisätä. Niin että kärvistellään tässä vaan, kun muukaan ei auta. Jospa tämä euro-orjuus joskus helpottaisi.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Hyvät kysymykset. Toivottavasti saat myös vastauksia. Jos vielä laitat saamasi vastaukset tälle palstalle, niin me kyllä mielenkiinnolla niitä luemme.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Näinkö Suomi nousee työttömien 0 euron palkalla"työllistettynä"?

Perustulo
-joka otetaan huomioon tulona toimeentulotuessa,on myös työttömille vastiikkeellinen. Ei muille jolla on jo tuloja?

Koska SOTE kuuluu myös sosiaaliturva niin:

Koska eduskunta lopetta Kelan tukien kahdet eri säännöt jotka alkoi -94?
Vuonna 2014 toimeentulotuen etuuksia sai 393 336 henkilöä.
-Kansalaisten "ihmiskokeilun" kauanko perhe elää toimeentulotuella ,miinus ALV 14%-24%.Täydentäen elantoaan kauppojen hävikkiruualla ja EU ruoka-avulla ,Hurstin leipäjonoissa.

A)-Tutkimusprofessori Olli Kangas Kansaneläkelaitokselta
- Perusturvan taso toimeentulotuessa vuonna 1990 oli 418 euroa ja tällä hetkellä se on kuluttajahintaindeksillä muutettuna 417 euroa
(Hinnat laskettu -90 hintojen mukaan elantoon,ilman ALV.)
Yle 6.1-11

B)-26.01.2011
Lapsilisä ei kuulu köyhille
Ylen
lapsilisä lasketaan yhä tuloksi toimeentulotukea saaville.
On laskettu pian 17 vuotta, vuodesta 1994 lähtien.

C)Nämä etuudet eivät täytä Euroopan neuvoston sosiaalisen peruskirjan vaatimuksia
Sosiaalinen peruskirja edellyttää, että minimimäärien tulee olla 970 euroa kuukaudessa vuonna 2013.
Työmarkkinatuki ja toimeentulotuen perusosa jäivät selvästi alle 50 prosenttia mediaanitulosta.(Nyt 487e/kk yhdelle)

C)-Tanska missä on myös työttömillä 0 euron työtä,toimeentulotukea vastaan:
-täysi toimeentulotuki Tanskan kansalaiselle tai maassa pitkään asuneelle on
1 490 euroa kuussa.
Kela 18.1-16

N.50 000 lapsiperhettä köyhintä ei saa lapsiperheen tukia-94-17

Toimeentulotuesta vähennetään tulona pois:
Perustulo,peruspäiväraha,työmarkkinatuki,asumistuki ym

-Mitä muut saa tulojensa päälle kaikki Kelan etuudet mihin on oikeutettu.

Mitkään selitykset ei selitä tätä Perustuslain ,yhdenvertaisuuslainkaan takia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK.Sopii heittää kaikille etenkin Kepu,kok,Rkp,Krst.puolueille, jotka tuen ehdot teki-94 toimeentulotukeen .Nyt myös PS perustulo ,myös sama kuin edel.-16
Muut tuet vähennetään toimeentulotuesta .

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sipilältä en kysyisi edes kellonaikaa. Tieto pitäisi joka tapauksessa tarkistuttaa.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Kellonajsta pieni tsoukki. Kun turkulaiselta kysyy, että paljonko kello on, niin turkulainen kuulemma esittää siihen tarkentavan vastakysymyksen, että nyt vai.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Savonlinnan torilla saa vastauksen : Ai miunko ?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Minä en kysyisi mitään, vaan toteaisin, että meille hallintoalamaisille on tullut ongelma pääministerimme opiskelusta yhteiskunnan johtajana olemisesta. Varsinkin siksi, että "käskytysten" edellyttämään taustatyöhön ei ole riittänyt riittävästi osaamista. Päätellen hallituksen toimien edes takaisin junnaamisesta. Laki esitysten antamisista ja takaisin vetämisistä.

Toivoisin, että pääministerimme jossain vaiheessa kävisi peilin edessä. Tosin sieltä ehkä epämiellyttävästi hänen näköisensä kuvajainen varmaan ilmoittaisi, että tupeloimiseksi on mennyt.

Toimituksen poiminnat