Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Protektionismi-Vapaakauppa?

Protektionismi tarkoittaa kotimaisten tuottajien suojelemista torjumalla ulkopuolista kilpailua esimerkiksi suojatullein. Hyötynä on omavaraisuuden paraneminen ja tietenkin työpaikkojen säilyminen, mutta haitaksi sanotaan, että terveen kilpailun puuttuminen heikentää tuotavuutta.

Vapaakaupan perinteinen perustelu on, että jokainen maa pärjää paremmin, jos tekee vain niitä tuotteita, joita maassa kannattaa tehdä, ja tuo muut tuotteet ulkomailta.

Mikäli tuo vapaakaupan perustelu pitää kutinsa, niin voimme lopettaa kaikki taloushöpinät ja kikkailut samontein, koska voimme vain katsoa, että mitä missäkin "kannattaa" tuottaa ja siirtää sitten tuotannot niihin maihin ja vapauttaa kaikki kauppa maailman maiden kesken, niin maailma on sen jälkeen valmis, eikä tarvita enää poliitikkoja, niin pienenee nekin kulut.

Vai menisikö se niin?

Kaikkien kokoomuslaisten, rkp, keskusta, persut, vasemmisto, vihreet, kd, sdp mielestä pitäisi olla sitä mieltä, että kyllä, silloin maailma olisi valmis, tai muussa tapauksessa ihmettelen, että miksi tuohon pyrkivät.

Mutta mites sitten käy, kun ajatellaan vaikka, että Suomessa olisi kaikkein järkevintä vaikka tuottaa vettä, Ruotsissa puuta ja Venäjällä öljyä ja Saksassa sikoja ja jenkit vois pyörittää vaikka TV-Shoppia ja kaikkia tosi-tv ohjelmia.       Eli nyt olisi maailma valmis?

Mutta mites sitten jos meidän vedenmyynnin tuotto olisikin vähemmän, kun ostostemme arvo ulkomailta?

Eli olisimmeko taas alijäämäisiä?

No kun kerran mitään tulleja ei saa olla, niin tasapainon säilyttämiseksi ainoa keino on nostaa veden hintaa, eikö niin?     Siitä seuraa, että Saksa joutuu nostamaan sian hintaa ja jenkit tv-lupia ja Venäjä öljyä ja Ruotsi puiden.

Kierre on siis valmis ja aina on voittajat ja häviäjät.

Tuo on täysin utopistinen ajatus tuo vapaakauppa, koska jotta se voisi toimia kaikille hyvin, pitäisi jokaisessa maailman kolkassa olla samanarvoiset tuotokset yhtä ihmistä kohden. Protektionismistä sanotaan, että se tappaa tuottavuuden, kun ei ole pakko kehittää ja tätä pidetään suurena haittana.

Mites tuossa vapaakaupassa sitten jos ajatellaan, että meillä on yllin kyllin vettä ja me myydään sitä ympärimaailmaa, koska se lähes kaikkialla muualla maailmassa on kalliimpaa tuottaa, niin miksi meidän sitten pitäisi sitä kehittää, kun kauppa käy muutenkin, kun mitään rajoja ei ole ja näin ollen ei myöskään kilpailua.

Vapaakaupan tavoittelun ainoa lopputulema voi olla, että meillä on yksi iso kauppa, rakennusliike, maatila, leipomo ja pankki maailmassa. Kaiken terveen kilpailun kun tuo vapaakauppa on lopulta tuhonnut, niin minkälaista on se luonnonvarojen käytön tuottavuus siinä kohtaa?

Vapaakauppa tuhoaa kaiken kilpailun ja sitä myötä tuotekehityksen ja samalla siirtää kaiken omaisuuden, eli vallan muutamalle ihmiselle ja laittaa suureen ahdinkoon ne alueet, missä ei ole tuottavia luonnonvaroja, tai muuta tuotantoa.

Mikä siitä seuraa? no se on tietenkin pum pum pum..

Ainoa asia millä voidaan pitää yllä tuotekehitystä ja tervettä kilpailua on protektionismi, koska ilman sitä että sitä tuotantoa on tasaisesti joka puolella maailmaa, ei voi olla kilpailua ja jos ei ole kilpailua, ei ole tarvetta tuotekehitykselle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat