Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Velka on talouden bensa

http://hausk.in/1404/kreikkalainen-velkajarjestely

Tää on vanha hauska esimerkki velkojen maksusta. Mutta jos tuon rinnastais nykymaailmaan, niin homma menisi näin:

Rikas turisti on niin saatan pihi, että ei varmaan käytä rahaa mihinkään, ettei vaan joku pienyrittäjä pysty palkkaamaan työntekijää lisääntyneen menekin johdosta, joten sijoittaa sen satasen pankkiin korkoa kasvamaan.

Pankilla on siis nyt tuo 100e rahaa.

Hotellin johtaja tulee kysymään lainaa. No pankki ajattelee, et kyl tolle 100e voi lainata, jos saa hotellin pantiks, mutta jättää sen satasen holviin ja kirjoittaa shekin hotellinjohtajalle.

Sitten tulee lihakauppias kysymään pankista lainaa.

Hmm.  Pankinjohtaja miettii, et se turisti on niin pihi, et ei se raaskii ostaa bensaa ja tulla sitä satastansa vielä hakemaan ja päättää myöntää lihakauppiaallekin lainan panttia vastaan. Pankkiiri raapasee shekin kylmän viileesti ja lihakauppias on tyytyväinen ja menee ostamaan uuden lihaveitsen.

Paikallinen veitsimyyjä on tyytyväinen kauppoihin ja kokee tulevaisuuden näkymät hyviksi ja päättää investoida uuteen mallistoon ja menee pankkiin pyytämään lainaa.

Pankki on siis lainannut tuon yhden satasen jo kahteen kertaan, mutta kun kyliltä kuuluu, että kuluttajien luottamus on kasvussa, niin pankkiiri luottaa, että ei se rikas turisti sitä satastansa vielä kaipaa ja kirjoittaa jo kolmannen satasen shekin sitä yhtä aitoa satasta vastaan, joka on holvissa.

Koko kylän luottamus nousee, kun moni on ostanut jotain uutta, joten sama jatkuu kunnes pankki on kirjoittanut jo kymmenelle kyläläiselle 100e shekin, eli luonut tyhjästä 1.000 rahaa ja kylällä talous käy kuumana.

Korko on 5% jokaisesta lainatusta satasesta, joten pankilla on kohta useita kymppejä omaa rahaa, tuon turistin satasen lisäks.

Mutta sitten huuma laantuu, ja kukaan ei oikein meinaa ottaa lisää lainaa, millä taas ostaa jotain tuetetta ja moni on muutenkin päättänyt käydä naapurikunnasta ostamassa uudella velkamersulla uudet farkut, kun siellä ne on vitosen halvemmat ja ei ole tuota vitosta laittaa nyt kun se menee siihen 100e velasta muodostuvaan 5% koron maksuun.

Näinpä kylän oma suutari kärsii taantumaa ja ei saa velkaansa maksettua ajallaan. Suutarin talo oli velan panttina, niin vaikka velka oli jo melkein maksettu, niin pankki ottaa talon ja vaatii koko lainasummaa kerralla maksuun.

Tähän ei tietenkään ole varaa, kun naapurin äijä haki ne farkut velkamersulla naapurikylästä, joten perintätoimisto löndirff alkaa periä velkaa ja keksii päästänsä sopivat kulut velalle. Talo menee myyntiin ja velkaa jää silti, koska siihen on lisätty täysin tähän kuulumattoman kolmannen osapuolen kulut.

Rikas turisti kuulee, että siellä on kylillä pakkohuutokaupattu talo, koska työt on vähentynyt. Niinpä turisti menee pankkiin ja haluaa satasensa pois.

Pankki on ehtinyt periä korkoa lainoistaan, joten pankki pystyy hetken maksamaan omat kulunsa, mutta A.Stub ja Sanni Gran-Laasonen ja kumppanit kuulee tästä, joten on keksittävä nopeasti jotain, ettei pankki kaadu, koska koko talousjärjestelmä on perustunut noihin pankkiirin kirjoittamiin shekkeihin, joiden takeena on käytetty sitä yhtä satasta.

Hallitus toteaa, että sus siunakkoon tässähän romahtaa kaikki, jos pankki menee nurin, joten ne päättävät, että kylän opiskelijat voivat jatkossa kattaa opiskelunsa velalla, kun tähän asti niille on annettu siihen tukea.

Tämä toiminne auttaa hetken aikaa, koska pankki kirjoittelee taas shekkejä ja saa lisää korkoa, millä maksaa omia kulujaan. Kyläläiset kuitenkin saavat maksettua velkaansa pois, mutta eivät halua ottaa uutta, koska ei oikein ole luottoa tulevaisuuteen.

Tästä johtuen niitä shekkejä palaa sinne pankkiin kaiken aikaa ja kun niitä ei enää kierrä kylillä, niin kauppaa tehdään vähemmän ja tämä johtaa taantumaan, koska kierrossa ei siis ole shekkejä.

Opiskelijat valmistuvat ja pääsevät töihin, mutta koska ne edelleen maksavat valkaansa ja korkoa, niin he eivät voi ottaa vielä uutta lainaa, joten ei tule sieltä uusia shekkejä talouden rattaita pyörittämään.

Näimpä hallitus päättää, että pankkia, joka on koko sotkun aiheuttanut, pitää nyt tukea verovaroin, koska muuten koko kulissi puhkeaa.

Pankki pysyy edelleen pystyssä nipinnapin, mutta koska duunareitten verot on kasvanut, niin ei niilläkään ole halukkuutta ottaa lainaa ja ostaa jotain turhaa krääsää, niin kuin ns. nousukautena, mitä kokoomus ihannoi.

Hallituksella on ratkaisupussissa vielä yksi keino. Ne keksivät, että kaikkihan meni hyvin, kun ihmiset hakivat pankista shekkejä, mutta koska nyt kyläläisistä suurella ikäluokalla on jo talot ja muut mitä tarvii, niin eikä ne hae shekkejä, niin tarvitaan jostain uusia shekinhakijoita, joten muokataan tilastot niin, että meiltä loppuu ihmiset ihan just 10 vuoden päästä, mitä on tosin jo toitotettu jo 30 vuotta, mutta se menee kyllä veronmaksajille läpi, koska pankin johtajan kaveri on sama kaveri kun omistaa kaikki ns "luotettavat mediat", niin eihän ne hölmöt veronmaksajat voi muuta kuvitellakaan.

Ihmispula siis meni kansaan kuin häkä ja kuin ihmeen kaupalla meille valuu neekereitä ovista ja ikkunoista. Ongelma on siis ratkaistu. No sitten tosin huomataan, että ei ne peijjoonit alakaan kinuamaan niitä shekkejä pankista, kun ensin pitäs tehä töitä, mitä ei ole olemassa, tai sitten pankki ei uskalla antaa, kun muistaa kuinka suutarille kävi, joten ei se onnistunutkaan ihan niin vaan sitten.

Sillä välin yksi hallituksen työryhmä järjestää kaiken valtionomaisuuden myyntiä, että saadaan hetkeks rahaa, millä maksetaan Valtion velkaa, joka on otettu siltä pankkiirin sijoittaja kaverilta, joka omisti myös ne luotettavat mediatalot.

Mikään ei nyt tunnu tehoavan, kun kyläläiset hakevat yhä enempi farkkunsa naapurikunnasta halvemmalla ja omankylän farkkuja on mahdoton myydä ulkomaille, koska niiden valuutassa meidän farkut on kalliimpia kuin omansa ja vaikka meidän olisi parempi laatuisia, niin hintaero on silti liian suuri.

Amerikan pojat on ratkaissut tämän ongelman aina niin, että ne menee johonkin ukrainaan, tai syyriaan tai irakiin, tai kuubaan, tai afganistaniin ja horjuttaa siellä hallintoa, kunnes saa aikaan sisällissodan ja kun hallituspuolueet alkavat tapella keskenään, niin toista osapuolta kutsutaan terroristiksi ja sitä osapuolta, joka on suotuisa ostamaan jenkeistä purkkaa, tuetaan ja annetaan pyssyjä.  Välillä tosin ne ei tiedä oikein itsekään, kumpaa oikein alkais tukea ja kumpia tappaa ja putoilee vahingossa väärälle porukalle aselähetykset ja muodostuu sitten näitä uusia päänirrottajaryhmiä, kun hörhöt saavat valtaa kivääreillään.

Siellä tarvitaan yleensä aseita kans, kun soditaan ja se on myös hyvää bisnestä niitä myydä joten usan kylissä luotto tulevaisuuteen on hyvä, koska on työpaikka pommitehtaassa, niin uskaltaa hakea pankista shekkejä ja ostaa kuus metriä leveen telkkarin, kun vanha on vaan neljä.

Meidän hallituksen vesselit ei ole vielä päässyt tähän leikkiin mukaan, mutta on meillä työryhmiä, eli natohaukkoja jo tämänkin suunnitelman toteuttamiseksi.

Näin tämä meidän talous pyörii tässä maailmassa vielä tovin. Tämänkin päiväisiä talouslukuja tarkastellessa tuntuu siltä, että tuo tovi ei tule kestämään enää kauaa...

Ainoa oikea kestävä ratkaisu on sulattaa kokoomus hapolla ja kaataa viemäriin ja lopettaa se globalisaatiovoohotus ja välittömästi erota eu:sta. Mitään muuta toimivaa ja kestävää ratkaisua ei ole, eikä tule.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Kiitos aamun piristyksestä! Järkyttävää tässä kai on se että tämä uskomaton sekoilu huvittaa minua suuresti, aivan kuin komediaa katsoisi.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

No kyllähän se niin hullunkurista on tämä touhu, että sitä vaan ei usko kukaan edes todeksi.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Kun pohjalla vaan kesken jäänyt keskikoulu, niin sen verta vaikeaselkoista tekstiä, etten ihan koko juttua jaksanut lukea..hieman kuitenkin jäi ihmetyttämään, että mihin sitä ensimmäistä satasta tarvittiin, jos vaan shekkejä kirjoittamalla hommat hoituvat?

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Pahoittelen pitkää ja vaikeaselkoista tekstiä. Sitä ensimmäistä satasta tarvitaan ainoastaan siihen, että voidaan antaa ymmärtää, että pankki lainaa sinne talletettuja varoja eteenpäin, eikä luo sitä velkaa (rahaa) tyhjästä, kuten todellisuudessa.
Alla olevassa linkissä Suomen pankin edustajan kirjoittama selitys siitä, miten rahaa pankeissa luodaan. Tuon rahan luomisen todellinen luonne on niin vieras käsite, että tuo kyseisen tekstin kirjoittaja Karlo Kauko on kirjoittanut tuon sen jälkeen, kun vaihdoimme Hänen kanssaan kymmeniä sähköposteja, joissa minä yritin saada selville, että luoko pankki rahaa tyhjästä ja Karlo yritti sitä minulle selvittää. Hän ei ollut asiaa aiemmin ilmeisesti pohtinut, koska opimme keskustelussa molemmat ja Hän on päättänyt siitä sitten tuon oppaan kirjoittaa.
Linkin teksti on pitkä, mutta voit lukea suoraan kohdat 3 ja 4
http://www.suomenpankki.fi/pdf/169229.pdf

Tässä alapuolella toinen linkki, mistä ehkä helpommin asia tulee esiin:
http://talousdemokratia.fi/

Mikäli rahan syntyminen on Sinulle tuttu jo ennestään, niin vastaus kysymykseesi siis on, että minä en ainakaan keksi mitään muuta tarvetta tuolle ekalle sataselle, kuin sen, että sen avulla ihmisille annetaan ymmärtää rahan syntyminen eri tavalla, kun se oikeasti on.

Melkein voisin väittää, että jos miljoona suomalaista tietäisi, että yksityinen sijoittaja nostaa verovapaata osinkoa ja se on peräisin siitä, että yksityinen liikepankki on luonut tyhjästä asuntovelan asiakkaalle ja perii siitä esim. 30.000e koron.
Joku voisi ihmetellä, että mikä oikeus jollain yksityisellä firmalla on luoda rahaa tyhjästä ja periä siitä kymmenien tuhansien korot.

Toimituksen poiminnat