Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Mitä tarkoittaa populisti ja populismi?

Noita kahta sanaa viljellään melkoisesti uutisissa.

Mitä ne oikein tarkoittaa? 

En tiedä sit niin, mut ei populisti ainakaan oikein kehulta kuullosta. Itseasiassa mulle tulee sellainen mielikuva, että sanalla tavallaan kyseenalaistetaan kaikki mitä tämä kyseisellä sanalla korostettu henkilö, tai puolue sanoo.

Harvoin kukaan itseään, tai puoluettaan kutsuu näillä sanoilla, joten siksi, se jotenkin tuntuu, halventavalta ilmaisulta, eli haukkumiselta.

Lisäksi jos kyseisiä sanoja käytetään puolueesta, niin yleistetään koko porukka, eli silloin se on eräänlaista rasismia. Eikö se ole tuhmaa yleistää?

 

Oliko se Katainen muistaakseni, kun tuossa muutama kk sitten sanoi, että populisti esittää yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin asioihin.

Vai onko se kuitenkin niin, että ei-populisti esittää monimutkaisia ratkaisuja yksinkertaiseen asiaan? Kumpi parempi?

Maailman tilanne on monelta osin, kuten ihan eu:n ja Suomenkin tilanne sellainen, että ei oikein tunnu toimivan homma ja silloin on melko ymmärrettävää, että politiikkaan tulee haastajia, koska asiat menee aina vaan pieleen, niin varmasti alkaa ihmiset ihmetteleen ja kyseenalaistamaan politiikkoja ja Heidän väitteitään.

Kyllä jossain kai on vikaa, kun eu meinaa hajota, euro romahtaa, isot vallat sotii, maailmantalous sakkaa, ilmasto prakaa ... lista olisi loputon. Toki hyvääkin taahtuu.

Pitäisikö sen ei-populistin ennemmin kumota noita "populistin" haastamisia, kun sivuuttaa asia aina yksinkertaisesti esittämällä haasteen populismiksi?

 

Mitä populisti ja populismi Sinun mielestä tarkoittaa ja onko mielestäsi oikein, että ketä tahansa ihmistä, tai puoluetta voi tuolla sanalla kutsua?

Näen sen uhkana, koska olen nähnyt esim. median käyttävän noita sanoja mielipiteen muokkauksessa vähättelemällä populistiksi kutsutun poliitikon puheita ja tavallaan leimaamalla kaikki valheelliseksi, tai kyseenalaiseksi, mitä populistin suusta tulee, tai populistipuolueen puolueohjelmassa ja esityslistassa lukee.

 

Onko populisti sana eliitin propagandaa, rasismia, vai mitä se on, vai onko multa vaan jääny jokkut lääkkeet ottamatta ja keksin omassa päässäni asioita?

 

Lisään vielä, et jos tuolla sanalla ei ole tarkoitus millään tavalla kyseenalaistaa henkilöä tai puoluetta, niin miksi sitä sitten käytetään ja jos taas sillä on tarkoitus leimata kyseinen ihminen tai puolue johonkin erikoiseen ryhmään, niin onko se oikein ja sallittua tällaisina aikoina, kun paljon puhutaan sananavapaudesta ja rasismista, vihapuheesta jne.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Jaakko Paasonen

Helsingin Sanomista ( HS) on tullut ylimielinen roskalehti,joka käyttää juuri näitä itse määrittelemiään ns. populistisia juttuja mm.lehden MYYNTIIN....

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Luit ilmeisesti edellisenkin kirjotukseni. Myönnän, että mulla meni herne nenään tuon HS kanssa :)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Suomalaisista puolueista puhuttaessa populistiseksi kutsuttaneen useimmin Perussuomalaisia. Tuo on tietysti luonnollista, kun puolueen puheenjohtaja sen sellaiseksi on määritellyt. Luulisi hänen tietävän, kun on opinnoissaan ilmiöön syventynyt ja itse ollut puoluettaan pitkään rakentamassa. Vaikea siis nähdä populisti-sanaa eliitin propagandana, ellei nyt sitten näe Soinia eliittinä. Sitä hän tietysti tosiasiallisesti tänä päivänä on, mutta pahastunee silti sellaiseksi kutsumisesta, toisin kuin populismi-arviosta.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Joo samaa mieltä. Soini varmasti kutsuu itseään ennemmin populistiksi, kuin elitistiksi.

Onko tuon sanan käsite kuitenkin jotenkin muuttunut, tai lähinnä sen käyttö. Ainakin juuri tuo aiemmassa kommentissa mainittu HS sitä hyvin vahvasti on käyttänyt eräänlaisena työkaluna tuodessaan jotain omaa ajatusta haastattelemansa ihmisen sanomisiin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Populistista:

Populistista, kansan ystävästä, on tehty kansanvihollisia.

Keitä he ovat nuo kelvottomat? Matalamieliset, lyhytvakoiset, tietämättömät, tyhmät ja pöhköt? Heitä esiintyy laajasti ympäri Suomea. He ovat konservatiivisia, pitävät pulisonkeja,ajavat yksityisautoja, syövät lihaa, lämmittävät saunaa vaikka ilmastonmuutos uhkaa, hiihtävät perinteisellä tyylillä, eivät harrasta tantraseksiä vaan normikauraa, mölisevät megafooniin, jos sellaisen heille antaa, ovat lyhyttukkaisia ja käyvät töissä.

Vaarallista porukkaa. Populisteja. Ne eivät ymmärrä. Niillä ei ole tarpeeksi tietoa, vaativat ties mitä tietämättä mitään. Kyllä niille tomppeleille edustuksellinen demokratia riittää, EU:sta ja YK: sta niille ei kannata puhua mitään, luulevat autotarroiksi.

Perhanan populistit, nuo kansanviholliset. Äänestävät väärin väärillä mielipiteillä. Sitä vastaan täytyy osoittaa mieltä meillä ja maailmalla. Populismi kuriin, siitäs saatte persut, krisut, maakuntakeput, kesäjuhlakristityt ja muut ahdasmieliset nihilistit. Guggenheim Helsinkiin valtion rahoilla ja lisää rahaa vappukulkueisiin.

Ilmianna populisti. Tee päivän hyvä työ.

Timo Soini 2.7.2016.

:-)

Toimituksen poiminnat