Tero Ahtola Joka päivä oppii jotain uutta!

Yli puolimiljoonaa ulosotossa???

http://m.taloussanomat.fi/oma-raha/2016/02/18/suomi-nyt-yli-puoli-miljoo...

Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta minusta tuo luku on aika kammottava.

Ulosottoon joutuneista 164000 ei ollut ulosotossa vuotta aiemmin. 

Tuli tuosta mieleen, että miloin se oli kun joku pankki alkoi kamppanjoimaan vuoden lyhennysvapaata?

Kun tuo vuosi tulee täyteen ja velallisten pitäis alkaa jälleen lyhentään lainojaan, niin onnistuuko se, jos sitä on alunperin lakattu lyhentää sen takia, että ei ole rahaa ja vuoden vapaan aikana, jos ei ole tilanne parantunut, niin kuinkahan monta taloa täällä on kohta myynnissä voutin piikkiin? Ja mitä se tekee asuntojen hinnoille?

Asuntojen, joita on ostettu 100% velalla. Asuntovelkoihin alettiin vaatiin 20% omarahaosuutta, mutta tämän on hulluimmat kiertänyt sit ottamalla kulutusluoton sille 20%

Tekikö op sen tahahallaan, että pitkitti vaan velallisten maksukyvyttömyyden ilmitulemista, jottei lainat realisoidu ja hinnat putoo, eli pankit ole kusessa? 

Vai tarjosko pankki lyhennysvapaata ihan vaan rahanhimoissaan? Keskimääränen asuntolaina 94.000e eli korko lienee 150e luokkaa/kk,  eli pankin tili ylimääräsestä koronmaksuvuodesta on 12x150=1.800e.

Eli jos 1000 taloutta otti vuoden vapaan, niin pankki teki 1,8 miljoonaa euroa ylimääräistä tiliä. Tyhjästä luomalleen velalle..

Toi korko on mielenkiintoinen juttu. Ja rahoitus yleensäkin. Nythän putkisilmäiset päämedioita ja a stubbia ja muita kokoomuslaisia fanittavat uskovat, että korot on tullut alas ja hintavakaus saavutettu eu aikana, mutta jos osaa kaivaa nenää siten, että kukaan ei koskaan huomaa, niin pitäisi pystyä myös laskea, että edes tämä yksi kuuluisin väite eu:n eduista ei pidä paikkaansa. Hinnat on noussut holtittomasti ja palkat ei niinkään, joten kaikki maksaa velalla silti enemmän, kun aiemmin halvan hinnan ja korkean koron aikana.

Sipilä haluu nyt kustannusloikkaa, eli se haluaa nyt pudottaa Suomalaisten palkkoja, koska se korjaa sillä Suomen kuntoon.  Ajatus on niin koominen, että kyä ne sijoitusporhot siellä  Naurusaarilla varmaan on tukehtua sikareihinsa, kun nauravat kilpaa tätä meidän insinöörin järjenjuoksua. No pitää sen verran antaa anteeksi, että Sipilähän uskoo korkeempiin voimiin, niin voi laittaa vaikka raamatun piikkiin sit, mokansa, niin saa unenpäästä kiinni vielä sittenkin kun on tuhonnut Suomen talouden ja miehittänyt maan vieraiden valtioiden sotilailla.

Noniin, taas karkas juttu. Siis Sipilä laskee meidän palkkoja, jotta isot rahantekofirmat sitten hyvää hyvyyttään siirtäisi tämän palkanlaskun hintoihin (eikä osinkoihin, vaikka niin ne on aina ennen tehnyt) ja tämä sitten laittaa viennin sellaiseen nousukiitoon, että siinä on se kuuluisa naton ohjuskin kateudesta soikeena.

Mietin joskus että on se varmaa Sipilällikin kusinen paikka miettiä, että kuinka helvetin tyhmä on ollu ja miten siitä nyt kiemurtelis pois, kun ei oikein kehtais sanoa, että tuli puhuttua vähän hölmöjä, eli taas yksi virhe pitäisi myöntää ja siellä onnistumiskupissa ei ole vieläkään piparin piparia..

Kaikki tietää, että vienti on nyt joustamattoman valuutan takia kohmeessa, koska yksi valuutta ei koskaan voi toimia optimaalisesti täysin erilaisten valtioiden kustannusrakenteiden kanssa. Seuraava lääke, minkä kokoomus käskee Sipilän  tehdä on suosia eu:n liittovaltiokehitystä, kun sillä yritetään sitten tehdä kaikkien valtioiden kulurakenteet samoiks ja menis sitten brysseliin enempi rahaa, kun jäsenmaiden omat hallitukset putois pois. Tosin näin ei kävisi, kun yhtä kansanedustajaa kohtaa luotais varmaan 2 eu-turhakevirkaa..

Sipilä hei, ihan oikeesti. Tämä Suomen tilanne on myös paljolti kiinni siitä, että ostovoima on loppunut, kun matala korko on nostanut hintoja, palkat jääny junnaan paikalleen ja kaikki hyvätuloisten elämisen yli käteen jäävä raha on sijoitettu globaaleille virtuaalimarkkinoille, jotka ei auta Suomea millään tavalla.

Lisäksi nämä nykymaailman rahoituskuviot, joissa kaiken pystyy ostamaan heti velaksi vähentää tavaroiden myyntiä ja heikentää talouden pyörimistä.

Joo olet tietenkin eri mieltä, mutta jos ostat 1.000 euron läppärin nyt esim. tuohikortilla, kuten minäkin tein muutama vuosi sitten, niin tulee siihen vuodessa tilinhoitomaksut 60e, sekä korko 70e, eli ylimääräistä 130e.

Eli kun ostaa tonnin vehkeen heti, niin maksavien asiakkaiden ostovoimasta hukkuu virtuaalimarkkinoille pois maasta 130e suhteessa siihen, että ostaa sen vasta vuoden päästä.

130 eurolla vuodessa olisi voinut ostaa kaupasta vaikka lähituottajan lihaa ja leipää ja maitoa ulkolaisten sijaan. Tosin se on melkosen vaikeata se kotimaisen suosiminen, kun ihmisiä kusetetaan törkeästi. Tanskalaisen maitopurkin kyljessä lukee maitoa suomesta...

Moniko perhe maksaa koko ajan asuntolainasta korkoa, autosta tai kahdesta korkoa, huonekaluista, remontista, polkupyöristä, vaatteista, matkustelusta korkoa? 

Kaikki se mikä on velalla hommattu on automaattisesti osittain pois kulutuksesta. Silti yleinen käsitys on, että se lisää kulutusta, että voi sen ostaa heti helposti ja maksaa erissä, mutta korjatkaa nyt mitä tässä en ymmärrä, kun mun laskujen mukaan se erissä maksaminen on pois kulutuksesta.

Asuntolainasta maksetaan korkoa pankille, joka luo sen tyhjästä. Suomalaisilla on yli 112 miljardia asuntovelkaa. Eli jokunen miljardi menee korkoihin joka vuosi. Miksi elämän perus edellytyksiä toteuttaessa, pitää maksaa siitä lystistä korkoa yksityiselle liikkeelle, joka siis vain luo sen velan tyhjästä, eikä lainaa pankkiin talletettuja rahoja, kuten yleisesti annetaan ymmärtää.

Jos minä saisin päättää, niin poistamalla kiire ostamisesta, pystytään ostamaan enemmän ja kun kerran asuntovelka luodaan tyhjästä ja siirretään siinä samalla kuluttajan ostovoimaa ulkomaalaisille sijoittajille, niin itse tekisin niin, että Valtio loisi sen asuntolainan tyhjästä, kuten pankki nyt.  Eli jos olisin töissä,  ja tienaisin vaikka 3.000kk  ja maksasin siitä esim 20% veroa, eli 600e,  ja haluasin ostaa 100.000 kämpän, niin valtion pankissa näpyteltäs tietokoneella muun tilille 100.000 ihan kuten nyt yksityisessä liikepankissa.

Takaisin maksu tehtäis niin, että maksaisinkin entisen 20% sijaan 40% veroa kunnes laina on maksettu. Eli laina lyhentyisi 600e/kk ja olisi maksettu vajaassa 14 vuodessa. Velan aikana suhteessa nykymalliin jäisi kuukaudessa käteen yli 100e enemmän, eli lisäisi ostovoimaa heti, tai sitten niin, että lopussa iso pommi vasta tulisi, eli aina olisi maksettu kolmisen vuotta aiemmin pois, eli voipi alkaa kuluttelemaan rahaa oikein huolella sit muuhun.

Lisäksi alkuperäiseen aiheeseen liittyen, kukaan ei koskaan kärsisi työttömyyden jälkeen kaiken menettämistä ja velkavankeutta. vero % seuraisi tuloja. Eli maksattas sitä samaa tai sovittua % tuloista kun tuloista, eli töiden loputtua vouti ei veisi taloa.

Jos yhteiskunnan tarkoitus olisi tarjota kansalaisilleen hyvää elämää sen sijaan, että sen tarkoitus on siirtää köyhiltä rahaa rikkaille, niin kysyn, että kumpi olisi parempi. Minun malli, vai nykymalli ja miksi?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Hämmästelen samaa, mutta vertaa Suomen BKT/yksityisen sektorin maksamat nettopalkat.

Tulos on mielestäni vielä yllättävän hyvä. Tällä vauhdilla saavutamme miljoonan rajan jo 2018.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Niin eiks se ole 60 pinnaa kohta jo se julkisen osuus mkt:sta

Pekka Iiskonmaki

#3
Kyllä se on jo 66%. Se on todellinen luku. Ansioituneet valtion tilastonikkarit kertovat sen olevan vain hieman yli 60%.

Tuo luku kertoo, miksi suomalaiset ovat köyhiä.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Olen samaa mieltä. Lisäksi olen sitä mieltä, että suomalaisten köyhyyteen on vaikuttanut myös se, että sotien jälkeen talous kasvoi ja palkat nousi samassa suhteessa. Sitten tuli käänne, että palkat ei enää noussutkaan, mutta pörssikurssit jatkoi nousukiitoaan ja jatkaa vieläkin. Tässä vaiheessa raha, joka ennen kasvavina palkkoina oli suhteessa hintoihin, ja pyöritti hyvänä ostovoimana taloutta.

Enää ei näin ole, koska palkat ei ole noussut samassa suhteessa kun hinnat, koska kulutuksesta syntyvästä rahasta suuri osa ohjautuu yhä pienemmälle porukalle ja sitä kautta globaaleille virtuaalimarkkinoille tuottoa keräämään.
Jos on tehdas, jossa 100 työntekijää, ja tehdas kasvattaa tuottoaan 100.000e niin jos se antaisi sen 100.000 tonnin vuosibonuksena jokaiselle työntekijälle, niin melko varmaa jokaisesta tonnista ainakin suuri osa jos ei kokonaan menisi kulutukseen, eli kiertoon.
Jos se 100.000 sitten taas jaetaan vaikka 10 sijoittajalle osinkoina, niin se ei muuta lainkaan kulutusta, vaan heidän tileillään vaan on enempi rahaa, joka todennäköisesti on hetken päästä sijoitettu johonkin virtuaalimarkkinoille, tai makaa tilillä.
Ei yksi ihminen tarvii kun yhdet vaatteet ja jos sadan ihmisen vaaterahat menee yhdelle tehtaan omistajalle, niin silloin menee vaatetehdas konkurssiin.

Toimituksen poiminnat